Zoeken
Onderwerp

Penis

De meeste mensen gebruiken het woord ‘penis’ wanneer zij het hebben over de mannelijke geslachtsorganen. Maar eigenlijk klopt dit niet. De penis is namelijk (slechts) een onderdeel van de mannelijke geslachtsorganen. De mannelijke geslachtsorganen die je aan de buitenkant kunt zien, zijn de penis en de balzak (scrotum). In het lichaam bevindt zich de prostaat.

Penis

De penis bestaat uit de schacht, de eikel (glans), de voorhuid, het toompje en het plasgaatje. De grootte van de penis verschilt sterk van man tot man, maar ook van uur tot uur. Je penis krimpt of zet uit afhankelijk van hoe je je voelt, wat je draagt, hoe warm het is, etc. Een slappe penis is gemiddeld 9,8 cm lang. Vrijwel alle mannen hebben een penislengte tussen de 6,5 en 11,5 cm . Een stijve piemel is gemiddeld 14,8 cm, met bij de meeste mannen een variatie tussen 10,5 en 16 cm. De meeste piemels zijn een beetje scheef als ze stijf zijn.

Balzak

De balzak (of scrotum) hangt achter/onder de penis. De grootte en vorm van de balzak verschillen per man: groot of klein, kaal of behaard. In de balzak hangen de zaadballen. De zaadballen bestaan uit teelballen en bijballen. In de teelballen worden de zaadcellen en geslachtshormonen gemaakt. Vaak hangt één van de twee ballen wat lager dan de andere. De bijballen zijn kronkelige buisjes aan de achterkant van de teelballen. De zaadcellen komen vanuit de teelballen in de bijballen terecht, waar de zaadcellen rijpen. De temperatuur van de balzak is wat lager dan in de rest van het lichaam. Dat is goed voor het zaad in de ballen.

Prostaat

Aan het bovenste gedeelte van de plasbuis zit de prostaat. De prostaat produceert prostaatvocht. Het prostaatvocht vormt samen met de zaadcellen en vocht uit de zaadblaasjes het sperma, ook wel de zaadlozing genoemd. De prostaat kun je bij de man via de anus voelen. Op ongeveer 5 cm diepte in de anus, aan de buikkant, is de prostaat voelbaar. Tijdens de seks kan het stimuleren van de prostaat prettig en opwindend zijn.

Perineum

Het perineum is het stukje huid tussen de balzak en de anus. Strelen of likken van dit gedeelte kan een fijn gevoel geven, omdat er vrij veel zenuwuiteinden zitten.

Anus

De anus zit aan de achterkant tussen de billen. De anus wordt afgesloten door twee kringspieren: de binnenste en de buitenste kringspier. Het is een gevoelige plek die een rol kan spelen tijdens de seks. Aanraken en strelen met de vinger of de anus ingaan met vingers of penis vinden sommige mensen prettig. Wees wel voorzichtig en gebruik altijd voldoende glijmiddel. Het slijmvlies van de anus is namelijk kwetsbaar.

Veelgestelde vragen

 • Mijn penis heeft een afwijking naar links, is dat normaal?

  Ja, de meeste penissen hebben een buiging naar links of rechts. In erectie is de penis vaak een beetje krom en wijst deze naar de buik.

 • Mijn penis wordt bij een erectie nauwelijks groter, is er iets mis?

  Nee hoor, sommige penissen blijven ongeveer even lang (bloeier), terwijl andere wel groeien (groeier).

 • Heeft lichaamsbouw en lengte iets te maken met de lengte van een penis?

  Ja, lengte en gewicht spelen een rol. Lange dunne mensen hebben vaak een grotere penis dan kleine dikke mensen.

 • Klopt het dat donkere mannen een grote penis hebben, Europeanen een gemiddelde en Aziaten een kleine?

  Deels. Dat klopt inderdaad vaak in slappe toestand. In erectie zijn die verschillen echter verdwenen, dan hebben mannen van alle herkomsten ongeveer een gelijke lengte penis.

 • Mijn penis is erg klein en dun. Is het mogelijk om deze te laten vergroten of verdikken?

  Dat is zo niet te zeggen.  Je geeft niet aan hoe groot jouw penis is, dus het is moeilijk in te schatten of deze daadwerkelijk kleiner en dunner is dan die van de gemiddelde man. De gemiddelde penislengte in slappe toestand is 6-13 cm en in stijve toestand 11-20 cm. Gemiddeld is een stijve penis 12 cm dik. Hierbij gaat het om volwassen mannen die helemaal uitgegroeid zijn. Pas wanneer een penis in slappe toestand korter is dan 6 centimeter mogen artsen een penisvergroting uitvoeren. Weet wel dat de effecten van een penisverlenging en -verdikking vaak erg tegenvallen.Ook goed om te weten: uit onderzoek is gebleken dat bijna alle mannen die vinden dat hun penis te klein is, eigenlijk een penis van normale grootte hebben! En bovendien: de lengte en dikte van de penis zijn voor vrouwen vaak helemaal niet zo belangrijk. Sterker nog: een grote penis is voor vrouwen niet altijd fijn. Hopelijk ben je hiermee gerustgesteld.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Gerelateerde onderwerpen

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.