Zoeken
Onderwerp

Fijne plekjes

Iedereen heeft plekken op het lichaam die seksueel opwinden of een fijn gevoel geven. Welke dat zijn is voor iedereen anders.

Welke erogene zones zijn er?

Plekken op het lichaam die seksueel opwindend zijn noemen we erogene zones. Bekende erogene zones van de vrouw zijn de clitoris, de vulvalippen, de vulva en de vagina. Bij de man zijn dat vaak de eikel, penis en de ballen, maar er zijn er nog meer. Die verschillen van persoon tot persoon!

Bekende plekjes zijn hieronder weergegeven op een lichaam met vrouwelijke kenmerken een lichaam met mannelijke kenmerken. Geen enkel lichaam is hetzelfde en de verschillen in wat mensen fijn en lekker vinden zijn groot. Toch kan er algemeen gesteld worden dat aanrakingen van de mond, oren, hals, tepels, handen, voeten, onderbuik, binnenkant dij en billen als prettig worden ervaren. Ook de anus is vaak een gevoelige plek, maar niet iedereen vindt het prettig om daar aangeraakt te worden.

Daarnaast zijn bij het vrouwelijk geslacht de (ingang van) de vagina, de vulva, het uitwendige deel van de clitoris, vulvalippen, g-spot en borsten vaak een erogene zone.

Bij het mannelijk geslacht zijn dat de penis (piemel), eikel (glans), ballen, prostaat, perineum (het stukje tussen de ballen en de anus).

Ga vooral lekker alleen of samen ontdekken!

Hoe stimuleer je fijne plekjes?

Een erogene zone stimuleren kan op verschillende manieren:

  • Met de vingers en hand aanraken: aaien, drukken, wrijven, masseren, knijpen of (zachtjes) slaan.
  • Met de mond en tong: zoenen, likken of (zachtjes) bijten.
  • Met een hulpmiddel als een veertje of vibrator aanraken

Begin je net met vrijen? Dan zijn zachte aanrakingen vaak prettiger om ‘in the mood’ te komen. Naarmate je meer opgewonden raakt kunnen stevigere of wildere aanrakingen ook lekker zijn. Dit is voor iedereen anders. Erogene zones werken niet direct als een machine, waarbij je knopjes indrukt, iemand moet er wel open voor staan. Sta je er open voor, dan kan het aanraken van erogene zones zorgen voor meer zin en opwinding.

Welke aanraking is prettig en welke niet?

Het maakt ook uit hoe je een erotisch plekje aanraakt of je er van geniet of niet. Misschien houd je er wel van als je partner je zoent in je nek, maar vind je het minder prettig om daar gelikt te worden. Het kan zijn dat je het prettig vindt als je partner de binnenkant van je dijen stevig masseert, maar dat het juist kietelt als je partner je daar te zachtjes aanraakt. Welke aanraking je prettig vindt en welke niet, kan ook per moment verschillen. Het kan zomaar zijn dat je iets de ene keer heel opwindend vindt, terwijl je het op een ander moment minder fijn vindt.

Wat vind jij fijn?

Zorg ervoor dat je bij jezelf ontdekt welke plekken op je lichaam jij opwindend vindt. Iedereen heeft namelijk weer andere erotische plekjes. Wat je lekker vindt blijft ook niet altijd hetzelfde. Misschien vind je nu iets lekker, maar vind je dat in een andere periode van je leven minder opwindend.

Weet je partner wat je lekker vindt?

Hoe kom je er van elkaar achter wat lekkere plekjes zijn? Geef tijdens het vrijen aan elkaar aan wat je prettig vindt. Dit kan met woorden, maar je kunt bijvoorbeeld ook de handen van je partner bijsturen.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.