Zoeken
Onderwerp

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een zeldzame huidaandoening. Meestal zit het op de schaamlippen, bij de ingang van de vagina, anus, eikel of voorhuid. Hierdoor kan je last hebben van pijn bij het vrijen en erectieproblemen.

Genieten van seks

Natuurlijk kan je ook genieten van seks en lichen sclerosus hebben. Het vraagt soms wat meer aanpassing, creativiteit, het overwinnen van schaamte en angst. Kom erachter welke manier van vrijen je als prettig ervaart door te masturberen of met iemand anders dit te ervaren. Glijmiddel kan helpen. Soms helpt het om een paar keer te praten met een seksuoloog NVVS.

Klachten bij lichen sclerosus

De hoofdklacht van lichen sclerosus is jeuk. De huid voelt strak aan en krijgt witte plekjes. Bij vrouwen kan de ingang van de vagina stug en nauw worden en kunnen er scheurtjes in de vagina ontstaan. Ook is het mogelijk dat de binnenste schaamlippen verschrompelen. Bij mannen kan lichen sclerosus ervoor zorgen dat de voorhuid nauwer wordt. Er kunnen pijnlijke kloofjes aan de voorhuid ontstaan.

Pijn bij het vrijen

Vernauwing en kloofjes in de huid kunnen zorgen voor een branderig gevoel en pijn bij het vrijen. Onzekerheid, schaamte of angst voor pijn kunnen ook een rol spelen. Dit kan ervoor zorgen dat je  moeilijk ontspant en niet geniet van het vrijen. Neem pijnklachten altijd serieus: ga niet door als het pijn doet.

Aanzicht van vrouw achter bureau, op gesprek bij de arts.
Hulp bij Lichen sclerosus

Heb je seksuele problemen en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.