Zoeken
Onderwerp

Darm- en ontlastingsproblemen

1 op de 5000 baby’s wordt geboren met de aanlegstoornis Anorectale Malformatie of Ziekte van Hirschsprung. Bij deze aandoeningen is de anus en/of het rectum niet helemaal aangelegd (anorectale malformatie) of ontbreken zenuwcellen in een gedeelte van de wand van de dikke darm (Ziekte van Hirschsprung). Hierdoor kan de ontlasting het lichaam niet verlaten en ontstaan verstoppingen. Chronische darm- en ontlastingsproblemen hebben invloed op de (ervaren) seksualiteit.

Klachten ano- en colorectale aandoeningen

In de vroege kindertijd vindt een operatie plaats aan de anus, het rectum of de dikke darm. Na deze operatie hebben patiënten met ano- en colorectale aandoeningen vaak nog problemen met de ontlasting. Deze kan bemoeilijkt zijn met noodzaak tot laxeren en/of darmspoelen of er is sprake van ontlastingverlies. Sommige patiënten dragen een stoma.

Geen zin in seks

De problemen met de darm en de ontlasting, en medische onderzoeken en behandelingen in het verleden kunnen invloed hebben op het libido. Daarnaast kan schaamte en angst om een ‘ongelukje’ te krijgen tijdens het vrijen de zin in seks beïnvloeden.

Pijn tijdens het vrijen

De darmproblemen en medische onderzoeken en behandelingen uit het verleden kunnen invloed hebben op de spieren rond de vagina. Wanneer deze te gespannen zijn, wordt gesproken van vaginisme. Vaginisme kan geslachtsgemeenschap vermoeilijken.

Erectie- en ejaculatieproblemen

Door een complicatie van een operatie in het verleden kunnen zenuwen en bloedvaten beschadigd zijn die erectieproblemen veroorzaken. Een beperkte erectie kan tevens leiden tot problemen met ejaculeren. In een aantal gevallen met een anorectale malformatie blijft de zaadlozing helemaal uit omdat deze in de blaas terecht komt.

Verminderde vruchtbaarheid

Ingrepen in het verleden kunnen tot beschadigingen of verklevingen hebben geleid, met verminderde vruchtbaarheid als gevolg. Dit is echter maar bij een klein aantal patiënten het geval. Daarnaast kan een anorectale malformatie invloed hebben gehad op de aanleg van zowel de vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen zoals de baarmoeder, eierstokken, eileiders, zaadleiders en de penis. De gevolgen verschillen sterk per persoon.

Genieten van seks 

Het is het mogelijk om te genieten van seks met congenitale ano- en colorectale aandoeningen. Ga op ontdekkingstocht bij jezelf en/of met je partner. Dat vraagt soms enige creativiteit en het overwinnen van schaamte en angst. Ontspanningsoefeningen of glijmiddel kunnen bijvoorbeeld helpen. Daarnaast kan een seksuoloog NVVS of een bekkenfysiotherapeut helpen bij respectievelijk vragen en problemen rondom seksualiteit en vaginisme. 

Hulp

Heb je last van lichamelijke ongemakken en zoek je hulp? Dan kun je contact opnemen met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.