Zoeken
Onderwerp

Online seks

Cyberseks is seks via internet. Je kunt anoniem contact maken en een fantasie-uiterlijk verzinnen. Je moet je wel bewust zijn van de risico’s.

Je kunt via internet spannend seksueel contact hebben met iemand, cyberseks. Dat kan door te chatten met iemand en een seksuele fantasie met elkaar te delen, in woorden te vertellen hoe je seks hebt met elkaar of webcamseks te hebben. Het voordeel is dat je makkelijk anoniem contact kunt maken. Mensen die onzeker zijn over hun uiterlijk, kunnen chatseks prettig vinden, omdat ze hierbij niet écht contact hoeven te maken en een ‘fantasie-uiterlijk’ kunnen verzinnen.

Risico’s

Cyberseks heeft wel risico’s. Probeer dus altijd je privacy te bewaken door nooit je echte naam te gebruiken en je adresgegevens door te geven. Bedenk altijd welke informatie je over jezelf zou geven als je op de voorpagina van de krant komt te staan en voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast is het verstandig om je bewust te zijn van de risico’s:

  • Niet iedereen is te vertrouwen. Op internet ben je soms in korte tijd heel intiem met elkaar. Je kunt al snel het gevoel krijgen dat je iemand vertrouwt en dat jullie met ‘z’n tweeën zijn’, terwijl het hele internet in feite kan meekijken. Je weet ook nooit zeker wat de bedoelingen van iemand zijn.
  • De beelden en teksten die je uitwisselt kunnen makkelijk door andere mensen worden bekeken.
  • Je kunt relatieproblemen krijgen als je een partner hebt, die jouw cyberseks ervaart als vreemdgaan. Denk dus goed na over de gevolgen van online seks hebben en praat er eventueel over met je partner: wat kan wel, en wat niet?
  • Cyberseks kan verslavend werken. Heb je het gevoel dat je niet meer zonder kan? Dan ben je misschien verslaafd en dat kan vervelende gevolgen hebben voor je sociale contacten, je kunt jezelf gaan verwaarlozen of depressief raken: kijk op korrelatie.nl of lees het boek: ‘Seksverslaving. Begrijpen en veranderen’ van Gertjan van Zessen (ISBN: 9789088500565).
  • Het kan ongemerkt veel geld kosten. Let goed op de voorwaarden van websites waarvoor je moet betalen.

 

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.