Zoeken
Onderwerp

Zin in seks

Zin in seks ontstaat niet zomaar, daar heb je zelf invloed op. Mensen denken wel eens dat zin in seks spontaan en vanzelf zou moeten gaan, maar dat is een misverstand. Zin kun je dus zelf maken, maar moet je alleen doen op het moment dat je partner en jij allebei open staan om zin te maken. De volgende vraag is dan: Hoe krijg jij zin?

Seksueel plezier begint meestal met een verlangen. Om zin in seks te krijgen, heb je de juiste prikkeling nodig. Dat betekent dat je openstaat voor seksuele prikkels. Bijvoorbeeld een aanraking, een fantasie, seksuele beelden uit een film, een foto of muziek. Maar ook bezig zijn met seks, zoals zoenen en strelen, kan maken dat je zin krijgt om verder te gaan.

Hoe krijg je zin?

Je kiest zelf of je seksuele prikkels (aanrakingen, beelden, geluiden, gedachten) toelaat. Als je dat doet stijgt je zin. Het hangt af van je relatie en de omstandigheden of je ermee doorgaat. Voel je je ontspannen en op je gemak bij je partner? Voel je de vrijheid om je over te geven aan je verlangen? Heb je positieve ervaringen? Dan neemt je zin in seks toe. Voor iedereen werkt dat weer net even anders. Soms kan het ook lastig zijn om seksuele prikkels en opwinding bij jezelf te herkennen. Ga daarom zelf op ontdekking uit en kom er achter welke dingen voor jou seksueel prikkelend zijn.

Boekentip: SEKS! Een leven lang leren van Rik van Lunsen en Ellen Laan

Tips om zin te krijgen

  • Maak contact met je lijf. Bijvoorbeeld door uitgebreid te douchen, jezelf in te smeren met douchegel en/of bodylotion, jezelf te strelen en aandacht te besteden aan je uiterlijk. Ali (50 jaar):”Ik verzorg mijn lichaam en zorg ervoor dat ik altijd lekker ruik. Daardoor voel ik me aantrekkelijk. Ik vind het fijn als mijn vriendin dat ook doet en daarbij mooie lingerie aantrekt.”
  • Prikkel je zintuigen, door bewust te kijken, horen, proeven, ruiken en voelen. Bijvoorbeeld door naar mooie muziek te luisteren. Tanja (40 jaar): “Als ik luister naar mooie muziek, doe ik mijn ogen dicht, zet de muziek hard en geniet. Ik vind het ook leuk om op zoek te gaan naar muziek die me in ‘the mood’ brengt.”
  • Kijk naar erotische films of lees erotische boeken. Sander (33 jaar): “Porno werkt voor mij goed als ik zin wil krijgen.”
  • Prikkel je fantasie. Josine (32 jaar): “Samen met mijn vriendin maak ik wel eens een lijstje met erotische speeltjes. We bezoeken dan elk apart een website voor artikelen die we willen gebruiken tijdens de seks. Daarna laten we elkaar het lijstje zien en surfen samen naar die website. We vertellen elkaar dan wat we daarmee graag zouden willen doen.”
  • Zorg voor een opwindende sfeer. Jenna (28 jaar): “Ik geef mijn vriend wel eens een erotische massage. Ik leg het matras dan op de grond, zet de kachel hoger en maak de kamer gezellig. Als de sfeer prettig is kan ik me veel beter overgeven.”
  • Zorg dat je ontspannen bent en niet afgeleid wordt. Bas (45 jaar): “Ik kan pas helemaal ontspannen als de kinderen op bed liggen. De lekkerste seks hebben we als we een weekendje weg zijn, of als de kinderen uit logeren zijn.”
Ik ben dus helemaal niet zo dol op ‘spontane’ seks. Ik acht mezelf best een spontaan type, maar ik vind juist het toeleven naar iets leuks zo fijn. Zo ook met seks.
Anoniem
Aanzicht van vrouw achter bureau, op gesprek bij de arts.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.