Zoeken
Tips & tools

Tips om je seksleven spannend te houden

Om sleur te voorkomen moet je patronen doorbreken en meer energie in je relatie stoppen. Het kan helpen om je partner te verleiden, je verlangens te delen en samen op zoek te gaan naar inspiratie. Als verliefdheid  en passie minder worden zul je tijd en energie in je relatie moeten steken om te  voorkomen dat je in een sleur raakt. Probeer nieuwe manieren van vrijen uit en deel je verlangens.

Doorbreek je patronen

  • Een ander tijdstip: vrij je normaal op zondagochtend? Doe dat nu eens op een doordeweekse dag.
  • Een andere plek: spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat je de komende twee weken niet in bed vrijt.
  • Een andere houding: is een bepaald standje er bij jullie ingesleten of volgen jullie altijd dezelfde serie standjes? Kies dan nu eens voor een andere houding. Misschien fantaseer je wel over een bepaalde houding?
  • Draai de rollen om: wie neemt normaal initiatief voor seks en wie volgt? Doe dat eens anders.
  • Richt je slaapkamer anders in: zet het bed eens aan de andere kant of hang een nieuwe poster boven het bed. Het klinkt misschien gek, maar kleine veranderingen in jullie slaapkamer kunnen de voorspelbaarheid van seks al doorbreken.
  • Slaap eens een nachtje niet bij elkaar in bed: als het opeens niet meer vanzelfsprekend is om in hetzelfde bed te slapen, kun je juist meer gaan verlangen naar de ander. Bovendien kan wat ruimte voor jezelf ook nieuwe energie geven in jullie relatie.
  • Wat zou je zelf nog kunnen bedenken om je patroon te doorbreken? Welke nieuwe dingen zou je willen uitproberen?

Deel je wensen en verlangens

Wat zou je graag willen doen op het gebied van intimiteit en seksualiteit? Welke fantasieën en behoeften heb je? Voor je partner zijn je wensen lang niet altijd duidelijk. Door ze af en toe te delen leren jullie elkaar beter kennen. Je kunt dan samen werken aan een spannende en intieme relatie. Dat kan best een beetje spannend zijn, want je stelt je ook kwetsbaar op.

Verleid je partner

De kunst van het verleiden heeft iedereen in zich. Het uitstellen van je verlangen roept zin op, voor jou en voor je partner. De seksuele spanning langzaam opbouwen is daarbij belangrijk. Je daagt je partner uit om later seks te hebben, maar je partner krijgt nog niet meteen wat hij of zij wil:

  • Kijk je partner verleidelijk aan op momenten dat jullie nog geen seks kunnen hebben: als je boodschappen doet, uit eten bent of zelfs als je de kinderen naar bed brengt.
  • Raak je partner terloops aan, eerst onschuldig en later steeds iets ondeugender (de onderrug, de bovenbenen, de billen).
  • Laat af en toe een hint vallen dat je later heerlijk zult gaan vrijen met je partner.

Niet iedereen is op dezelfde manier te verleiden, dus probeer oog te hebben voor de reactie van je partner. Lukt het je niet om aansluiting te vinden? Probeer dan eens te bespreken waar je partner wel door verleid kan worden. Wat zijn zijn of haar fantasieën? Daar kun je dan op inspelen.

Zoek samen inspiratie

Samen nieuwe inspiratie vinden voor jullie seksleven kan ook opwindend zijn, bijvoorbeeld door samen een lijstje te maken met erotische verhalen of speeltjes. Seks wordt vaak opwindend, doordat je niet alles onder controle hebt. Niet precies weten wat je van de ander of van jezelf kunt verwachten vergroot de spanning en daarmee de opwinding. Daarom is een nieuwe partner vaak nog zo spannend. Het kan extra opwindend zijn als seks een beetje gevaarlijk of spannend is, bijvoorbeeld in de open lucht of geblinddoekt.

Oppeppers voor een ingedut seksleven

Hoe begin je weer als het maanden of zelfs jaren stil is in bed? ‘Seks heeft tijd nodig en inefficiëntie. Ga eens een weekend weg, zet de tv uit en ga samen vroeg naar bed – bloot!’ In het artikel van 4 november op Trouw.nl staan nog veel meer oppeppers voor een ingedut seksleven. Lees het artikel hier.

Sex Academy

In het RTL 5-programma ‘Sex Academy’ krijgen zes koppels, en de kijker, elke week liefdescollege van seksuologe Goede Liekens. Met opdrachten, tips en huiswerk worden zij klaargestoomd voor een leven lang goede seks. ‘Sex Academy’ was vanaf maandag 3 november, zeven weken lang te zien bij RTL 5. Bekijk hier de afleveringen.

Tips en tools

Kijk ook eens bij onze andere tips en oefeningen!

Tips en tools

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.