Zoeken
Stories – Ervaringsverhalen

Hoe is het nu met de coronadaters?

Bijpraten met de coronadaters. Hoe gaat het nu?

Zes maanden, een zomer en talloze lockdowns, maatregelingen en veranderingen verder, vroegen wij de coronadaters hoe het nu met hun dateleven gaat. Wat is er  veranderd sinds het het begin van corona? Gaan ze nu anders met de coronamaatregelen om dan toen? Het grootste deel van hen heeft inmiddels een relatie en is dus niet meer aan het daten, maar Frank en Micha praten ons bij over hun dateleven in coronatijden.

Corona-(up)date

In het voorjaar spraken we met verschillende mensen over hoe zij omgingen met daten, intimiteit en seks tijdens de coronatijd. Ieder van hen had een ander verhaal. Wij vroegen ons af hoe het nu, ongeveer een half jaar later, met ze gaat.

Het advies blijft: zorg dat je je zoveel mogelijk aan de maatregelen houdt door bij voorkeur te daten op afstand. Wat je ook doet, communiceer goed met je date, vraag wat de ander wel en niet wil. Dat geldt altijd natuurlijk, maar nu is het nog belangrijker om elkaars grenzen te checken en te respecteren.

Wegens privacy worden de echte namen van de daters niet vermeld.

Ervaringsverhalen: coronadaten, hoe doe je dat eigenlijk?

Frank (25) is volop aan het daten

“Er is sinds het voorjaar niet zo veel veranderd. Ik sta er nog vrijwel hetzelfde in, al ben ik wel losser geworden. De vorige keer heb ik gezegd dat ik bij één iemand blijf en dat ik dan niet met meerdere mensen zou daten. Daar ben ik nu wel op teruggekomen.”

“Dat de regels in de zomer wat versoepeld werden en daarna weer wat strenger, heeft ervoor gezorgd dat dates anders werden. De horeca was weer open. Ik merkte dat anderen het makkelijker vonden om af te spreken, want je kon gemakkelijk naar de kroeg of een terrasje pakken. Toen de regels versoepelden, ben ik er zelf soepeler mee omgegaan. Bijvoorbeeld wat betreft het afstand houden. Dat is nu eigenlijk zo gebleven. Wat ik nu vaak doe op een date is samen koken, bij iemand thuis wijntjes drinken of een film kijken. Het is nu meer thuis afspreken. Ik heb ook een keer een wandeldate gehad. Dat is fijn, want dan ga je eerst wandelen en dan kan je daarna kijken of je nog naar iemands huis toe wilt of niet.”

Vrouw met mondmasker in in koffiebar.

Soepeler daten

“Ik ga tijdens deze tweede lockdown dus over het algemeen soepeler om met de coronamaatregelen dan tijdens de eerste. Eerst ging ik alleen met iemand afspreken via een datingapp na lang chatten en als ik verwachtte dat het écht goed zou klikken. Nu ga ik al als ik denk dat het gewoon gezellig gaat worden. Dat komt vooral omdat het allemaal zo lang duurt. Op een gegeven moment ben je er klaar mee om overal zo voorzichtig mee te zijn, dat is het vooral. Ik heb het idee dat ik niet de enige ben, ik merk het ook op Tinder. In de eerste lockdown wilde iedereen langer praten en iedereen was aan het stressen over wel of niet afspreken, omdat het risico’s met zich mee zou brengen. Nu is iedereen eraan gewend en zijn de meesten er makkelijker in geworden.”

“Op dit moment ben ik aan het daten. Er is een meisje dat ik af en toe zie en ik heb volgende week een date gepland met iemand anders. Met dat eerste meisje ga ik meestal samen koken, een beetje kletsen, niet echt erop uit, dat kan bijna niet. Wandelen is zo’n beetje het enige wat we kunnen doen en als het dan een keer slecht weer is, heb je daar ook geen zin in. Dit is iets wat ik vóór corona nooit met een date zou doen. Met dat andere meisje ga ik volgende week bij haar thuis wijn drinken en misschien een film kijken. Dit soort dates komt nu vaker voor. Je gaat vaker naar buiten en spreekt vaker bij mensen thuis af dan als er geen corona is.”

“Ik ga dus soepeler met de regels om dan tijdens de eerste lockdown, maar ik heb wel het idee dat iedereen dat doet. Ik waarborg minder de anderhalve meter afstand dan toen en ik spreek makkelijker en sneller met iemand af. Eigenlijk kan je zeggen dat ik weer hetzelfde met dates omga als voor corona. We kunnen alleen niet zoveel doen op een date. Sommige dingen zijn wel anders, ik merk dat sommige mensen nog wat strikter zijn, terwijl ik er echt geen moeite mee heb om bij iemand thuis af te spreken. Daar hoeven we volgens mij niet zo moeilijk over te doen.”

First Dates

“Oh, ik heb iets leuks te vertellen! Ik heb meegedaan aan het tv-programma First Dates. Ik had een heel leuke date. Toen ik binnenkwam zat zij al aan de bar. Je mag nu geen handen schudden, je moet ver van elkaar zitten en de eettafels zijn extra lang. Je krijgt dus niet eens de mogelijkheid om je niet aan de regels te houden. Mijn date kwam uit dezelfde stad als ik, dus dat was leuk. Toen ik haar zag zitten, vond ik haar in eerste instantie niet mijn type. Uiteindelijk bleek het heel goed te klikken. Het gesprek liep zonder stiltes en het was heel gezellig. Ik wilde haar wel nog een keer zien, maar zij mij helaas niet. Het was wel een ontzettend leuke ervaring.”

Micha (21) is aan het doordaten

“Ik merk dat ik minder streng ben geworden in het afspreken met mensen, zo ook als het om daten gaat. Al sinds maart zie ik weinig mensen en zit ik veel thuis. Ik spreek niet met grote groepen mensen af, maar ik vind dat af en toe een date wel kan. Ik ben minder streng geworden, omdat ik nu minder bang ben voor het virus dan eerst. Er is nu meer over bekend en ik ken maar twee mensen die het virus hebben gehad, die hadden ook nog vrij milde klachten. Twee mensen in mijn hele omgeving vind ik heel weinig. Daarom denk ik dat het risico voor mij klein is als ik op een date ga met iemand die geen klachten heeft.”

Niet zo coronaproof

“Ik spreek niet per se sneller met mensen af dan voor corona, maar in het voorjaar was ik wel wat sceptischer als het gaat om het zien van verschillende mensen. Je houdt al snel geen afstand als je op date gaat. Nu acht ik het risico dat ik besmet raak bij zo’n date heel klein, dus ik doe nu gewoon waar ik zin in heb. Tijdens een date houd ik geen afstand, ik geef diegene meteen een knuffel, we zitten naast elkaar op de bank en soms zoenen we. Dat is niet erg coronaproof. In die zin is weinig veranderd sinds het voorjaar. Het grootste verschil tussen toen en nu is dat ik toen wat selectiever was in met wie ik op date ging, waarschijnlijk deed ik dat toen iets minder snel en alleen als ik diegene écht interessant vond. Daarnaast let ik nu minder op dat ik maar één iemand tegelijk zie, omdat ik het risico kleiner vind voelen.”

Een wandeling maken is leuk, maar het is niet altijd mooi weer en verder zijn er niet veel opties
Micha (21)

Buiten de deur

“Op een eerste date vind ik het fijn om buiten de deur af te spreken. Dat kan bijvoorbeeld in een café zijn, dat is laagdrempelig. Dat kan nu niet en ik merk dat ik iemand liever niet meteen in mijn persoonlijke ruimte laat. Daarnaast heb ik in zo’n thuissituatie sneller seks, omdat we de hele tijd naast elkaar zitten. Ik vind het dan moeilijker om me in te houden dan in een café. Daar zou ik niet zo snel iemand zoenen. In een café klets ik vaak rustig en wacht ik daarna af. Ik vind het persoonlijk een stuk prettiger om iemand zo eerst echt goed te leren kennen. Dat kan nu minder makkelijk. Een wandeling maken is leuk, maar het is niet altijd mooi weer en verder zijn er niet veel opties.”

“Laatst had ik een date in een andere stad. Hij kwam mij ophalen met de scooter, we hebben een stuk gereden en daarna een paar uur lang door een groot park gewandeld. Het was mooi weer, ik vond het een perfecte date voor tijdens corona. We hadden geluk dat het niet regende of heel koud was, dat heb je natuurlijk niet altijd. Ik voel me er beter bij om niet meteen thuis af te spreken. Mensen hebben al gauw het idee dat als ze met iemand mee naar huis gaan, de kans op aanraking, zoenen en seks veel groter is. Als een jongen makkelijk is in buiten de deur afspreken, vind ik dat een goed teken. Ik heb dan niet het idee dat hij alleen maar met mij wil afspreken voor seks. Nu, tijdens corona, kost het meer moeite om iets buiten de deur te bedenken. Restaurants, terrassen en bioscopen zijn niet open en festivals zijn afgelast. Het is al gauw “bij jou of bij mij?”. Daarom vind ik het nu extra fijn als een jongen er geen problemen mee heeft om niet thuis af te spreken. Dat geeft mij het gevoel dat hij serieuzer is.”

“De coronaregels pas ik tijdens een date nu evenveel toe als in het voorjaar. De aanloop naar de date toe is nu makkelijker. De laatste twee dates die ik heb gehad waren met dezelfde jongen. Zaterdag zie ik hem weer. Ik heb datingapps verwijderd en ik praat niet meer met andere jongens. De eerste date zijn we dus naar het park gegaan, tijdens de tweede date is hij bij mij thuis gekomen. Hij gaf mij niet het idee dat hij meteen op me ging springen, tijdens de eerste date hadden we niet gezoend. Het voelde prettig en ik vertrouwde hem genoeg om hem thuis uit te nodigen, zonder dat ik het idee had dat hij daarbij verwachtingen zou hebben. Tijdens de tweede date hebben we wel gezoend, maar geen seks gehad. De volgende keer ga ik denk ik naar hem toe.”

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.