Zoeken
Onderwerp

Snel klaarkomen (man)

Meer dan de helft van de mannen vindt dat hij soms te snel klaar komt. Als je sneller klaar komt dan je zou willen kan je oefeningen doen om meer controle en zelfvertrouwen te krijgen.

Gemiddeld komen mannen na ongeveer 5 minuten klaar. Klaarkomen binnen 3 minuten is dus net zo normaal als klaarkomen binnen 8 minuten. Als een man in minder dan 1 minuut klaarkomt (nadat hij met de penis naar binnen is gegaan) noemen we dit vroeg klaarkomen. Het is pas té vroeg als je er last van hebt. De tijd waarin een man klaarkomt kan per keer verschillen. Dit is normaal. Hierbij kunnen verschillende oorzaken een rol spelen.

Oorzaken van snel klaarkomen

Er kunnen veel verschillende redenen zijn dat een man snel klaarkomt, of dénkt dat hij snel klaarkomt.

 • Erfelijke aanleg. Sommige mannen hebben een erfelijke aanleg om snel klaar te komen. Dit is alleen zo als je je hele leven altijd, onder alle omstandigheden, binnen 1 minuut klaarkomt.
 • Niet goed aan kunnen voelen wanneer je gaat klaarkomen. Dit speelt vooral bij jonge, onervaren mannen.
 • Een nieuwe partner. Aan het begin van een seksuele relatie is alles nieuw en spannend. Jullie moeten elkaar nog ontdekken en aan elkaar wennen. Dan kan het zijn dat je sneller klaar komt dan wanneer je elkaar wat beter kent. Als je elkaar beter kent ben je vaak meer op je gemak.
 • Angst en onzekerheid. Angst om snel klaar te komen kan er juist voor zorgen dat je snel klaar komt. Door angst ben je (onbewust) gespannen en onzeker, en heb je ook minder controle over je zaadlozing. Als je één keer snel klaar bent gekomen kan je er meer op gaan letten. Hierdoor wordt de kans groter dat je de volgende keer weer te snel klaar komt.
 • Depressieve gevoelens. Somberheid kan er voor zorgen dat je niet meer goed kunt genieten, en je misschien wel teveel gaat richten op het klaarkomen. Dan bestaat de kans dat je niet klaar kunt komen, of juist sneller klaar komt dan je zou willen.
 • Stress. Als je gestrest bent of de drang voelt om te presteren kan dat ook leiden tot snel klaarkomen.
 • Irreële verwachtingen. In pornofilms lijkt het vaak erg lang te duren voordat een man klaar komt. In het echt duurt het vaak helemaal niet zo lang. Hierdoor kan je denken dat je snel klaar komt, terwijl dit eigenlijk heel normaal is. Na een lang voorspel is het bijvoorbeeld niet zo gek dat je snel klaarkomt tijdens penetratie.
 • Relatieproblemen. Ruzie of spanning in je relatie kan er voor zorgen dat je minder ontspannen bent. Daardoor kan je sneller klaarkomen dan anders.
 • Seksuele problemen bij de partner. Als je partner seksuele problemen heeft (zoals pijn bij het vrijen), kan dit er voor zorgen dat je sneller klaar komt. Omdat je bijvoorbeeld bang bent om de ander pijn te doen.
 • Snel klaarkomen kan ook veroorzaakt worden door een erectieprobleem. Doordat je bang bent om je erectie te verliezen heb je jezelf aangeleerd snel klaar te komen. Wanneer je het erg belangrijk vindt om het lang vol te houden dan kan deze spanning er juist voor zorgen dat je snel klaarkomt.
 • Sommige lichamelijke aandoeningen kunnen ook zorgen voor snel klaarkomen. Dit is bijvoorbeeld zo bij hyperthyroïdie (een te snel werkende schildklier) en prostatitis (een ontsteking aan de prostaatklier).

Kom je meestal binnen een paar minuten klaar?

Dat is heel normaal. Het advies is dan om je verwachtingen bij te stellen. Als je weinig seksuele ervaring hebt kan ook het opdoen van ervaring helpen.

Verwachtingen bijstellen

Veel mannen hebben te hoge verwachtingen van zichzelf. Zij vinden het belangrijk dat het lang duurt voordat ze klaarkomen. De partner denkt hier misschien wel heel anders over. Praat er daarom damen over. Wellicht vind hij of zij helemaal niet dat je snel klaar komt, terwijl jij je daar zorgen over maakt. Sommige mannen willen hun orgasme bijvoorbeeld uitstellen omdat zij denken dat de vrouw dan meer geniet van seks. Dan is het goed om te weten dat vrouwen vaak niet klaar komen van het heen en weer bewegen van de penis, maar van het likken of strelen van de clitoris en gebied er omheen. Je kan het klaarkomen dus ook uitstellen door penetratie af te wisselen met het strelen of likken van je partner.

Klaarkomen leren uitstellen

Kom je altijd binnen een minuut klaar en wil je daar iets aan doen? Dan kun je het klaarkomen met oefeningen leren uitstellen.

Leer het moment herkennen dat je niet meer terug kunt; dat je voelt dat je klaar gaat komen. Dit moment zit twee tot drie seconden voor je klaarkomt, als je sperma zich verzamelt in een deel van de urinebuis en de zaadlozing wordt voorbereid. Door je bewust te worden van dat moment kun je controle krijgen over je orgasme. Door vlak voor dat moment te stoppen of te minderen met de stimulatie van je penis, kun je het klaarkomen uitstellen.

Leer je orgasme uitstellen met de start-stop oefening

Wat kun je nog meer doen?

 • Je opwinding laten zakken. Ga bijvoorbeeld over naar minder opwindende aanrakingen of standjes. Probeer wat voor jou werkt. Je kunt meer tijd nemen voor het voorspel en langer wachten met penetratie. Het kan zijn dat orale seks en aftrekken wat minder opwindend voor je zijn waardoor je het klaarkomen kunt uitstellen. Door in het begin van de gemeenschap bewegingen te maken, die minder intens prikkelen, stel je het orgasme nog langer uit. Je begint dan niet met stoten, maar bijvoorbeeld met draaien met je heupen, terwijl de penis in de vagina zit.
 • Er zijn mannen die het langer vol kunnen houden wanneer zij met condoom vrijen. Sommige condooms hebben een speciaal glijmiddel dat het orgasme nog meer uitstelt (performa condooms).
 • Probeer je minder bezig te houden met of je wel of niet gaat klaarkomen, probeer te genieten en richt je op het orgasme van je partner.
 • Stop niet met vrijen wanneer je bent klaargekomen! Blijf met je partner spelen. Seks en intimiteit bestaat uit veel meer dan alleen het orgasme. Wie weet krijg je wel weer een erectie.
 • Lukt het je om meerdere keren achter elkaar klaar te komen? Bij mannen duurt het de tweede keer vaak langer. Daar kun je gebruik van maken. Door voor het vrijen te masturberen of tijdens het vrijen een half uurtje te wachten en een tweede keer klaar te komen. Doe dit alleen als je je hier comfortabel bij voelt.

Veelgestelde vragen

 • Ik (een man) kom te snel klaar. Kan dat komen omdat ik vroeger veel heb gemasturbeerd?

  Allereerst is het goed om na te gaan wat jij verstaat onder te vroeg klaarkomen: is dat binnen 1 minuut, binnen 3 of binnen 5 minuten? Gemiddeld komen mannen na ongeveer 5 minuten klaar. Als het bij jou een paar minuten duurt, is dat dus heel normaal. Het zou kunnen dat je jezelf hebt aangeleerd snel klaar te komen bij het masturberen. Een voordeel is dat je dat vaak ook weer kunt afleren. Het is namelijk mogelijk om de zaadlozingsreflex (het moment waarop je de zaadlozing niet meer kunt tegen houden) uit te stellen. Je kunt daarvoor de stop-startoefening doen. Heeft deze oefening geen effect, dan raden we je aan naar een seksuoloog te gaan.

   

 • Sinds een paar maanden kom ik heel snel klaar als ik met mijn vrouw vrij. We hebben wel een lang voorspel, maar zodra ik haar penetreer is het meestal binnen twee minuten gebeurd. Ik vind dit echt vervelend. Soms een vluggertje is wel fijn, maar niet altijd. Wat kan ik doen?

  Je hebt een vrij hoge verwachting van hoe lang je het moet volhouden tijdens de penetratie. Door het lange voorspel ben je al zo opgewonden dat er niet veel meer nodig is om tot een orgasme te komen. Je kunt allerlei trucjes toepassen om je orgasme uit te stellen, zoals je aandacht verleggen, beter leren aanvoelen wanneer je klaarkomt en minder prikkelende bewegingen maken tijdens de gemeenschap.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij snel klaarkomen

Mochten de adviezen onvoldoende zijn, zoek dan hulp van een professional. De huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. Als er sprake is van onderliggende problemen zoals een depressie of relatieproblemen: pak deze eerst aan. Heb je ook andere klachten, zoals pijn bij plassen of erectieproblemen? Dan is het verstandig om een keer bij de huisarts langs te gaan. 

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.