Heb je een kinderwens en wil je graag zwanger worden? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden.
Wanneer kun je zwanger worden?
Een vrouw kan zwanger worden vanaf het moment dat ze gaat menstrueren tot de overgang. Eigenlijk kan ze al voor de eerste menstruatie zwanger worden, omdat ze twee weken voor de eerste menstruatie een eisprong heeft. Tijdens elke menstruatiecyclus zijn er een aantal vruchtbare dagen. Dat zijn de dagen rond de eisprong. Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden. Vanaf het 40-ste levensjaar neemt de kans dat een vrouw spontaan zwanger wordt sterk af. Tussen de 20 en 30 jaar is een vrouw het meest vruchtbaar.
Wat is nodig om zwanger te kunnen worden?
Om zwanger te kunnen worden, zijn een aantal dingen nodig:
- Een eisprong bij de vrouw.
- Een eicel van de vrouw; deze komt vrij bij de eisprong.
- Zaadcellen van de man die van goede kwaliteit zijn, dat wil zeggen: voldoende, goed beweeglijk en van de juiste vorm.
- Goed doorgankelijke eileiders van de vrouw.
- (Regelmatig) vrijen zonder anticonceptie, bij voorkeur in de vruchtbare periode van de vrouw.
Op welke dagen is een vrouw vruchtbaar?
Elke maand zijn er ongeveer 5 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: ongeveer 5 dagen vóór de eisprong tot het moment van de eisprong. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je redelijk voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt. Je eisprong is ongeveer 14 dagen voor die datum. Als je onregelmatig menstrueert, is het moeilijk in te schatten wanneer de volgende eisprong komt.
Er zijn verschillende manieren om je vruchtbare dagen te herkennen of te berekenen:
- Vaginale afscheiding: rond de eisprong lijkt de afscheiding op eiwit en is deze draderig.
- Dagelijks je temperatuur meten op hetzelfde tijdstip: 1 à 2 dagen na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur 0,3 tot 0,5 graden.
- Met een ovulatietest kun je de concentratie van het luteïniserend hormoon meten. Deze is zo’n twee dagen voor de eisprong beduidend hoger dan het normale niveau. Ovulatietesten kun je kopen bij de apotheek of drogist.
- Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt ‘romantisch’) maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Gezond leven
Gezond leven is belangrijk voor de vruchtbaarheid en heeft dus ook invloed op de kans om zwanger te worden. Gezond eten, een gezond gewicht en bewegen helpen je om gezond te blijven. Alcohol, nicotine en drugs kunnen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Dat geldt voor vrouwen én mannen. Bovendien zijn deze middelen ook slecht voor de gezondheid van je toekomstige kind. Dus: drink geen alcohol, rook niet en gebruik geen drugs vanaf drie maanden voordat je gaat proberen om zwanger te worden. Foliumzuur is een vitamine die goed is voor de gezondheid van je baby. Het verkleint de kans om een kind te krijgen met een ernstige handicap, zoals een open ruggetje. Je kunt het beste met het slikken van foliumzuur beginnen als je probeert zwanger te worden, dus voordat je zwanger bent. Je slikt het door totdat je 10 weken zwanger bent.
Weetjes
- De overlevingstijd van zaadcellen in de baarmoedermond is ongeveer 72 uur. Er zijn echter ook zaadcellen die tot 6 dagen actief blijven. Een eicel is maar enkele uren vruchtbaar.
- Bij vrouwen richt, bij opwinding, de baarmoeder zich op en ontstaat er een ruimte in het diepste deel van de vagina. De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt.
- De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
- Vruchtbaarheidsbehandelingen hebben beperkingen: de kans dat ze succesvol zijn neemt duidelijk af als de vrouw al wat ouder is. Dat gaat duidelijk spelen vanaf de leeftijd van 38 jaar.
Als zwanger worden niet lukt
Als je na een jaar nog niet zwanger bent terwijl je wel regelmatig seks hebt, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan en met hem of haar te bespreken wat volgende stappen kunnen zijn. Bij vrouwen die 38 jaar of ouder zijn is het verstandig om al wat eerder (bijvoorbeeld na 6 maanden proberen) de huisarts te raadplegen. Dit geldt ook voor vrouwen en mannen die eerder in het leven ernstig ziek zijn geweest. Soms blijkt er niets aan de hand te zijn en duurt het gewoon wat langer. Soms is er wel iets. Dan kunnen in het ziekenhuis onderzoeken worden gedaan om uit te zoeken of er sprake is van verminderde vruchtbaarheid bij jou of je partner. Als dat het geval is, zijn er soms medische behandelingen mogelijk.
Bij Freya kun je informatie en steun vinden, en contact met lotgenoten