Zoeken
Onderwerp

Ziekten en beperking

Een ziekte of beperking kan je seksleven veranderen, maar dat hoeft niet. Sommige mensen zijn geboren met een bepaalde handicap of ziekte die van invloed is, anderen krijgen later in hun leven een ziekte of lichamelijke beperking en moeten hun seksleven hierdoor anders vormgeven. Dit kan (zeker in het begin) moeilijk zijn, maar ook een leuke ontdekkingstocht.

Soms verandert de manier waarop je opgewonden raakt. Het lichaam reageert anders op seksuele prikkels of een lichaamsdeel kan gevoeliger of minder gevoelig zijn voor aanraking. Soms spelen pijn, vermoeidheid of andere lichamelijke beperkingen een rol. Ga op onderzoek uit wat voor jou goed werkt en lekker voelt.

Diverse lichamelijke ongemakken

Onderstaande lichamelijke ongemakken kunnen het seksleven beinvloeden:

  • Allergische reacties
  • Beperking in beweging of houding
  • Incontinentie
  • Spanning en pijnklachten
  • Stoma
  • Vermoeidheid

Seksualiteit per ziekte

Invloed van medicijnen op seksualiteit

Seksualiteit en een beperking

Ervaringsverhaal Elin & Dex: Liefde op het tweede gezicht

Elin en Dex hebben beiden een beperking en vertellen hun verhaal over daten, samenwonen en seks. Over de vonk die overslaat en seks met ‘ongelukjes’.

Lees hier hun verhaal
Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.

Hulp van de seksuoloog

Als je vragen hebt over je ziekte of lichamelijke beperking in relatie tot seksualiteit, kun je hiermee naar je eigen behandelaar gaan. Die kan je informatie geven en eventueel doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een seksuoloog. Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen bij ziekte en beperking.

Naar de sekuoloog

Meer informatie

 

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.