Zoeken
Onderwerp

Manieren van vrijen

Er zijn verschillende manieren om seks te hebben. Veel mensen denken bij seks aan geslachtsgemeenschap, maar seks is veel meer dan dat. Geslachtsgemeenschap kan daar onderdeel van zijn, maar je kunt ook intiem zijn door bijvoorbeeld te zoenen, vingeren, aftrekken of met seksspeeltjes te werken.

Welke vormen van seks zijn er?

 • Zoenen en knuffelen
 • Strelen van elkaars lichaam, liefkozend of juist om opgewonden te raken
 • Tegen elkaar aanliggen, met kleren aan of naakt
 • Elkaar diep in de ogen kijken
 • Lieve woordjes tegen elkaar zeggen of juist opwindende dingen tegen elkaar zeggen (dirty talk).
 • Seksuele fantasieën delen met elkaar
 • Spelletjes spelen, zoals een rollenspel, blinddoeken of vastbinden
 • Masseren, met kleren aan of naakt.
 • Orale seks: elkaars geslachtsdelen likken (pijpen mensen met een penis en beffen bij mensen met een vulva)
 • Vingeren van de vagina en vulva
 • Aftrekken van de penis
 • Verschillende standjes bij de geslachtsgemeenschap of het ‘neuken’ (penis-in-vaginaseks)
 • Anale seks
 • Seks met jezelf (masturberen)
 • Seks met speeltjes

Wat past bij jou?

Om te kunnen genieten van seks is het belangrijk dat je weet wat bij je past. Weten wat je partner fijn en lekker vindt en kunnen omgaan met veranderingen hoort daar ook bij. Je kunt op verschillende manieren vrijen, ook met jezelf. Je seksleven wordt spannender als je afwisselt in de vormen van seks. Soms ligt de nadruk meer op het intiem zijn, soms op de lust en opwinding. Voor de meeste mensen is het neuken (penis-in-vaginaseks) slechts een klein onderdeel van het vrijen. In een homoseksuele of lesbische relatie is er helemaal geen sprake van geslachtsgemeenschap, maar er zijn veel andere manieren om samen een fijn en opwindend seksleven te hebben. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en beleeft seks anders.

Maak elkaar duidelijk wat je wilt

Als je nog maar net een relatie hebt weet je vaak nog niet precies wat de ander fijn vindt en kan het spannend zijn om op ontdekkingstocht te gaan. Praten over wat je lekker vindt en wat niet is daarbij belangrijk. Dan weet je zeker dat je elkaar goed begrijpt. Vrijen doe je alleen als je het allebei wilt, dus als je er allebei klaar voor bent. Dat geldt niet alleen voor de eerste keer dat je seks hebt, maar iedere keer opnieuw. Wees hier duidelijk over tegen je partner en check of de ander ook zin heeft om te vrijen. Soms voel je elkaar goed aan en wil je allebei hetzelfde, maar soms is dat niet zo. Dan kunnen er misverstanden ontstaan.

Ook als je al een langere tijd bij elkaar bent, is het goed om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven communiceren over je wensen en grenzen. Als mensen langer bij elkaar zijn, hebben ze soms veronderstellingen over wat de ander lekker en fijn vindt. Maar zoals al eerder besproken, kan wat je fijn en lekker vindt per keer en per moment verschillen.

Hijgen en kreunen

Sommige mensen hijgen en kreunen tijdens de seks en anderen genieten liever in stilte. Waarom mensen kreunen tijdens de seks? Het is een manier om te reageren op de seksuele prikkels en om spanning te laten ontsnappen. Het verschilt echter enorm hoeveel geluid mensen maken onder het seksen. Jezelf verbaal laten gaan is heel normaal tijdens de seks.

Veilig of niet?

Bij bepaalde manieren van vrijen loop je kans op zwangerschap, en/of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Lees hier wat veilig is en wat niet.

Veelgestelde vragen

Hoe groot is het risico op een soa als je eerst jezelf met de hand bevredigt en daarna de ander?

Dit risico is erg klein. Er bestaat alleen een kleine kans op besmetting als er sperma, bloed of vaginaal slijm overgebracht wordt naar de slijmvliezen van de ander. Slijmvlies zit in de vagina, anus, de binnenkant van de mond, de penis en de plasbuis. Als je geen sperma, bloed of vaginaal vocht aan je hand hebt is het risico op een soa dus verwaarloosbaar.

Ik masturbeer een paar keer per dag. Is dat schadelijk voor mijn gezondheid?

Vaak masturberen is niet schadelijk voor je gezondheid. Als je hard of erg vaak masturbeert kan dit wel zorgen voor irritatie of verkramping van je bekkenbodemspieren. Dit is niet per se slecht voor je lichaam, maar het kan wel vervelend aanvoelen. Om klachten na masturbatie te vermijden is het belangrijk om ontspannen te zijn. Neem de tijd, fantaseer, en als er geen orgasme volgt, dan maar een keer niet. Ook kan het gebruik van glijmiddel helpen.

Er zijn zo veel soorten glijmiddel te koop. Welke kan ik het beste gebruiken?

Het is over het algemeen aan te raden om een glijmiddel op waterbasis te gebruiken (zeker als jullie condooms gebruiken), tenzij je partner vaak last heeft van schimmelinfecties. Dan kan je beter een glijmiddel op organische basis gebruiken (bijvoorbeeld online verkrijgbaar via bol.com). Een glijmiddel op siliconenbasis is ook goed mogelijk. Voordeel hiervan is dat dit niet zo snel opdroogt als glijmiddel op waterbasis, maar dit is dan weer niet aan te raden in combinatie met condooms. Het gebruik van massageolie is niet aan te raden bij geslachtsgemeenschap omdat dit voor irritatie of een brandend gevoel kan zorgen. Welk glijmiddel voor jullie het beste werkt en het fijnste voelt is ook een kwestie van proberen, want elke vagina/penis/anus is weer anders en het ene merk kan voor jullie beter werken dan de andere.

Lees over de voor- en nadelen van verschillende soorten glijmiddel

Wat is een cockring eigenlijk, en wat kun je er mee?

Een cockring (of penisring) is een ring van metaal, rubber, leer of siliconen die je om je penis kunt schuiven. Deze zorgt er voor dat de erectie langer behouden blijft doordat de bloedtoevoer beïnvloed wordt. Een cockring kan ook zorgen voor een heftiger orgasme bij de man, en extra stimulatie van de clitoris bij de vrouw.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.