Lichamelijke ongemakken als vermoeidheid, incontinentie, bewegingsbeperkingen, een stoma, spanning of allergische reacties kunnen heel vervelend zijn bij seks.
Allergische reacties
Mensen kunnen een allergische reactie vertonen op sperma met als mogelijke verschijnselen jeuk, branderigheid, roodheid, pijn, duizeligheid, hoesten en kortademigheid. Deze symptomen treden tijdens of kort na het seksuele contact op. Verder kunnen door contact met speeksel, sperma en vaginaal vocht bestanddelen uit voedingsmiddelen (noten) of geneesmiddelen (aspirine, antibiotica), waarvoor je allergisch bent, overgedragen worden.
Beperking in beweging of houding
Een beperking in beweging of houding kan invloed hebben op je seksleven. Misschien kun je door stijfheid of pijn niet meer op dezelfde manier vrijen als je gewend bent. Probeer dan uit welke houdingen nog wel mogelijk zijn. Daarnaast kun je gebruik maken van (stevige) kussens voor een prettige positie en van een streelveer of pauwenveer voor het gevoel. Kleding met klittenband maken het uitkleden voor jezelf of voor je partner makkelijker.
Incontinentie
Ziekte of beperking, maar ook ouderdom en zwangerschap kunnen incontinentie tot gevolg hebben. Angst dat je onder het vrijen urine of ontlasting verliest kunnen de zin om te vrijen een stuk verminderen. Toch is vrijen met incontinentie heel goed mogelijk. Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Als je urine verliest tijdens het vrijen heb je last van stress of inspanningsincontinentie. Dit is natuurlijk heel vervelend en kan je seksleven negatief beïnvloeden. Door het slapper worden van de bekkenbodem kun je ook last krijgen van ontlastingincontinentie. Dat komt voor bij mensen met een chronische darmaandoening of verlamming of als gevolg van ouderdom. Het kan uiteraard effect hebben op je zelfvertrouwen en zin in seks. Veel vrouwen schamen zich veel ervoor en blijven er lang mee doorlopen.
Er zijn wel tips voor seks bij incontinentie:
- Ga kort voor de seks naar de wc, zodat de blaas leeg is.
- Probeer voor het vrijen minder te drinken.
- Leg een plastic zeiltje of handdoek onder je of onder het hoeslaken.
- Vrij onder de douche, dan is incontinentie minder hinderlijk.
- Een ongelukje is geen ramp, humor is vaak het beste hulpmiddel!
- Train je bekkenbodemspieren, waardoor je vaak meer controle krijgt over je urine.
Blijf je last houden van je incontinentie (urine, ontlasting of allebei)? Zoek dan hulp bij een bekkentherapeut. Overleg eventueel met je huisarts.
Spanning en pijnklachten
Als je lijf te gespannen is lukt seks vaak niet en pijn kan een enorme spelbreker zijn. Een ontspanningsoefening kan dan helpen.
Pijnklachten horen bij bepaalde ziekten of beperkingen, maar kunnen het plezier in seks behoorlijk verminderen. Probeer te vrijen op momenten dat de pijn het minst erg is. Pijnmedicatie kan hier ook bij helpen. Neem deze op het juiste moment voor het vrijen in. Probeer houdingen te vinden die geen of minder pijn veroorzaken en vertel je partner tijdens het vrijen wat voor jou het fijnst voelt. Een warme douche voor het vrijen kan fijn zijn om voldoende ontspannen te zijn. Gebruik je mond in plaats van je hand om je partner te bevredigen als dit minder pijnlijk is en maak gebruik van hulpmiddelen als een vibrator of een ‘Body Bouncer’.
Tips bij een stoma
Het hebben van een stoma is vaak even wennen en kan de zin in seks verminderen. Mensen schamen zich voor hun stoma, zeker tijdens seks. Het kan dan bijvoorbeeld helpen om te praten met je partner, maar ook om te zorgen voor een goed aangebracht en leeg opvangzakje. Vrijen met een stoma is wel heel goed mogelijk.
De tips:
- Vervang het opvangzakje vlak voor het vrijen.
- Gebruik eventueel een speciaal beschermhoesje met een zachte stof, gebruik mini-opvangmateriaal of bedek je stoma met een kledingstuk of een mooie sjaal. Een goed aangebracht opvangzakje geeft geen probleem tijdens het vrijen, ongeacht de gekozen houding.
- De partner is wellicht bezorgd. Dat is iets anders dan afwijzend! Het kan helpen om te praten over eventuele problemen die tijdens het vrijen optreden.
- Er bestaat speciale lingerie voor mensen met een stoma.
Vermoeidheid
Vermoeidheid heeft veel invloed op seksualiteit en de zin in seks. Bij veel ziekten is vermoeidheid een symptoom. Als je moe bent ontbreekt vaak de energie te vrijen of zelfs al om zin te krijgen. Probeer je energie dus goed te verdelen over de dag en vrij op de meest energieke momenten.
Je kunt ook nadenken over hulpmiddelen, maar zorg altijd dat je je eigen grenzen respecteert. Luister goed naar je lichaam. Als iets pijnlijk of niet goed voelt, stop er dan mee. Het kan helpen om voor het vrijen even te slapen en je partner de bewegingen te laten maken. Gebruik een vibrator om je partner te bevredigen, zodat je zelf minder bewegingen hoeft te maken.
Er zijn vibrators voor vrouwen én mannen! Andere hulpmiddelen zijn de ‘Cupids Couch’, een ergonomische elektrisch opblaasbare bank om standjes gemakkelijker uit te voeren, de ‘Body Bouncer’ om de zwaartekracht weg te nemen bij het vrijen en de ‘Love-swing’, een schommel om aan het plafond te hangen en verschillende standjes mee uit te voeren.
Ervaringsverhaal Elin & Dex: Liefde op het tweede gezicht
Elin en Dex hebben beide een beperking en vertellen hun verhaal over daten, samenwonen en seks. Over de vonk die overslaat en seks met ‘ongelukjes’.
Lees hier hun verhaalVeelgestelde vragen
-
Aan bekkenbodemklachten kun je wat doen?
Waar. Ongeveer een miljoen mensen hebben bekkenbodemklachten. Ook mannen. Te sterke of te zwakke bekkenbodemspieren kunnen voor veel ellende zorgen. Als je er op tijd bij bent, is er met bekkenfysiotherapie, medicijnen of een operatie meestal wat aan te doen. De bekkenbodemspieren ondersteunen de organen in je buik, helpen bij het ophouden van urine en ontlasting en zorgen voor een goede werking van de geslachtsorganen.