Zoeken
Stories – Ervaringsverhalen

Coronadaten, hoe doe je dat eigenlijk?

Verschillende mensen vertellen over daten in coronatijd.

Daten, kriebels in je buik en intimiteit, het is allemaal nét wat anders tijdens corona en het is zeker niet gemakkelijk. Alle coronamaatregelen maken het dateleven nóg ingewikkelder dan het normaal al is. De komende tijd zitten we in een gedeeltelijke lockdown. Cafés en restaurants gaan dicht. Evenementen worden afgelast en feestjes kunnen niet doorgaan. Ook wordt het lastiger ons te verplaatsen; het dringende advies is je alleen te verplaatsen met het openbaar vervoer als dat echt noodzakelijk is. Hoe doe je dat dan als je toch mensen wilt ontmoeten, of wilt daten? En hoe ga je om met intimiteit en seks?

Verschillende mensen vertellen over hoe zij omgaan met daten, intimiteit en seks nu in coronatijd. Ieder van hen heeft een ander verhaal. Ze laten zien hoe zij ermee omgaan, en waar de lastigheden zitten. Hier zijn tegelijk weer tips uit te halen. Het advies blijft: zorg dat je je zoveel mogelijk aan de maatregelen houdt door bij voorkeur te daten op afstand. Wat je ook doet, communiceer goed met je date, vraag wat de ander wel en niet wil. Dat geldt altijd natuurlijk, maar nu is het nog belangrijker om elkaars grenzen te checken en te respecteren.

1 op de 5 singles heeft seks in coronatijd

Wegens privacy worden de echte naam van de daters niet vermeld. De mensen op de foto zijn niet de daters uit het interview.

Bo (43) woont alleen en heeft geen relatie

“Ik heb een aantal keer (met dezelfde persoon) helemaal op afstand gedate. Hij woont in een andere stad. De eerste keer ben ik naar hem toegereden. Tijdens de tweede date wilde hij heel graag zijn bubbel uit en naar mij toe komen, maar hij heeft geen auto. Hij moest dus met de trein komen en heeft zich in dat opzicht niet aan de regels gehouden. Het was geen noodzakelijke verplaatsing. Het was heel leuk, maar het is zo’n gekke situatie. Je gaat op date maar je mag niet aan elkaar zitten of elkaar een knuffel geven. Op een gegeven moment was het denk ik niet meer helemaal 150 centimeter, maar we hebben elkaar niet aangeraakt.

Ik vond dat wel heel frustrerend. Dat ik niet word aangeraakt, dat is nu even hoe het is. Ik ga ervan uit dat dat eindig is, dat dat ook een keer weer wel kan. Ik zou voor mezelf, dan spreek ik echt voor mezelf, niet kunnen verantwoorden dat ik ergens halverwege die coronacrisis een seksdate had gehad via Grindr, ik noem maar iets.

Als ik iemand ziek zou hebben gemaakt, doordat ik seks heb gehad met iemand, dan zou ik me eindeloos schuldig hebben gevoeld.

Je komt er waarschijnlijk niet eens achter, maar alleen de optie al. Ik weet hoeveel mensen er op de IC’s hebben gelegen en hoeveel mensen er zijn overleden. Ik weet nu dat ik daar in ieder geval geen onderdeel van ben geweest. Als je elkaar dan toch écht leuk vindt en je besluit elkaar wel aan te raken, dan ben je dus eigenlijk een koppeltje of huishouden en dat kan. Dat vind ik heel wat anders dan dat je op een willekeurige Grindr date gaat waarbij je niet weet wat de omgeving van de ander is en waar de verbintenis die je met iemand hebt van vluchtige aard is.”

Nina (25) woont in studentenhuis met tien anderen en gaat door met daten

“Ik was op Tinder met iemand aan het praten voordat die hele coronatoestand begon. Toen kwamen de maatregelen, maar we wilden elkaar eigenlijk wel graag zien. Op een gegeven moment besloten we om die eerste date toch maar wel te plannen. We hadden het van tevoren vooral over het hoi-zeggen, dat is normaal al ongemakkelijk. Om een ongemakkelijke situatie te vermijden besloten gewoon voor zo’n elleboog stootje te gaan en om dan gauw door te lopen.

We gingen eerst een biertje drinken in het gras, allebei op ons eigen kleedje. Daarna gingen we kanoën, een van de weinige activiteiten die je nu op afstand kan doen. We hadden het wel van tevoren over de maatregelen gehad. Ik woon in een studentenhuis met tien anderen en zij woont alleen en ziet verder eigenlijk bijna niemand. Haar omgeving vond het wel lastig dat ze met mij ging afspreken. Tijdens de eerste date hebben we ons aan de afstand gehouden, maar bij de tweede date ging de anderhalve meter er wel af. Zij woont in een andere stad, dus ik moest voor het eerst weer met het openbaar vervoer.

We hadden lekker gegeten, wat wijntjes gedronken en op een gegeven moment wordt die afstand dan wel verkleind.

Ik had mijn trein gemist en ze vroeg of ik wilde blijven slapen. We maakten vaak grapjes over de afstand, hierdoor merk je wel aan elkaar wat je wel en niet fijn vindt. Zij moest zelfs echt de keus maken om mij echt dichtbij te laten, want haar familie had gezegd dat ze dan niet meer bij hen mocht langskomen. Zij is er dus allemaal wel bewuster mee bezig geweest dan ik.”

Anneke (45) woont met haar kinderen en heeft een LAT-relatie

“Ik ben gescheiden van de vader van mijn kinderen. Hij en ik hebben allebei een nieuwe relatie. Mijn nieuwe partner en ik hebben allebei kinderen op de basisschool en op de middelbare school. We zijn bij elkaar als we de kinderen niet hebben, en hoewel we het er wel even over gehad hebben, is het voor ons nooit een optie geweest om elkaar niet meer te zien.

Toen de maatregelen kwamen, moesten we niet alleen met elkaar, maar ook met onze exen goede afspraken maken.

Mijn partner en ik houden ons goed aan de regels, we houden buitenshuis altijd anderhalve meter afstand. Maar onze kinderen komen bij ons, en bij onze exen. Daardoor lopen we dus via onze exen een risico, realiseerden we ons. We hebben daarom wel aan onze exen gevraagd of zij andere mensen zien en of ze ook die 1,5 meter afstand houden.

Mijn ex-partner en zijn nieuwe partner houden zich gelukkig ook goed aan de coronaregels. De ex-partner van mijn huidige partner is single, zij date wel, maar enkel op anderhalve meter afstand. Dit is voor ons wel lastig, want het is moeilijk voor ons om te overzien, we kunnen en willen haar natuurlijk niet controleren. Wat onze kinderen betreft hebben we besloten dat mijn kinderen en de kinderen van mijn huidige partner wel tegelijk bij mij thuis mogen komen, het is voor hen natuurlijk heel leuk om elkaar te blijven zien. Eerst twijfelden we hierover, omdat er natuurlijk wel een kans bestaat dat wij via onze kinderen besmet worden. Maar die kans is er sowieso, dat wij elkaar besmetten doordat onze kinderen Covid oplopen.”

Ook wel een soort van classy, je kunt niet gelijk seks met iemand hebben, je leert iemand echt eerst kennen.
Micha (20)

Micha (20) appt wat langer voor ze besluit om af te spreken

“Ik heb iemand leren kennen via Tinder. Hij woont in een andere stad en daar kom ik soms langs met de trein. Dan spreken we soms af voor seks. Eigenlijk hebben we nooit gesproken over wel of niet afstand houden. De eerste keer zou ik al blijven slapen en dus gaf ik gelijk een knuffel. Andere mensen mogen ook gewoon met hun relatie afspreken, zolang ik niet heel veel scharrels tegelijkertijd heb, maakt het ook niet heel erg veel uit qua risico vind ik. Het kan toch niet dat alle singels hun hele leven ineens stil moeten zetten, terwijl mensen met een relatie die niet samenwonen elkaar wel de hele tijd zien.

Nu zie ik hem niet meer en heb ik een andere jongen via Tinder leren kennen. We hebben elkaar nog niet gezien en FaceTimen eigenlijk alleen maar. Ook wel een soort van classy, je kunt niet gelijk seks met iemand hebben, je leert iemand echt eerst kennen. Ook behoort zijn moeder tot de risicogroep, dus hij wil ook niet te makkelijk met random mensen afspreken. Waarschijnlijk gaan we binnenkort wel afspreken, aangezien Covid nog wel een tijdje blijft. Het voegt zo wel iets toe, het is echt niet erg om in iemand te investeren voordat je afspreekt, zodat je eigenlijk al van tevoren weet dat het leuk gaat worden en het ook niet zo ongemakkelijk is. Maar na 2 à 3 maanden wil je elkaar wel echt zien, online is toch anders. Je kan iemands lichaamstaal en zo gewoon niet zo goed zien. Verder doen wij niet aan webcamseks.”

Luna (24) heeft één date gehad tijdens corona

“Ik heb het afgelopen jaar niet gedate, ik was klaar met jongens die alleen maar uit waren op seks. Daar gooide corona even roet in het eten, een snelle date puur voor seks kon niet meer. Ik merkte meteen een hele andere sfeer op Tinder, iedereen leek veel meer oprecht geïnteresseerd. Met één jongen leek ik een klik te hebben. We appten zes weken lang, af en toe best intensief. Dan moest ik ineens een uur uittrekken om op zijn 45 berichten te reageren.

Ik zei nog wel dat ik boos zou worden als later zou blijken dat ik corona van hem had gekregen.

Toen in de zomer de maatregelen wat versoepeld werden, besloten we in het park samen wijn te gaan drinken. We hadden wel eerst afgestemd dat we allebei geen klachten hadden en afgesproken netjes afstand te houden. We zaten in het park op afstand van elkaar op ons kleedje. De wijn vloeide rijkelijk. Na twee flessen kregen we honger. Ik besloot dat het een goed idee zou zijn om eten te gaan halen en dat samen bij mij thuis op te gaan eten. Ook daar bleef het gezellig, we lieten het coronadeel een beetje achter ons en toen hebben we gezoend. Ik zei nog wel dat ik boos zou worden als later zou blijken dat ik corona van hem had gekregen.

Achteraf allemaal dus niet zo heel verstandig, maar ik denk dat dit mijn eerste en ook laatste date was tijdens corona. We hebben uiteindelijk nog één date gehad, maar toen was het helemaal niet zo leuk. Het was dus gewoon de wijn, kan gebeuren.”

Frank (25) date nu exclusief met een meisje

“Voor corona zat ik nog op Tinder. Toen de maatregelen kwamen had ik bedacht dat ik daar maar even mee moest stoppen. Ik hou namelijk wel van fysiek contact als ik dan met iemand date. Ik had hiervoor al wel een gesprek lopen met een meisje, dus toen dacht ik: nou ja, met één iemand afspreken in deze tijd vind ik dan wel oké. Maar dan moet je niet met vijf verschillende meisjes gaan afspreken. En met één iemand kun je die anderhalve meter dan wel laten voor wat het is.”

“Ik ben nog steeds aan het daten met dat meisje nu, sinds een maand of anderhalve maand. Toen we voor het eerst gingen afspreken was dat bij haar thuis. We hadden van tevoren al afgesproken dat we elkaar wel een knuffel wilden geven als we elkaar zouden zien, vooral omdat we al een tijdje aan het praten waren. Maar we hielden er wel rekening mee dat we allebei niet verkouden waren of een griepje hadden. We hadden dus wel echt afgesproken dat we ons niet aan die anderhalve meter zouden houden. Met het chatten merkten we al dat we een klik hadden, dus dan is het wat makkelijker, omdat je allebei al verwacht dat het leuk gaat worden. We hebben het niet meteen gehad over exclusiviteit, maar wel snel, binnen een week ofzo. Ik had het voor mezelf in ieder geval al wel duidelijk en ik ging er in het begin een beetje vanuit dat zij er ook zo over dacht. Dat hebben we daarna ook besproken.”

Ezra (26) spreekt liever bij haar af dan in zijn studentenhuis

“Het begon eigenlijk een week voor corona, toen had ik iemand leren kennen via een dating app en daarmee had ik afgesproken. Tijdens die eerste date gingen we een drankje doen, maar het plannen van de tweede date was een beetje lastig omdat we het allebei druk hadden. Toen kwam corona en hebben we het er wel over gehad of het wel slim was om nog af te spreken. Het kwam toen allemaal nog niet zo dichtbij dus we hebben toch wel afgesproken.

Onze tweede date heeft toen thuis plaatsgevonden. Van tevoren hadden we wel afgestemd of iemand klachten had. Dat doen we nu nog steeds elke keer voordat we elkaar zien. Meestal spreken we wel bij mij thuis af, want ik heb geen huisgenoten en hij woont in een studentenhuis. We hebben het niet expliciet gehad over exclusiviteit, maar we weten wel van elkaar dat sowieso daten met meerdere mensen tegelijkertijd niet aan ons besteed is. Daarmee sluit je dat natuurlijk ook wel een beetje uit. Daarnaast heb je nu ook wel echt weinig plekken om iemand te ontmoeten.”

We weten wel van elkaar dat sowieso daten met meerdere mensen tegelijkertijd niet aan ons besteed is.

Toby (29) woont met zeven anderen en heeft sinds kort een relatie

“In het begin van de maatregelen hield ik me heel netjes. Ik deed maximaal twee keer in de week aan Grindr ‘fun’. Ik wilde mijn kring niet te groot maken, dus had ik naast wandeldates op afstand een paar vaste fuckbuddies. Bij een fuckdate moest iemand van mij wel echt al drie dagen geen klachten hebben gehad en ikzelf natuurlijk ook niet. Iedereen op Grindr is heel erg open, hier had ik het wel met iedereen over de coronamaatregelen. We spraken onderling af dat we het bij een paar vaste mensen zouden houden.

Uiteindelijk heb ik mijn huidige vriend via Grindr leren kennen en heb ik besloten niet meer met anderen af te spreken. In totaal heb ik dus wel veel mensen gedate. Met mijn huidige vriend was ik ook gaan wandelen en we bleken wel een klik te hebben. Toen het wat serieuzer werd hebben we afgesproken geen andere mensen meer te zien, ook niet meer via Grindr. We hebben afgestemd dat we vanaf dat moment wel dichter bij elkaar mochten komen en we komen nu bijna dagelijks bij elkaar thuis.”

Toen het wat serieuzer werd hebben we afgesproken geen andere mensen meer te zien.

Mark (45) sprak bewust buiten af

“Ik heb een date gehad via Tinder. We hebben buiten afgesproken, we zouden gaan frisbeeën in het park en daar chillen. We hebben het van tevoren wel over de afstand gehad, dat was ook de reden dat we in het park wilden afspreken, zodat we lekker buiten konden zijn en ook makkelijker die afstand konden bewaren. We hebben ons niet de hele tijd aan deze afstand gehouden. Ik vroeg in het begin meteen of ze niet ziek was, of iemand in haar omgeving zich niet ziek voelde en dat was niet zo, dus toen was het goed. Toen zijn we ook allebei akkoord gegaan met het niet bewaren van die 1,5 meter. En uiteindelijk hebben we ook gezoend. We hebben het niet gehad over exclusiviteit, maar het was wel een beetje vanzelfsprekend dat we exclusief voor elkaar zijn. We zijn allebei nogal van de oude stempel.”

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.