Zoeken
Onderwerp

Single

Als je geen relatie hebt kun je ook genieten van seks. De makkelijkste manier is door seks te hebben met jezelf, maar je kunt ook kiezen voor eenmalige seksuele ontmoetingen of op zoek naar een partner of seksdate via een datingsite op internet. Het is dan wel belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s en zorgt voor je eigen veiligheid.

Masturberen

Aftrekken of vingeren zijn de bekendste en eenvoudige manieren om seks te hebben met jezelf. Het kan altijd (en overal). Masturberen hoeft niet saai of eentonig te zijn. Er zijn veel manieren om te masturberen. Stel je orgasme bijvoorbeeld eens uit of raak ook andere delen van je lichaam aan. Ontdek je eigen lichaam en doe de streeloefening. Misschien vind je het prettig om eens te experimenteren met een hulpmiddel, zoals glijmiddel of een vibrator?

Eenmalige seksuele ontmoetingen

Ben je single maar wil je wel graag seks hebben met iemand? Dat kan op verschillende manieren. Sommige mensen vinden het opwindend om eenmalige seksuele ontmoetingen te hebben (een one-night stand) of een persoon om vaker seks mee te hebben, zonder een relatie. Je kunt iemand ontmoeten in een bar, op een feest of via een site die speciaal op seksdates is gericht. Er zijn verschillende plekken en sites voor verschillende seksuele voorkeuren en verlangens. Spreek met je seksdate niet alleen af waar je elkaar ontmoet, maar ook hoe ver je wil gaan en of je het veilig wil doen.

Internetdating

Ben je op zoek naar een partner, maar kom je niemand tegen in je eigen omgeving? Veel mensen vinden een partner via een datingsite op internet. Er zijn algemene sites, maar ook sites speciaal voor oud of jong, hoog of laag opgeleid, homo- of biseksuelen,mensen met een geloof of mensen met een handicap. Je kunt natuurlijk ook alleen op zoek zijn naar een seksuele ontmoeting. Daar zijn ook speciale sites voor.

Tips voor veilig internetdaten

  • Geef niet teveel details en persoonlijke informatie over jezelf via internet. Je kent die persoon nog niet goed, misschien is hij/zij niet te vertrouwen. Doe dat pas als je iemand een paar keer in het echt hebt ontmoet.
  • Spreek de eerste keer altijd af op een openbare plek en niet bij jezelf of de ander thuis.
  • Laat bij je eerste date(s) een bekende weten waar je bent.
  • Ga eerst wat met elkaar drinken en niet direct uitgebreid dineren. Als de persoon die je ontmoet tegenvalt, dan zit je er niet de hele avond aan vast.
  • Spreek al vrij snel af, nadat je hebt gemaild of gechat. Hoe langer je wacht, hoe groter je fantasie wordt. Pas als je de ander in het echt ziet leer je de ander echt kennen en kan je zien of het klikt. Zo voorkom je teleurstellingen.
  • Denk erover na of je foto’s online wilt zetten en wie ze dan kan zien. Wil je bijvoorbeeld dat collega’s of potentiële klanten weten dat je aan het internet-daten bent?

Iemand leren kennen 

Iemand leren kennen kan heel leuk zijn, maar het kan ook voor veel onrust zorgen. Hoe laat je de ander bijvoorbeeld weten dat je hem of haar leuk vindt? En hoe gaat de eerste keer seks met een nieuwe partner in zijn werk?

Iemand laten weten dat je hem/haar leuk vindt

Soms kan het lastig of spannend zijn om iemand te zeggen wat je voor hem of haar voelt. Dit hoeft ook niet per se. Je kunt iemand ook laten merken dat je hem of haar leuk vindt door complimentjes te geven, of door veel vragen te stellen. Hiermee toon je interesse in de ander. Je kunt iemand ook laten merken dat je hem of haar leuk vindt door bijvoorbeeld lekker te koken, muziek op te zetten, en kaarsen aan te steken. Zo laat je diegene zien dat je je best hebt gedaan. En dat doe je natuurlijk alleen als je iemand de moeite waard vindt! Je kunt iemand ook met ‘lichaamstaal’  laten merken dat je hem of haar leuk vindt. Je kunt iemand bijvoorbeeld wat langer aankijken, een hand vasthouden, wat dichterbij gaan zitten, iemands haren aanraken, een arm om hem of haar heen slaan. 

De eerste keer seks

Zeker als lichamelijk contact voor jou nog wat onwennig voelt kan je hier allereerst heel klein mee beginnen. Kijk eens hoe de ander reageert, en hoe het voor jou voelt. Het is namelijk belangrijk dat het voor jou én de ander prettig is! Gun jezelf die tijd om aan het lichamelijke contact te wennen. Het belangrijkste hierbij is om te beginnen (bijvoorbeeld met een kleine aanraking); het einddoel (het hebben van seks) is nog even niet relevant. Om dit einddoel te bereiken is het namelijk belangrijk om kleine stapjes te nemen, om te beginnen met kleine aanrakingen.

Zet er vooral niet teveel haast achter. Jullie kennen elkaar nog maar net. Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Ontspanning is de belangrijkste voorwaarde voor het hebben van (fijne) seks, dus verwacht niet meteen te veel en te snel.  

De eerste keer moest zijn met de liefde van mijn leven, of tenminste met iemand die ik heel erg leuk vond. De realiteit bleek minder romantisch. Want; ik kwam maar geen jongen tegen die ik echt heel erg leuk vond (en andersom)! Dus toen ik na een avond in de kroeg met een jongen in bed belandde, moest dat dan maar de eerste keer worden. Gelukkig zijn er daarna nog genoeg ‘volgende keren’ gekomen die wél romantisch waren.
Anoniem

Na verlies van de partner

Sommige stellen gaan uit elkaar, maar één van de partners kan ook overlijden. In beide gevallen komt één van de partners alleen te staan. Hoe ga je dan verder? Zoek je een nieuwe partner of juist niet? Heb je behoefte aan seksueel contact? Hoe vind je dat dan?

Het komt regelmatig voor dat langer durende relaties eindigen in een scheiding. Hier gaat vaak een heel proces vooraf, maar ook erna is het niet klaar. Na een scheiding hebben mensen de behoefte om dingen weer op een rijtje te krijgen in praktisch opzicht, maar vooral ook emotioneel. Als je alleen komt te staan, kun je wisselende gevoelens hebben: verdriet, opluchting, eenzaamheid, onzekerheid. De manier waarop de scheiding is verlopen heeft invloed op de verwerking, maar bij de meeste mensen neemt dit proces toch al gauw één tot twee jaar in beslag.

Behalve door een scheiding kun je je partner ook verliezen door overlijden. Vaak zijn mensen, die om deze reden alleen komen te staan, een stuk ouder, maar er zijn ook jonge weduwen en weduwnaars. Mannen en vrouwen van wie de partner gestorven is maken een periode van rouw en verdriet door. Hoe lang die fase duurt loopt erg uiteen.

Hoe verder na verlies?

Sommige mensen willen geen nieuwe relaties en kiezen ervoor om alleen verder te gaan. Daar is niets mis mee, maar het wil niet zeggen dat je nooit meer kunt genieten van seks. Masturbatie kan aangenaam zijn, gewoon omdat je zin hebt in seks of omdat het troost biedt op eenzame momenten. Andere mensen voelen na verloop van tijd behoefte aan een nieuwe (seksuele) partner. Waar vind je die? Een partner of seksueel contact kun je heel goed vinden via internet. Er zijn tegenwoordig talloze websites gespecialiseerd in internetdating. Voor oud en jong, lesbisch, homo- of biseksueel, hoog en laag opgeleid, mensen met een geloof of mensen met een handicap.

Ouderen die alleen komen te staan missen vaak de intimiteit en warmte van een partner en niet zozeer het seksuele contact. Sommige ouderen willen wel weer een nieuwe partner ontmoeten, anderen hebben meer behoefte aan ‘gewoon’ contact met mensen.

Op de site www.50plusmatch.nl kunnen ouderen op zoek gaan naar mensen in dezelfde levensfase. Het ontstaan van deze site kwam voort uit een onderzoek op gewone datingsites. Hieruit bleek dat maar liefst 92 procent van de oudere singles behoefte had aan een datingsite voor senioren.

Ga naar 50 plus match

Een andere bekende datingsite voor ouderen is www.seniorendating.nl. Deze site richt zich op 50+-ers uit Nederland en België.

Ga naar Seniorendating

Single met ziekte of beperking

Als single met ziekte of beperking is het soms lastiger om mensen te ontmoeten. Door je beperking kun je sociaal geïsoleerd zijn geraakt, minder gelegenheden hebben om mensen te ontmoeten, angst hebben voor afwijzing en schaamte of er kunnen problemen optreden bij masturbatie. Vaak kun je hier zelf wel iets aan doen.

Partner ontmoeten

Als je een ziekte of lichamelijke beperking hebt, kan het soms lastig zijn om een partner te ontmoeten. Vooral als de ziekte of beperking zichtbaar is, zoals een huidprobleem of een stoma, kunnen angst voor afwijzing en schaamte het contact in de weg staan. Bij een onzichtbare aandoening als diabetes of hartklachten kan het ook spannend zijn: hoe zal de ander reageren? Als je in het dagelijkse leven moeilijk in contact kunt komen met anderen, kun je gebruik maken van datingsites.

Bekijk het aanbod aan datingsites, ook specifiek voor mensen met een ziekte of beperking

Wanneer vertel ik het?

Heb je eenmaal contact gelegd, dan spelen er vragen als ‘wanneer vertel ik het?’ en ‘vindt de ander mij nog wel aantrekkelijk als ik over mijn ziekte of beperking vertel?’. Op dit soort vragen is geen pasklaar antwoord te geven. Ga eerst na hoe je je voelt in de nieuwe relatie en hoe vertrouwd en open je met je partner omgaat. Helaas zullen sommige partners je afwijzen als zij horen dat je een ziekte of beperking hebt. Misschien is het dan goed te weten dat deze relatie toch niet tegen veel stress en spanningen bestendig geweest zou zijn.

Seks in je eentje

Bij masturbatie kunnen zich ook problemen voordoen als je een ziekte of beperking hebt. Erectieproblemen en vermoeidheid kunnen het masturberen bemoeilijken, maar het kan ook zijn dat je door krachtsverlies bepaalde bewegingen niet meer kunt maken. Je kunt dan bijvoorbeeld speeltjes en hulpmiddelen als een vibrator gebruiken. Voor sommige singles met een ziekte of beperking kan seksuele dienstverlening in behoeften voorzien.

 

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.