Zoeken
Onderwerp

Hulpmiddelen en speeltjes

Vibrators, speeltjes, glijmiddel of erotische spellen kunnen als hulpmiddel gebruikt worden bij het vrijen. Dit kan seks plezieriger of spannender maken. Ze kunnen ook worden ingezet als er beperkingen zijn op lichamelijk gebied, bijvoorbeeld als je je handen niet goed kunt gebruiken.

Vibrators, dildo’s en andere speeltjes

Vibrators en dildo’s kun je gebruiken om de stimulatie en opwinding te vergroten. Een vibrator werkt op batterijen en vibreert, een dildo werkt niet op batterijen en moet je zelf bewegen, wil het stimulerend werken. Andere speeltjes kunnen je seksleven ook extra spannend maken, zoals streelveren en buttplugs. Een buttplug is een kleine dildo die wordt ingebracht in de anus. Het uiteinde is breed, zodat hij niet in de anus kan verdwijnen. Een buttplug stimuleert de anus en kan bij mannen ook de prostaat stimuleren.

Erotische spelletjes

Er zijn allerlei erotische spelletjes te koop die je met je partner kunt spelen. Dat kan heel spannend zijn en je op hele nieuwe ideeën brengen! Een paar voorbeelden van spelletjes: Ultiem Verlangen, Amour x Amour Maîtresse, Amour x Amour Provocateur, Hart vol Romantiek, Hart vol Erotiek en dobbelstenen met opdrachten (Love Cubes).

Kleding

Speciale kleding kan een nieuw en spannend gevoel geven. Je kunt bijvoorbeeld erotische lingerie aantrekken, zoals strings, kanten ondergoed, jarretels een bodystocking of opengewerkt ondergoed. Als je je fantasie gebruikt kun je misschien ook andere kleren bedenken waar jij je sexy in voelt of waar je partner opgewonden van wordt. Het kan ook helpen als je je onzeker voelt over je lichaam of wanneer je een deel van je lichaam niet mooi vindt. Dan kun je kleding aantrekken, die delen van je lijf bedekt waar jij niet tevreden over bent, zoals een mooie kanten bh om je borsten te liften.

Waar te koop?

Voor spelletjes, kleding en speeltjes kun je terecht bij erotische wikels, maar ook op internet kun je van alles bestellen:

 • www.mailfemale.com: vrouwvriendelijke winkel in Amsterdam en een stijlvolle webwinkel.
 • www.depaarsekeizerin.nl: stijlvolle, vrouwvriendelijke webwinkel met veel informatie.
 • Kijk voor sexy lingerie bij bekende lingeriewinkels zoals Hunkemüller en Livera (vaak ook online).
 • Voor vibrators en glijmiddel kun je ook terecht bij een drogist.
Voorbeelden van seksspeeltjes

Glijmiddel

Met glijmiddelen kun je meer genieten van seks. Wanneer kun je glijmiddelen gebruiken, welke zijn er en waar moet je op letten?

Je kunt een glijmiddel gebruiken om meer van seks te genieten en het nog opwindender maken. Het vergroot niet alleen de gevoeligheid van de vagina en penis, veel mensen ervaren het gladde gevoel van glijmiddel ook als opwindend. In sommige gevallen is een glijmiddel niet alleen lekker, maar ook nodig of gewenst:

 • Bij anale seks en bij het gebruik van andere hulpmiddelen en speeltjes. Een glijmiddel voorkomt schuren en wondjes.
 • Voor mensen met een penis die wat moeilijker een erectie krijgen, kan een glijmiddel het makkelijker en prettiger maken om te masturberen.
 • Voor mensen met een vulva die last hebben van een droge vagina (bijvoorbeeld door ziekte en/of medische behandeling) kan een glijmiddel het makkelijker en prettiger maken om te masturberen en seks te hebben met een partner.

Meer plezier voor beiden

Gebruik glijmiddel alleen als dit voor jullie allebei het plezier in seks verhoogt. Gebruik glijmiddel bijvoorbeeld niet om gemeenschap te kunnen hebben zonder dat de vrouw of persoon met vulva voldoende opgewonden (‘nat’) is. Als een vrouw voldoende opgewonden is zorgt dit namelijk voor natuurlijk glijmiddel: zij wordt nat. Is zij (nog) niet nat? Besteed hier dan eerst tijd aan. Glijmiddel uit een tube of potje is dan eigenlijk overbodig. Lukt het niet: vrijen zonder penetratie is uiteraard ook een optie!

Welke glijmiddelen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten glijmiddelen. Ze hebben de volgende voor- en nadelen.

 • Glijmiddel op waterbasis: Deze zijn het populairst. Ze kunnen samen met condooms en speeltjes gebruikt worden, omdat ze het rubber of siliconen niet aantasten, zijn makkelijk verkrijgbaar en goedkoop. Het nadeel is dat ze snel opdrogen (moet je dus meer gebruiken) en er zit vaak glycerine in, waardoor schimmels makkelijk kunnen groeien. Vrouwen en mensen met vulva’s die zonder condoom vrijen en gemakkelijk schimmelinfecties krijgen kunnen beter geen glijmiddel op waterbasis gebruiken.
 • Glijmiddel op siliconenbasis: Deze glijmiddelen kunnen onder water gebruikt worden, omdat ze niet in water oplosbaar zijn. Ze gaan lang mee en drogen niet snel op. Als je ermee knoeit kunnen ze wel zorgen voor gladheid in bijvoorbeeld de douche. Sommige glijmiddelen met siliconen zijn niet te gebruiken in combinatie met condooms, omdat ze het rubber kunnen aantasten. Ook werkt glijmiddel met siliconen niet goed in combinatie met speeltjes die gemaakt zijn van siliconen.
 • Glijmiddel op organische basis: Deze glijmiddelen irriteren de huid niet, omdat ze een neutrale zuurgraad hebben en er geen glycerine in zit. Ze zijn daarom geschikt voor vrouwen en mensen met vulva’s, die vaak last van vaginale schimmelinfecties hebben. Het nadeel is dat het lastig is om een goed organisch glijmiddel te vinden.
 • Glijmiddel op basis van olie: Deze bestaan bijna niet meer. Ze worden dan ook afgeraden voor vaginaal gebruik, omdat ze irritatie of een brandend gevoel kunnen geven en zijn niet te gebruiken in combinatie met condooms.
 • Speeksel: Het is altijd beschikbaar en kost niets, maar droogt snel op, vooral aan de buitenkant van het lichaam. Inwendig is dat minder een probleem. Ook speeksel is geen oplossing als een vrouw of persoon met vulva nog niet opgewonden en vochtig genoeg is. Dan is het belangrijk om meer aandacht te besteden aan diens opwinding.

Gebruik geen vaseline

Gebruik geen vaseline als glijmiddel. Het lost niet op in water en kan om die reden moeilijk worden weggewassen. Daardoor ontstaat er risico op infectie van de geslachtsdelen.

 

De illustraties op deze pagina zijn gemaakt door Studio BLA BLA.

Aanzicht van vrouw achter bureau, op gesprek bij de arts.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.