Zoeken
Onderwerp

Parkinson

Bij Parkinson is er te weinig dopamine aanwezig in de hersenen. Dopamine is onder andere belangrijk voor het denken en bewegen. Iets meer dan 50.000 mensen in Nederland leven met de ziekte van Parkinson. Dit kan op verschillende manieren invloed hebben op seksualiteit, zoals minder zin in seks, pijn bij het vrijen en orgasmeproblemen.

Zin in seks

Patiënten met Parkinson hebben meestal minder zin in seks dan voorheen. Dit kan te maken hebben met:

  • Een tekort aan dopamine, ook wel het ‘plezierhormoon’ genoemd, wat mogelijk libidoverlies veroorzaakt. Soms is dan behandeling mogelijk met stoffen waar dopamine in zit.
  • Depressies en angst, wat meestal niet bevorderlijk is voor het seksleven en de zin in seks.
  • Antidepressiva. Die kunnen ook zorgen voor minder zin in seks.

Een klein deel van de Parkinsonpatiënten krijgt door gebruik van medicatie juist (veel) meer zin in seks dan vroeger.

Pijn bij het vrijen

Pijn en bewegingsbeperking, zoals onwillekeurige, ongecontroleerde bewegingen, pijnlijke spierstijfheid en bewegingstraagheid, maken het vrijen voor mensen met Parkinson vaak lastig en minder plezierig. Veel vrouwen met Parkinson worden minder snel vochtig, met vaak pijn bij het vrijen tot gevolg . Dit heeft meestal te maken met een dopaminetekort, dat voor minder opwinding zorgt.

Mensen met Parkinson hebben vaak goede en minder goede momenten. Het ene moment lukt iets wel en het andere moment niet. Het is dan de kunst om te vrijen op de goede momenten, bijvoorbeeld overdag in plaats van ‘s avonds. Neem pijnklachten altijd serieus en ga niet door met vrijen als het pijn doet.

Erectie- en orgasmeproblemen

Ongeveer de helft van de mannen met Parkinson heeft erectieproblemen en geen nacht- of ochtenderecties. Mannen en vrouwen met Parkinson kunnen vaak moeilijker of minder intens klaarkomen. Dit kan samenhangen met het eventueel gebruik van antidepressiva. Orgasmeproblemen kunnen ook een psychische oorzaak hebben. Faalangst, prestatiedruk of onzekerheid kunnen ertoe leiden dat een orgasme moeilijk bereikt wordt.

Invloed van medicijnen bij Parkinson

De medicatie bij Parkinson heeft vaak een negatief effect op het seksleven en de zin in seks.

Bijwerkingen van medicijnen bij Parkinson

De medicijnen voor Parkinsonpatiënten kunnen een negatief effect hebben op het seksleven. Zo veroorzaken medicijnen, die het tekort van dopamine aanvullen erectieproblemen door een hoge bloeddruk. Daarnaast zorgen ze voor een verandering van persoonlijkheid en denken. Dat kan ervoor zorgen, dat een patiënt ontremde seksuele behoeftes kan krijgen. Veel patiënten met Parkinson krijgen antidepressiva voorgeschreven. Daardoor kunnen zij minder zin in seks krijgen.

In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven, die minder van deze bijwerkingen hebben, maar vaak is er niets aan te doen en moet de patiënt met de bijwerkingen om leren gaan.

Lees meer over de bijwerkingen van medicijnen in deze tabel
Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp

Heb je seksuele problemen en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.