Zoeken
Onderwerp

Vochtig worden

Als een vrouw seksueel opgewonden wordt, is het vochtig of nat worden van de vagina de reactie van het lichaam. Het vocht zorgt ervoor dat het aanraken van de vagina prettig is. Door de betere doorbloeding is de vagina ook gevoeliger.

Het nut van vochtig worden

Vrouwen die opgewonden raken, krijgen vaak een vochtige vagina. Het vocht is doorzichtig en een beetje slijmerig. Het heeft een belangrijke functie: het aanraken van de vagina is prettiger, waardoor de vrouw nog meer opgewonden wordt. Bovendien kan bijvoorbeeld een penis of vinger hierdoor makkelijker in de vagina glijden. Het is dus belangrijk dat vrouwen vochtig zijn voordat ze overgaan tot penetratie. Anders kan vrijen pijn doen.

Vocht betekent niet altijd zin in seks

Veel vrouwen hebben het niet door als ze vochtig worden. En als ze vochtig zijn, hoeft dat nog niet te betekenen dat ze zin hebben in seks. Hun lichaam reageert vaak eerder dan hun beleving.

Niet vochtig genoeg: oorzaken en oplossingen

Vrouwen die niet vochtig genoeg zijn en toch gemeenschap hebben kunnen, last krijgen van een branderig of pijnlijk gevoel tijdens of na het vrijen. Vrijen hoort geen pijn te doen. Ben je niet vochtig genoeg? Ga op zoek naar de oorzaak.

Vochtig worden

Een vochtige vagina is heel belangrijk voor een prettige bevrediging. Bij veel vrouwen kan het echter tijd kosten voordat ze vochtig worden. Dat hoeft niets te maken te hebben met het wel of geen zin in seks hebben.

Wat kun je doen om je partner ontspannen en opgewonden te krijgen?

  • Sommige vrouwen beginnen┬ámet vrijen┬ázonder zin te hebben. Zin kan vanzelf komen als je bezig bent, maar dan is het wel belangrijk dat je ervoor open staat.
  • Neem de tijd: vrouwen doen er vaak langer over dan mannen om opgewonden te raken. Houd daar dus rekening mee en bouw de spanning op als je merkt dat je te hard van stapel loopt voor je partner.
  • Zorg voor een prettige en ontspannen sfeer. Voor vrouwen is een prettige sfeer erg belangrijk om zich te kunnen ontspannen en over te geven aan de lust.
  • Vraag aan haar wat ze prettig vindt. Raak je haar op een prettige manier aan? Is ze op haar gemak? Wie weet kan ze tips geven over hoe ze opgewonden wordt. Als ze het zelf ook niet goed weet, kun je samen op ontdekking gaan en de streeloefening hieronder doen.
  • Probeer de gevoelige plekjes te ontdekken. Weet je wat de erogene zones zijn van je partner? Welke aanrakingen vindt ze prettig? Langzaam of snel, stevig of zacht? Met de handen of de tong? Geef haar bijvoorbeeld een sensuele massage of doe samen de ontdekkingsoefening.
  • Onthoud altijd: het doel van vrijen is plezier en niet prestatie.

Credits (header) afbeelding: Deon Black.

Aanzicht van vrouw achter bureau, op gesprek bij de arts.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.