Zoeken
Onderwerp

Menstruatie

Gemiddeld eens per maand komt er bloed, gemengd met slijm, uit de vagina van een vrouw*. Dit heet menstruatie. Het wordt ook wel ongesteldheid of maandstonde genoemd.

Menstruatie

De menstruatie is onderdeel van de menstruatiecyclus, die begint op de eerste dag van je ongesteldheid en eindigt op de dag voordat je weer opnieuw ongesteld wordt. Gemiddeld duurt deze cyclus 28 dagen. De menstruatie zelf duurt ongeveer een week, maar korter of langer (tussen de 3-8 dagen) is ook normaal. Veel vrouwen* zijn na hun eerste menstruatie niet meteen regelmatig ongesteld. Dat kan tot 3 jaar duren. De meeste vrouwen worden tussen hun 11e en 14e voor het eerst ongesteld en blijven menstrueren tot ze rond hun 50e in de overgang komen.

Meer over ongesteldheid voor jongeren op sense.info

Menstruatiecyclus (wat gebeurt er?)

De menstruatiecyclus bestaat uit twee fases. In de eerste fase (de folliculaire fase), maak je een hormoon aan dat blaasjes in je eierstokken helpt groeien en rijpen. Deze blaasjes noemen we follikels. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, laat een van deze follikels een eicel los: de eisprong of ovulatie.

In de tweede fase (de luteale fase) maakt je lichaam hormonen aan om te zorgen dat het eitje kan innestelen. Daardoor wordt het baarmoederslijmvlies dikker. Als de eicel niet binnen 24 uur bevrucht wordt, sterft het af en daalt ook de aanmaak van deze hormonen weer. De baarmoeder stoot het slijmvlies dan samen met het eitje en wat bloed af.

Meer over de overgang

Menstruatieklachten

Veel vrouwen ervaren pijn of andere klachten rondom hun menstruatie. Daarom wordt vaak gezegd dat je in deze periode een beetje extra lief voor jezelf moet zijn. Als de baarmoeder samentrekt, kan dat vervelende krampen veroorzaken. Andere veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn, (lage) rugpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Tot op zekere hoogte zijn menstruatieklachten normaal en hoef je je hier geen zorgen over te maken. Heb je ernstige klachten? Het zijn dat je endometriose hebt. Twijfel je of je klachten normaal zijn, bespreek dit dan altijd met je arts.

 

*met de term ‘vrouwen’ worden op deze pagina vrouwen, trans en non-binaire mensen bedoeld die kunnen menstrueren

Gerelateerde onderwerpen

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.