Zoeken
Onderwerp

Astma en COPD

Met astma of COPD kun je uiteraard nog heel erg genieten van seks. Tegelijkertijd kunnen er soms ook seksuele problemen optreden door de de klachten die bij de ziekte horen, vermoeidheid of angst. Misschien ben je bang voor benauwdheid, hoesten, overmatig speeksel, urineverlies of uitputting tijdens het de seks. Dit komt vaker voor en hier geven we je uitleg over de oorzaken en oplossingen.

Genieten van seks

 • Zorg voor een goed klimaat in de slaapkamer.
 • Neem van tevoren een kort werkende luchtwegverwijderaar.
 • Ga alleen uitgerust vrijen, neem de tijd en houd het tempo van de bewegingen laag.
 • Overdag vrijen kan voor mensen met astma of COPD prettiger zijn.
 • Een goede conditie kan een groot verschil maken tijdens het vrijen.
 • Experimenteer met vrijen in posities, waarbij het gewicht op de borst wordt verminderd.
 • Zorg voor extra stimulatie van de penis
 • Prikkel de fantasie.
 • Praat erover met je partner

Problemen met seks

Oorzaken van seksuele problemen

De lichamelijke beperkingen die iemand met astma ervaart, zoals eczeem, kortademigheid en onverwachte astma-aanvallen, kunnen ertoe leiden dat er een negatief lichaams- en zelfbeeld ontstaat. Emotionele en seksuele opwinding kunnen benauwdheid en uitputting opwekken. Dit kan een angstig en verwarrend gevoel geven, waardoor mensen met astma soms de neiging hebben om seks uit de weg te gaan. Het verbeteren van de conditie kan bijdragen aan een beter seksleven. Het kan ook helpen om in andere, minder inspannende houdingen te vrijen. Vrouwen met astma of COPD hebben niet vaker last van (vaginale) pijn bij het vrijen dan vrouwen zonder astma. Als er toch pijnklachten optreden kan dit andere oorzaken hebben.

Erectieproblemen

Er is geen duidelijk verband tussen erectieproblemen en astma, maar negatieve gevoelens over de ziekte kunnen wel erectieproblemen veroorzaken. Een deel van de mannen met COPD heeft wel meer moeite om een erectie te krijgen of te houden. Soms kan dit komen door zuurstofgebrek in het bloed of medicatiegebruik. Vaak spelen psychische factoren een rol, zoals angst voor een hoestaanval, relatieproblemen en een negatief zelfbeeld. Verder bestaat er een samenhang met vaatproblemen en roken. Lichamelijk fit zijn verkleint de kans op erectieproblemen.

Orgasmeproblemen

Voor zover bekend komen bij astmapatiënten niet vaker orgasmeproblemen voor, maar de angst om te vrijen kan er soms wel voor zorgen dat klaarkomen lastiger is. Een derde van de mannen met COPD heeft last van voortijdige zaadlozing.

Invloed van medicijnen bij astma en COPD

De medicatie bij astma of COPD kan het seksleven negatief beïnvloeden. In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven, die minder negatieve effecten hebben op het seksleven.

Welke bijwerkingen zijn er?

 • Luchtwegverwijders kunnen een geïrriteerd gevoel geven in de keel of een droge mond, wat bij het zoenen vervelend kan zijn. Daarbij kunnen ze een onrustig gevoel geven, wat seksueel zowel positief als negatief wordt ervaren. De luchtwegverwijders theofylline kan ook slapeloosheid en hoge bloeddruk geven. Dat laatste kan zorgen voor een minder goede erectie.
 • Ontstekingsremmers kunnen een schimmelinfectie in de mond veroorzaken. Dit kan voor zowel patiënt als partner vervelend zijn met zoenen en vrijen. Infecties in de mond kunnen voorkomen worden door, na gebruik van een ontstekingsremmer, de mond te spoelen of iets te eten.
 • Antibiotica en orale corticosteroïden (zoals prednison) kunnen vaginale schimmelinfecties veroorzaken. Hierdoor kan pijn bij het vrijen ontstaan.
 • Corticosteroïden kunnen menstruatiestoornissen, stemmingswisselingen, depressie en persoonlijkheidsveranderingen veroorzaken. Bij langdurig gebruik kan het lichaamsgewicht toenemen en het uiterlijk veranderen. Langdurig gebruik kan ook zorgen voor minder testosteron en daardoor minder zin in vrijen.
Lees meer over de bijwerkingen in deze tabel
Hulp bij astma of COPD

Heb je last van seksuele problemen en zoek je hulp? Dan kun je contact opnemen met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.