Zoeken
Onderwerp

Seks na de bevalling

Na de bevalling kost het vaak wat tijd voordat je weer met elkaar kunt en wilt vrijen. Lichamelijke klachten, vermoeidheid en wennen aan de nieuwe situatie kunnen zorgen voor minder zin in seks. Begin voorzichtig als jullie er weer klaar voor zijn en praat met elkaar over je gevoelens en alle veranderingen.

Na de bevalling moet je elkaar vaak opnieuw ontdekken. Je leven staat al snel in het teken van je kindje. Het lijkt alsof je meer moeder of vader bent dan partners. Hoe combineer je die taken nou? Hoe kun je van elkaar blijven genieten? Het kost het vaak wat tijd voordat je weer met elkaar kunt en wilt vrijen. Lichamelijke klachten, vermoeidheid en wennen aan de nieuwe situatie kunnen zorgen voor minder zin in seks. 

Zodra de bloedingen zijn opgehouden en de baarmoedermond is gesloten kun je weer vrijen. Wacht met vrijen tot de baarmoeder en het gebied van de vagina en anus niet meer pijnlijk aanvoelen en je allebei zin hebt. De meeste vrouwen hebben de eerste maand(en) na de bevalling weinig zin om te vrijen. Vermoeidheid, depressie, eventuele angst voor een nieuwe zwangerschap of angst voor pijn bij het vrijen kunnen een rol spelen. Partners kunnen in het begin ook weinig zin hebben om te vrijen en tijd nodig hebben om te wennen. Begin pas weer met vrijen als je er allebei echt zin in hebt.

Lichamelijke klachten

Welke klachten kan de vrouw hebben na de bevalling?

  • Pijnlijke vagina: de eerste maanden na de bevalling is de vagina nog gevoelig. Zeker als je ingeknipt bent of uitgescheurd kan het een tijdje duren, voordat je weer pijnloos kan vrijen. Forceer niets! Vrijen zonder penetratie kan een oplossing zijn, zoals orale seks, masseren of de buitenkant van de vagina strelen bijvoorbeeld.
  • Droge vagina: na de bevalling kan het even duren, voordat de vagina weer vochtig wordt. Dat kan komen door de borstvoeding, die bepaalde hormonen produceert. Gebruik wat spuug of glijmiddel.
  • Gevoelige borsten door borstvoeding: vlak na de bevalling kunnen de borsten gespannen aanvoelen door de melkproductie. Stuwing kan ook voor pijn zorgen.
  • Vermoeidheid: de vrouw, maar ook de partner, is vaak erg moe na de zwangerschap. De bevalling, een onregelmatig ritme en de stress van het ouderschap spelen mee. Als je moe bent heb je minder zin in seks.
  • Opgerekte vagina: door de bevalling kan de vaginawand zijn opgerekt. De gevoeligheid voor vrouw en man is daardoor minder. Je kunt oefeningen voor de bekkenbodemspieren doen om deze weer strakker te krijgen.

Tips om weer te genieten van seks

  • Praat erover met elkaar: wat verwacht je? Wat zou je het liefst willen van elkaar? Maak tijd vrij voor elkaar en blijf elkaar verrassen met romantische cadeautjes of uitstapjes. Partners, die zich niet alleen op hun rol als ouder richten, maar ook op die van partner, zijn vaak meer tevreden met hun relatie. Bespreek ook de rol en vragen van de partner. De zwangerschap, de bevalling, het herstel en de borstvoeding staan in het teken van de moeder. Voor hun partner verandert er ook veel. Vind je je vrouw nog wel aantrekkelijk tijdens en na de zwangerschap? Kan vrijen geen kwaad? Wat nou als het kind alle aandacht krijgt en jij op de tweede plaats komt? Partners moeten ook wennen en kunnen last hebben van jaloezie en frustratie. Praat daarover met elkaar, ook al voel je je schuldig naar elkaar of over de gevoelens die je hebt. Die zijn heel normaal.
  • Maak tijd vrij: dat klinkt als een open deur, maar kan enorm helpen. Tijd voor elkaar maken schiet er vaak bij in met al je zorgtaken en werk buitenshuis. Prik bijvoorbeeld een vaste ‘partneravond’ of plan een weekendje weg zonder kind en regel eens een oppas.
  • Voorzichtig aftasten: zo’n week of acht na de bevalling kun je vaak weer voorzichtig beginnen met vrijen. Voor iedere vrouw is het effect van een bevalling op het lichaam weer anders, dus begin voorzichtig. Vrijen is meer dan geslachtsgemeenschap: je kunt ook met elkaar vrijen zonder gemeenschap te hebben. Dat kan in het begin nog pijnlijk zijn voor de vrouw. Wees creatief en ontdek andere manieren van liefde en seks. Elkaar masseren, zoenen of masturberen kan ook heel opwindend zijn.
  • Leg er niet teveel druk op: Als je weer met elkaar gaat vrijen, probeer er dan niet teveel druk op te leggen. Veel stellen hebben na de bevalling al een tijd geen seks gehad. Voor de vrouw is dat vaak logisch, maar de man kan zich flink gefrustreerd voelen. Zijn zin is nauwelijks afgenomen. Seks kan daardoor beladen worden: wanneer kunnen we weer? Dat werkt meestal negatief op de ontspanning en opwinding (bij beiden).
  • Geef wat meer aandacht aan de man tijdens vrijen: als je als vrouw wel opgewonden bent, maar vrijen nog te pijnlijk is, kun je ook aandacht geven aan je partner en hem strelen, orale seks geven of aftrekken. Hij kan dan wel klaarkomen, maar jij wordt ‘ontzien’.

Anticonceptie na zwangerschap

Al snel na je bevalling kun je weer zwanger worden als je seks hebt. Het is raadzaam om al tijdens je zwangerschap na te denken over betrouwbare, moderne vormen van anticonceptie. Natuurlijke methoden worden in deze brochure niet behandeld. Deze brochure helpt jou bij het maken van een bewuste betrouwbare keuze, die bij jou en je situatie past en die je met je partner kunt bespreken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.