Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Standjes

Standjes zijn posities tijdens de seks. Er zijn veel verschillende standjes die je kunt proberen met je partner(s). Wat jij prettig vindt hoeft niet hetzelfde te zijn als voor degenen met wie je seks hebt; je kunt tijdens de seks samen ontdekken wat bij jullie past. Hierbij wat voorbeelden ter inspiratie.

Illustratie van seks-standje met man bovenop

Missionaris

De missionarishouding is waarschijnlijk het meest gebruikte standje. Degene die penetreert ligt boven en de ander onder. Je kunt penetreren terwijl je een strap-on (voorbinddildo of -vibrator) draagt of met je eigen penis.

Illustratie van seksstandje missionaris-variatie

Variatie

Om dieper in de vagina of anus te komen trekt degene die onder ligt de benen op. Je slaat deze om de rug van je partner of legt je voeten of een been over de schouders. Dit standje kan zowel vaginaal als anaal.

Illustratie van seksstandje amazone

Amazone

Degene met penis of strap-on ligt op de rug en de ander zit bovenop de strap-on of penis, met aan elke kant een been. Bij de amazonehouding kan de penis of strap-on in de vagina of in de anus.

Variaties

 • Degene bovenop zit gehurkt in plaats van op de knieën. Zo kan de penis of strap-on dieper naar binnen.
 • Degene bovenop draait zich om en zit met de rug naar het gezicht, eventueel steun je op je handen.
Illustratie van seksstandje op handen en knieën (hondjeshouding)

Op handen en knieën

Bij de hondjeshouding of doggy style zit de een op handen en knieën en kantelt het bekken. De ander zit op de knieën erachter. Bij dit standje kan je zowel anaal als vaginaal penetreren, afhankelijk van wat jullie beiden lekker vinden.

Tip voor extra stimulatie

 • Masseer de tepels van degene die voor je zit.
 • Stimuleer je eigen clitoris of penis, of laat het doen door degene die achter je zit.

Variaties

 • Voor meer wrijving van de penis en vagina plaatst de man zijn benen buiten de benen van de vrouw.
 • Door te hurken in plaats van knielen kan de man dieper bij de vrouw naar binnen.
 • De vrouw ligt op haar buik. De man gaat plat op haar rug liggen met zijn penis in haar, zijn benen liggen tussen haar benen in. Optioneel: met een een kussentje onder de buik van de vrouw komt haar bekken omhoog en is de vagina beter toegankelijk.
 • Op z’n hondjes in zittende versie: de vrouw richt zich op haar hurken, terwijl de man in haar zit.
Illustratie van seksstandje zijligging (lepeltje-lepeltje)

Zijlings vrijen

Beiden liggen lepeltje-lepeltje op hun zij met de gezichten dezelfde kant op. Degene met strap-on of penis ligt achter de ander.

Tips voor stimulatie
• Stimuleer de clitoris
• Masseer je eigen tepels of die van de ander
• Bepaal samen een ritme

Variatie

Een intieme houding: ga zijlings naast elkaar met de gezichten naar elkaar toe liggen. De benen van degene die penetreert liggen tussen die van de ander.

Illustratie van seksstandje zittend

Zittend vrijen

Degene met penis of strap-on zit op de knieën, in kleermakerszit of op de rand van het bed. De ander zit op schoot. Jullie zitten met de gezichten naar elkaar toe. De benen van degene die bovenop zit staan naast het lichaam van de ander, deze persoon leunt op de handen.

Illustratie Seksstandjes zittend op (rol)stoel

Variaties

Deze standjes kunnen ook goed wanneer je in een rolstoel zit:

 • De man gaat op een stoel zitten, de vrouw heeft de benen op de stoel of de voeten op de grond.
 • Diegene bovenop draait zich om met de rug naar degene in de (rol)stoel toe.
Illustratie seksstandje staand

Staand vrijen

Diegene me de penis of of strap-on staat achter de ander. Degene vooraan buigt een beetje voorover en leunt met de handen tegen de muur, een tafel of bed.

Variaties

 • Een uitdagend standje voor mensen met uithoudingsvermogen, behendigheid en balans: partners staan tegenover elkaar met hun gezichten naar elkaar toe. Diegene met de penis of strap-on gaat iets door zijn knieën en houdt de vrouw vast terwijl ze een been optilt en over de ander heen glijdt.
 • Voor nog meer uitdaging tilt de man de vrouw op, waarbij zij beide benen om hem heen slaat. Hier is veel kracht voor nodig. Dit standje is makkelijker vol te houden als de vrouw met haar billen op de rand van een tafel zit.

Standjes zonder penetratie

Sommige mensen denken dat seks vooral om penetratie gaat, dat is niet waar. Er zijn vele manieren om seks te hebben zonder penetratie, zoals de voorbeelden hieronder.

Illustratie seksstandjes zonder penetratie

Eén persoon actief

Bij deze standjes gaat de ene partner comfortabel zitten of liggen en laat zich door de ander verwennen met de hand of mond. De ander kan ook (gelijktijdig) zichzelf stimuleren, terwijl de zittende partner toekijkt.

Illustratie seksstandje: standje 69

Beiden actief (standje 69)

Om elkaar beiden tegelijkertijd oraal te stimuleren gaat de een met diens geslachtsdeel boven het gezicht van de ander hangen. Zo kun je beiden tegelijk het geslachtsdeel van de ander bevredigen.

Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp