Zoeken
Onderwerp

Masturberen

Vrijen kan ook met jezelf. Dit heet masturberen, zelfbevrediging of soloseks. Veel mensen vrijen met zichzelf. Ook mensen die een relatie hebben.

Het is niet alleen lekker om met jezelf te vrijen, het is ook handig. Je leert je eigen lichaam beter kennen. Je ontdekt hoe je penis of vulva eruit ziet, voelt, ruikt en werkt. Nog een voordeel: als jij weet hoe jij klaarkomt, kun je dat duidelijk maken als je met een ander seks hebt.

Vingeren

Veel vouwen en mensen met vulva’s vrijen met zichzelf. Bij het vingeren streel je met je vingers de clitoris of het gebied eromheen. Dit geeft een opwindend gevoel. Als je opgewonden raakt, wordt je vagina vochtig en je clitoris groter en harder. Door de clitoris te stimuleren kan een vrouw klaarkomen. Je kunt ook met je vingers, een dildo of vibrator in je vagina gaan. Of stimuleer je clitoris en vagina tegelijkertijd.

Clitoris stimuleren

Probeer het uit: rond de clitoris wrijven of er juist overheen, wat sneller of juist wat langzamer, wat harder of juist wat zachter, met één of meer vingers in je vagina of niet. Het vocht uit je vagina kun je gebruiken om je clitoris nog gevoeliger te maken. Je kunt je clitoris ook op andere manieren stimuleren. Bijvoorbeeld met de waterstraal van de douche of met een vibrator. Het verschilt per persoon en per keer wat je het lekkerst vindt.

Aftrekken

Veel mannen en mensen met penissen vrijen met zichzelf. Dat doen ze door zichzelf af te trekken. Bij aftrekken leg je je hand om de penis en beweeg je die op en neer, over de eikel naar beneden en weer terug. Wat spuug of glijmiddel kan het glijden gemakkelijker maken. Het verschilt per man en per keer wat je het lekkerst vindt. Korte rukjes of juist lange bewegingen. Je hele hand gebruiken of alleen een paar vingers. Je kunt het tempo opvoeren tot je klaarkomt.

Besneden?

Ben je besneden? Dan heb je geen voorhuid meer en is je eikel vaak minder gevoelig. Met wat spuug of glijmiddel zorg je ervoor dat je meer voelt.

Gebruik je fantasie

Er is meer mogelijk dan vingeren of aftrekken. Bijvoorbeeld je tepels aanraken of je anus. Je kunt ook jezelf opwinden door te fantaseren over seksuele beelden of verhalen. Je kunt fantaseren over alles wat jij lekker en spannend vindt. In een fantasie kan en mag alles.

Voorbeelden van masturberen

Veelgestelde vragen

  • Ik masturbeer een paar keer per dag. Is dat schadelijk voor mijn gezondheid?

    Vaak masturberen is niet schadelijk voor je gezondheid. Als je hard of erg vaak masturbeert kan dit wel zorgen voor irritatie of verkramping van je bekkenbodemspieren. Dit is niet per se slecht voor je lichaam, maar het kan wel vervelend aanvoelen.

    Om klachten na masturbatie te vermijden is het belangrijk om ontspannen te zijn. Neem de tijd, fantaseer en als er geen orgasme volgt, dan maar een keer niet.

Aanzicht van vrouw achter bureau, op gesprek bij de arts.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.