Zoeken
Onderwerp

Vingeren

Vingeren geeft een opwindend gevoel, waardoor een vrouw of persoon met vulva kan klaarkomen. Je kunt dit op verschillende manieren doen, snel of langzaam, hard of zacht, in de vagina of erbuiten.

Vingeren is het strelen van de clitoris, de schaamlippen en vagina met de vingers en handen, wat een opwindend gevoel geeft. Hierdoor kan een vrouw of persoon met vulva klaarkomen. Je kunt alleen rond de clitoris wrijven of er juist overheen, met één of meer vingers in de vagina of juist geen vingers in de vagina of de vagina penetreren met één of meer vingers. Dit kan snel of langzaam en hard of juist zacht. Vingeren kan je bij jezelf doen als je een vulva hebt (masturberen) of bij een ander.

Je merkt of je het goed doet als ze dieper gaat ademen of kreunen, haar lichaam beweegt en haar vagina vochtig wordt. Als dit niet gebeurt heeft ze waarschijnlijk moeite om zich te ontspannen, duurt het bij haar wat langer voordat ze opgewonden is of raak je haar nog niet aan precies op de goede plek. Ze kan je aanwijzingen geven of je hand sturen. Misschien kan ze zichzelf aanraken en kun je meekijken of meevoelen, zodat je haar lekkere plekjes leert kennen.

Hoe vinger je?

  • Begin rustig: raak haar schaamlippen en clitoris in het begin zachtjes aan. De clitoris zit op de plek waar de schaamlippen van de vrouw bij elkaar komen net onder de venusheuvel, een beetje verstopt onder een soort kapje. Bij opwinding wordt de clitoris groter en harder. Haar schaamlippen zijn ook gevoelig en opwindend om aangeraakt te worden.
  • Het is belangrijk dat haar vagina vochtig genoeg is. Dat gebeurt vaak vanzelf als een vrouw opgewonden wordt. Een beetje spuug of glijmiddel kan ook helpen, maar niet iedereen vindt het fijn als er spuug of glijmiddel gebruikt wordt.
  • Wissel van tempo: je kunt langzaam beginnen en steeds sneller bewegen, maar het kan ook opwindend zijn om tussendoor wat langzamer te gaan.
  • Als je het fijn vindt om je partner oraal te bevredigen (beffen) kun je dit afwisselen met vingeren.
  • Je kunt ook tijdens de geslachtsgemeenschap vingeren. Veel vrouwen komen namelijk niet klaar door penetratie met de penis alleen. Tegelijkertijd de clitoris stimuleren met de hand kan dan fijn zijn en wél voor een orgasme zorgen.
  • Concentreer je niet alleen op de vagina, maar blijf ook zoenen en strelen op andere plekken van haar lichaam, zoals haar borsten, hals en buik. Dit kun je afwisselend of tegelijkertijd doen.

Bij veel vrouwen kost het tijd om vochtig te worden, soms zelfs als ze wel zin hebben in seks. Een vochtige vagina is belangrijk, dus neem de tijd, zorg voor een ontspannen sfeer, praat met elkaar over wat je prettig vindt en onthoud dat het doel van seks niet presteren is.

Voobeelden van vingeren

De illustraties op deze pagina zijn gemaakt door Studio BLA BLA.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.