Zoeken
Onderwerp

Ouder worden

Seks alleen voor jonge mensen? Natuurlijk niet! Ook oudere mensen doen aan seks en veel ouderen zijn tevreden over hun seksleven. Maar er verandert wel het een en ander als je ouder wordt.

Veel ouderen genieten nog met volle teugen van seks, het geeft hun energie en versterkt de intieme band met de partner. Ze hebben over het algemeen wel wat minder vaak seks dan jongeren en kan ook wat veranderen, maar dat wil niet zeggen dat het seksueel plezier minder is.

Met het ouder worden ontstaat er vaak meer tijd en ruimte voor aandacht voor elkaar en dus ook om elkaar te verleiden, te prikkelen en om nieuwe manieren te ontdekken om seksueel plezier te beleven.

Met het ouder worden komen seksuele klachten wel vaker voor, bijvoorbeeld door een chronische ziekte of fysieke beperking, vermoeidheid en stijfheid. Bij mannen neemt de kans op erectieproblemen en verminderd seksueel verlangen geleidelijk toe. Bij vrouwen komen problemen met vochtig worden vaker voor.

Wat verandert er?

Meer tijd nodig hebben om opgewonden te raken, meer behoefte aan intimiteit, moeilijker een orgasme kunnen krijgen en meer last van lichamelijke ongemakken en chronische ziekte zijn veel voorkomende veranderingen bij het ouder worden. Dat betekent niet dat het seksueel plezier minder hoeft te worden. Seks kan zelfs een goede manier zijn om soepel te blijven en bijvoorbeeld pijn tegen te gaan. Het vraagt vaak wel om aanpassing. Je moet opnieuw ontdekken wat prettig is voor jou en je partner. Sommige ouderen vinden hun seksleven er alleen maar beter op worden. De wijsheid, ervaring en de intimiteit die zij hebben opgebouwd met hun partner helpen hierbij.

Tips & Oefeningen

Tips om seksueel plezier te vergroten

Seks ontstaat niet vanzelf, aandacht voor elkaar en het opzoeken van erotische prikkels hoort erbij. Neem wat langer de tijd om opgewonden te raken.

Als seks niet meer lukt zoals je gewend bent, ga dan op zoek naar andere manieren om van  seksualiteit te genieten en intiem te zijn. Als pijn, stijfheid en vermoeidheid maken dat je geen (zin in) seks hebt, zoek praktische en realistische oplossingen. Ben je ‘s ochtends stram, probeer dan te vrijen op een moment dat je al wat op gang bent gekomen.

Benoem actief wat je aantrekkelijk vindt aan je partner. Verlies van status of schoonheid kan tot onzekerheid leiden over seksuele aantrekkelijkheid.

Leestips

 • Te Lijf, de kunst van mooi ouder worden – Isa Hoes & Medina Schuurman (boek, 2018)
 • Make more love – Ann-Marlene Henning & Anika von Keiser (boek, 2015)
 • Sex on the rocks, maak je relatie weer spannend – Madeleine van de Wouw (boek, 2006)

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik de seks langer volhouden?

  Nog antwoord geven

 • Ik ben 85 en ik heb sinds een paar jaar moeite om een goede erectie te krijgen. Hier baal ik flink van, want zin in seks heb ik wel. Wat kan ik hieraan doen?

  Wat u beschrijft past bij een normaal verouderingsproces. Zowel bij mannen als vrouwen neemt het vermogen om opgewonden te worden en/of te blijven af met het ouder worden. Vaak is er wat meer directe prikkeling nodig om opgewonden te raken (Dat wil zeggen, directe stimulatie van de penis of vagina met hand of mond). Bij mannen neemt daarbij, zowel het volume als de kracht, van de zaadlozing af. Dit is een geleidelijk proces, wat te maken heeft met verschillende lichamelijke en hormonale veranderingen die in deze levensfase optreden. Medicatie kan een belangrijke rol spelen. 

  Wat bij erectieproblemen vaak ook meespeelt is dat klachten erger worden zodra er meer op wordt gelet. Als u bang bent om een slappe penis te krijgen wordt de kans juist groter dat dit ook gebeurt. Concentreer u in plaats daarvan op de ontspanning en het samenzijn met uw partner. Ga samen op zoek naar andere manieren van vrijen die voor u beiden bevredigend zijn (bijvoorbeeld strelen, masseren en elkaar met de hand bevredigen). Zoals eerder genoemd kan meer directe prikkeling met hand of mond (of een vibrator) helpen om makkelijker opgewonden te worden of te blijven.

Hulp

Bij het ouder worden kunnen zich seksuele problemen voordoen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Dan kun je contact opnemen met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.