Zoeken
Onderwerp

Seks tijdens zwangerschap

Een zwangerschap heeft lichamelijk veel invloed op de vrouw en dus ook op de seksualiteit. Een zwangerschap brengt lichamelijke veranderingen met zich mee, waardoor vrijen lastiger zijn dan voor de zwangerschap. Niet elke vrouw heeft tijdens haar zwangerschap evenveel zin om te vrijen als ervoor. De zin kan groter worden, maar ook afnemen en niet elk standje gaat je nog lukken met je groeiende buik. Seks kan extra gevoelig zijn door de betere doorbloeding of zelfs pijn doen door infecties of spierkrampen.

Wanneer kun je vrijen?

Je kunt vrijen wanneer je dat wilt, de hele zwangerschap door. Een orgasme is veilig voor de baby. Het kan juist extra fijn zijn, omdat je baarmoeder al oefent met samentrekkingen in voorbereiding op de weeën. Het hormoon dat daarvoor zorgt kan het orgasme ook intenser maken. De laatste drie maanden van je zwangerschap kan klaarkomen wel een pijnlijk gevoel in je onderbuik geven. Dat is niet gevaarlijk voor het kind, ook niet als je eerder een miskraam hebt gehad.

Redenen om niet te vrijen:

  • gebroken vliezen (infectiegevaar)
  • bloedverlies
  • ernstige spataderen rond je vagina
  • (te) vroege weeën
  • een dreigende vroeggeboorte

(Geen) zin in seks

Door misselijkheid, druk op de blaas, een dikke buik of hormonale schommelingen hebben zwangere vrouwen vaak geen zin in seks. Dat speelt vooral tijdens de eerste en de laatste drie maanden.

In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van hormonen in hun lijf. Die zorgen voor misselijkheid, vermoeidheid en lusteloos zijn. De zin in seks is dan vaak weg. Psychische oorzaken kunnen ook zorgen voor minder zin in seks. Wennen aan het nieuwe leven dat voor de deur staat, angst om geen goede moeder te worden of om het kind te beschadigen tijdens seks kunnen meespelen.

In het tweede trimester (vierde, vijfde en zesde maand) hebben veel vrouwen juist extra zin om te vrijen. Ze voelen zich extra aantrekkelijk. Door de grotere doorbloeding van de vagina kunnen vrouwen beter klaarkomen en blijven ze langer opgewonden.

In het derde trimester kan de dikke buik lichamelijke klachten geven, waardoor de zin in seks verdwijnt. Een periode van minder zin hoeft helemaal geen probleem te zijn. Wil je toch graag meer zin maken? Zoek dan naar nieuwe prikkels, die wel bij je passen nu je zwanger bent.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen zorgt voor meer spanning, waardoor je minder zin krijgt en de fysieke opwinding afneemt. Dat maakt vrijen minder leuk. Ga dus niet over je grens en probeer oplossingen te zoeken voor de pijn. Accepteer dat je in deze periode wat minder seks hebt. Dat houdt de seks ontspannen en prettig. Waar kan pijn bij het vrijen door komen?

  • Druk op je blaas: doordat het kind op je blaas drukt, kun je druk voelen op je blaas. Hierdoor kun je vaak minder goed ontspannen, wat pijn bij het vrijen kan veroorzaken. Ga altijd plassen voor het vrijen en drink niet teveel.
  • Infectie of schimmel in je vagina: de zuurgraad van de slijmvliezen verandert, waardoor bacteriën en schimmels meer kans krijgen. Heb je last van jeuk en heeft je afscheiding een andere geur en kleur? Ga dan langs de huisarts.
  • Spataderen rondom de vagina: deze ontstaan tijdens de zwangerschap en kunnen pijnlijk zijn. Zoek naar alternatieven, bijvoorbeeld een sensuele massage zonder de vagina aan te raken.
  • Grotere doorbloeding van de vagina en schaamlippen: daardoor is je vagina extra gevoelig. Vrijen zonder dat de penis of vingers naar binnen gaan of orale seks kunnen een oplossing zijn.
  • Onprettige houding bij het vrijen: de standjes die je gewend was bij het vrijen, zijn nu misschien niet meer comfortabel. Probeer eens een andere houding uit.
  • Spierkrampen en een blaasinfectie kunnen ervoor zorgen dat je niet goed kan ontspannen en dat vrijen pijn doet.

Geschikte standjes als je zwanger bent

Hoe kun je het beste vrijen? Bepaalde houdingen, zoals de missionarishouding, zullen niet fijn meer zijn bij een groeiende buik. Sommige vrouwen kunnen niet goed meer op hun rug liggen. Ze worden dan duizelig of krijgen last van rug en bekken.

Seksstandje zwanger

Als je zwanger bent kun je soms niet meer vrijen, zoals je gewend was voor de zwangerschap. Deze standjes zijn wel geschikt als je zwanger bent. Bepaal met zijn tweeën wat jullie fijn vinden en welke standjes voor jullie werken.

  • De vrouw bovenop: je gaat in hurk -of kniezit op je partner zitten. Dit is een prettige houding, omdat er niet veel gewicht op je buik en borsten komt en jij het tempo kunt bepalen. Deze houding is erg intiem, jullie hebben allebei je handen vrij om elkaar aan te raken en te strelen.
  • De man bovenop: niet te verwarren met de missionarishouding. Bij dit standje ligt je partner namelijk niet bovenop je, maar steunt op handen en knieën. Doordat je partner op zijn handen en knieën steunt en jij op je rug ligt, komt je buik niet in de verdrukking. In een variatie op dit standje gaat je partner als het ware op je bovenbenen zitten.
  • Zijligging: hierbij lig je met de gezichten naar elkaar toe. Trek één been op om je partner de ruimte te geven.
  • Lepeltje-lepeltje: vooral in de laatste periode van de zwangerschap is lepeltje-lepeltje het prettigste standje. Hierbij lig je als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Je ligt op je zij en je partner ligt tegen je rug aan. Als je liever niet meer op je rug ligt of een minder actieve rol bij het vrijen wilt spelen is dit een goed standje.
  • Naast elkaar: jij ligt op je rug en je partner ligt naast je, op zijn zij. Wanneer jij je benen over hem heen slaat, kan de penis van je partner in de vagina. Eventueel kun je de penis tussen je benen klemmen en ermee over je vagina wrijven.
  • Op een stoel: als je partner op een stoel gaat zitten, kun jij heel gemakkelijk op hem of haar gaan zitten. Je kunt naar je partner kijken of niet. Jij bepaalt het tempo en je partner kan je ondertussen met beide handen strelen. Deze houding is ook perfect uitvoerbaar op de rand van het bed. Dit standje is ideaal in het midden en eind van je zwangerschap.
  • Handen en knieën: bij dit standje kun je op handen en knieën gaan zitten. Door de positie van de armen kan je partner de mate en intensiteit van de penetratie variëren. Dit is overigens het lievelingsstandje van veel mannen. Hierbij hebben ze namelijk veel bewegingsvrijheid.
  • Orale seks: de vaginale afscheiding kan iets sterker ‘smaken’ tijdens de zwangerschap. Verder is er geen enkele reden om tijdens je zwangerschap geen orale seks te hebben.
Hulp

Heb je vragen of seksuele problemen tijdens je zwangerschap en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Veelgestelde vragen

  • Kan een orgasme kwaad als je zwanger bent?

    Nee, een orgasme is niet slecht voor de baby. Je orgasme kan juist extra fijn zijn. Je baarmoeder oefent al met samentrekkingen, een voorbereiding op de weeën. Het hormoon dat daarvoor zorgt kan je orgasme ook intenser maken. De laatste drie maanden van je zwangerschap kan klaarkomen wel pijn doen in je onderbuik, maar dat is niet gevaarlijk.

     

  • Mijn vrouw en ik hebben net een dochtertje gekregen. We hebben nu al drie maanden geen seks meer gehad. Moet ik me zorgen gaan maken? Is onze relatie nog wel goed?

    Je hoeft je geen zorgen te maken. Het is volkomen normaal dat je na een zwangerschap en bevalling een tijdje minder seks hebt. Vrouwen moeten bijkomen van de bevalling, emotioneel en lichamelijk en de komst van een kindje kan je leven behoorlijk overhoop gooien. Vaak slaap je minder en heb je je handen vol aan je kind. Seks schiet er dan bij in.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.