Zoeken
Onderwerp

Gesprekstips abortus

Een onbedoelde zwangerschap kan iedereen overkomen. Op zo’n moment heeft iedereen in Nederland de vrijheid om te kiezen voor een abortus. Praten over abortus kan fijn zijn, en schaamte en taboe verminderen. Weet je niet goed hoe je het gesprek aangaat met iemand die ongewenst zwanger is? Of wil je iemand steunen die een abortus heeft gehad? Bekijk onze gesprekstips.

Gesprekstips abortus

Ken je iemand die ongewenst zwanger is of wil je iemand steunen die een abortus heeft gehad?

Zo ga je in gesprek over dit persoonlijke onderwerp:

  • Wees geïnteresseerd en oordeel niet
  • Vraag niet naar redenen van een abortus, de ander hoeft zich hiervoor niet te verantwoorden
  • Informeer wat de ander nodig heeft en wat diegene kan helpen om een keuze te maken
  • Geef ruimte aan verschillende emoties rondom een ongewenste zwangerschap en/of keuze voor een abortus (dat kan variëren van verdriet, boosheid, angst, schuld, schaamte, paniek, en stress tot opluchting en dankbaarheid)
  • Stel vragen als: Hoe voel je je hierbij? Of: Wat kan ik voor je betekenen?
  • Misschien heeft de ander al een keuze gemaakt voor een abortus, maar wil diegene het geheim houden.  Respecteer dit
  • Sluit zoveel mogelijk aan bij de ander en ga naast diegene staan
  • Laat weten dat je achter elke keuze staat. Het is diens lijf en leven
  • Misschien wil de ander graag persoonlijke ervaringen van een ander horen. Wijs diegene dan op de ervaringsverhalen van VICE en websites Fiom en Humanistisch Verbond (Open over abortus), of de mogelijkheid om te chatten met Fiom
Rana - VICE x Rutgers

Ervaringsverhalen VICE

Mensen die kiezen voor abortus, krijgen vaak te maken met stigmatisering, taboes en schaamte. 59% van de vrouwen tot 25 jaar met een abortuservaring vindt het lastig om over abortus te praten, blijkt uit onderzoek. Daarom heeft VICE, in samenwerking met Rutgers, afgelopen zomer ervaringsverhalen opgehaald om aandacht te vragen voor het belang van de keuzevrijheid van vrouwen en andere mensen met een baarmoeder. Vijf mensen die ongewenst zwanger zijn geraakt en één of meerdere abortussen hebben gehad, delen hun verhaal.

Lees hier de verhalen op VICE

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.