Zoeken
Onderwerp

Erectie

Als mannen opgewonden worden, stroomt er bloed naar hun penis. Deze wordt dan groter en hard. Dit noemen we een erectie of een stijve. De grootte en vorm verschilt per man.

In een penis zitten zwellichamen. Dit zijn een soort sponsjes. Bij een erectie komt er bloed in de zwellichamen, waardoor de penis groter en hard wordt en overeind gaat staan. De voorhuid schuift naar achteren over de eikel. De eikel komt dan bloot te liggen. Bij mannen die besneden zijn, is de eikel altijd al zichtbaar. Ook zonder stijve penis. Bij een erectie worden ook de ballen steviger en harder.

Vorm en grootte

De vorm en grootte van een stijve penis verschilt per man. De gemiddelde lengte ligt tussen de 13,5 en 16 centimeter. Mannen kunnen op twee manieren een erectie krijgen: een stijve die een stuk groter wordt (groeier) en een stijve waarbij de penis in slappe toestand al behoorlijk lang is en alleen maar stijf wordt (bloeier). Hoe groot de penis is, verschilt sterk van man tot man, maar ook van uur tot uur. Hij krimpt of zet uit afhankelijk van hoe je je voelt, wat je draagt of hoe warm het is. Ook de dikte en de vorm van de penis kunnen verschillen. Een erectie kan ook scheef staan. Dit is volkomen normaal en heeft geen invloed op het plezier in seks.

Erectie en seks

Een erectie is in de eerste plaats belangrijk om geslachtsgemeenschap te kunnen hebben. Het ervaren van een erectie kan ook zorgen voor opwinding. Bij zowel de man zelf, als bij zijn partner. Maar het hebben of krijgen van een stijve hoeft niet altijd te betekenen dat een man zin heeft om te vrijen. Een erectie kan ook een lichamelijke reactie zijn zonder dat een man zin heeft in seks. Denk hierbij aan een erectie bij het wakker worden of een spontane stijve tijdens de puberteit.

Plassen met een stijve penis

Het is moeilijk om te plassen tijdens een erectie. Urine en sperma komen allebei door de plasbuis naar buiten. Als een man een erectie heeft, drukken de zwellichamen de urineleiders bij de blaas dicht. Even wachten tot de stijve penis weer wat slapper wordt is meestal genoeg om weer te kunnen plassen.

Erectie en ouder worden

Voor oudere mannen kan het moeilijker zijn om een erectie te krijgen. De gevoeligheid van de penis neemt af, waardoor langere en stevigere stimulatie nodig is om dezelfde fysieke reactie te krijgen als vroeger. Bovendien is zijn erectie vaak minder hard: de penis wijst minder sterk omhoog.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.