Zoeken
Onderwerp

Sexting

Sexting is het sturen en ontvangen van sexy foto’s, filmpjes en/of berichtjes met je mobiele telefoon, tablet of computer. Hierbij kun je naakt of deels ontbloot zijn. Dit gebeurt altijd in vertrouwen. Veruit het meeste online seksueel gedrag is leuk en normaal en draagt bij aan een plezierige seksuele relatie. Sexting kan een waardevolle aanvulling zijn op je seksuele leven.

Sexting: hoe doe je dat? En hoe houd je het leuk voor iedereen?

 1. Check eerst bij de ander of het sturen van een sexy bericht, foto of filmpje oké is.
 2. Spreek met elkaar af om berichten, foto’s of filmpjes niet te delen met anderen. Het is privé. Je kunt ervoor kiezen om foto’s te versturen met een eenmalige weergave. Daar kan de ontvanger geen screenshot van maken.
 3. Sexten kan met verhalen, maar ook met foto’s. Ontdek wat werkt voor jou. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, zorg er dan voor dat je niet herkenbaar op de foto staat. Dus zonder je gezicht of opvallende tatoeages.
 4. Als het niet oké voelt, of als je twijfelt: doe het dan niet. Luister naar je gevoel.
 5. Probeer je grenzen op tijd aan te geven. Ga nooit verder dan je eigenlijk wilt.
 6. Zorg ervoor dat je zeker weet met wie je samen aan sexting doet.
 7. Heb respect voor jezelf en voor de ander.
 8. Gaat er toch iets mis? Je hoeft je echt niet te schamen. Praat er over!

Ongewenste sexting

We spreken van ongewenste sexting als er sexy berichten, foto’s of filmpjes worden doorgestuurd zonder toestemming van degene die afgebeeld is. Of als iemand jou ongewenst een sexy bericht, foto of filmpje van zichzelf stuurt. Net als bij ‘offline’ seks, is ook online consent (wederzijdse toestemming) van belang. Het doorsturen van sexy beelden zonder toestemming is een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Als iemand ongevraagd een bericht, foto of film van jou doorstuurt naar een ander, dan is dat niet jouw schuld. Degene die het doorstuurt zit fout.

Het zonder toestemming verspreiden (of hiermee dreigen) van seksueel getint beeldmateriaal is strafbaar. Ook online pesten, zoals iemand kwetsen, beledigen of belachelijk maken, kan strafbaar zijn. Heb je seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt? En zoek je hulp? Hier zie je waar je terecht kunt.

Veilig, leuk en fijn online flirten

Sexting kan dus super leuk zijn! Maar het gaat helaas ook wel eens mis. Bijvoorbeeld omdat iemand jou een naaktfoto stuurt waar je geen behoefte aan hebt. Of omdat iemand de nudes die jij stuurt naar anderen doorstuurt.Online flirten moet voor iedereen veilig, leuk en fijn zijn. Daar kun jij voor zorgen:

 • Stuur nooit nude’s of filmpjes door zonder toestemming van de ander.
 • Zie je dat iemand anders dit wel doet of onder druk gezet wordt om te delen?
  1. Zeg er wat van. Spreek de persoon aan en geef aan dat het niet oké is;
  2. Verwijder het bericht en vraag anderen ontvangers dat ook te doen;
  3. Steun het slachtoffer en laat weten dat dit die de ander dit nooit had mogen doen.

MEAU – Stukje van mij

Zangeres MEAU maakte daarover het nummer ‘stukje van mij’. Met de belangrijke boodschap: denk na voordat je doorstuurt! Zo houden we online flirten samen leuk, fijn en veilig.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.