Zoeken
Onderwerp

Klaarkomen zonder gevoel

Zowel bij mannen als vrouwen kan het voorkomen dat ze lichamelijk klaarkomen, maar niet het gevoel hebben dat ze klaarkomen. Dit heet ook wel een anhedonisch orgasme.

Klaarkomen zonder gevoel kan voorkomen bij zowel vrouwen als mannen. Vrouwen voelen dat bij het klaarkomen de vagina samentrekt maar ze ervaren er niet veel bij. Bij mannen zijn er twee vormen te onderscheiden. De eerste vorm is dat er sprake is van een normale zaadlozing, waarbij het gevoel van klaarkomen ontbreekt. Bij de tweede vorm sijpelt de zaadlozing uit de penis waardoor het anders voelt. In beide gevallen is het zo dat je geen seksuele ontlading voelt.

Oorzaken van klaarkomen zonder gevoel

Klaarkomen zonder gevoel kan veroorzaakt worden door aandoeningen zoals een dwarslaesie of diabetes, en heel soms door moeheid of emotionele remmingen. Oudere mannen hebben hier soms last van. Het kan ook komen door een depressie, als je vervreemd bent van je lichaam of als de seks niet op een goed moment gebeurt. Bijvoorbeeld als je vreemd gaat en gewetensbezwaren hebt. Bij masturbatie kan het ook voorkomen als je heel erg eenzaam bent. Bij verdriet of rouwgevoelens kun je het gevoel van een orgasme enorm missen.

Tips & Oefeningen

Wat kun je doen?

Wanneer een aandoening of ziekte de oorzaak is, valt er niet veel aan te doen. Wanneer je medicijnen gebruikt die remmingen bij het orgasme veroorzaken kun je met je arts bespreken of er alternatieven zijn. Je kunt in alle gevallen wel leren om meer te genieten van je seksleven, ook als je geen gevoel van orgasme ervaart. Dat doe je bijvoorbeeld door veel aandacht te steken in het vrijen: hoe kun je het sensueler, spannender en gevarieerder maken?

Veelgestelde vragen

Ik kan lichamelijk een gewoon orgasme hebben, maar geniet er helemaal niet van. Hoe komt dat en wat kan ik er aan doen?

Dit komt soms voor bij mannen en vrouwen en heet een anhedonisch orgasme. Het kan komen door een depressie, als je van je lichaam bent vervreemd of als de seks niet op een goed moment gebeurt (als je vreemd gaat en gewetensbezwaren hebt bijvoorbeeld). Bij masturbatie kan het ook voorkomen, bijvoorbeeld door intense eenzaamheid. Het is belangrijk dat je meer contact kan maken met je lichaam en je eigen beleving: wat vind ik fijn, wat niet, op welke manier, met wie? Praten met je partner kan helpen. Een seksuoloog of psycholoog kan ondersteuning bieden.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij klaarkomen zonder gevoel

Kom jij zonder gevoel klaar en heb je daar last van? De seksuoloog of een andere deskundige kan je helpen.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.