Zoeken
Onderwerp

Dwarslaesie

Een dwarslaesie is een ontsteking van het ruggenmerg, waardoor de zenuwbanen die door de ruggenmerg lopen afgekneld zijn. Omdat die zenuwbanen afgekneld zijn, raken bepaalde lichaamsdelen verlamd. Dit heeft ook invloed op het ervaren van seksualiteit: omdat bepaalde delen van je lichaam verlamd zijn, verandert de manier waarop je seksueel actief kunt zijn. Op deze pagina leggen we uit wat er verandert en op wat voor manieren je je lichaam opnieuw kunt ontdekken.

Veranderingen door een dwarslaesie

Bij een verminderd gevoel in (delen van) je lijf en geslachtsdelen is het herontdekken van de gevoelens belangrijk. Neem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en probeer nieuwe manieren van vrijen uit. Door de verlamming kan het zo zijn dat bepaalde houdingen tijdens de seks minder goed/niet meer lukken. Ook kunnen allerlei vormen van zenuwpijn de gedachte aan ‘lekkere ontspannen seks’ beïnvloeden. Soms kan seks een pijnstiller zijn, maar voordat je dat ontdekt hebt is de pijn vaak lang een sekskiller geweest. Neem pijnklachten serieus en negeer ze niet.

Erectieproblemen

De mogelijkheid om een erectie te krijgen is vaak afhankelijk van de hoogte van de laesie. Daarnaast kunnen sommige medicijnen tegen zenuwpijn of depressie erectieproblemen veroorzaken. In de eerste zes tot acht weken na ontstaan van de dwarslaesie zijn erecties meestal geheel afwezig. Na verloop van tijd lukt het soms niet meer om door fantasieën of beelden opgewonden te raken. Je kunt dan vaak nog wel een erectie krijgen door stimulatie van de penis.

Orgasmeproblemen

Voor de meeste mensen met een dwarslaesie is het lastig om een orgasme te krijgen, maar bij een deel van de mensen lukt dit nog wel. Dit geldt vaker voor vrouwen dan voor mannen. Doordat de zenuwen in het ruggenmerg zijn beschadigd is er geen goede verbinding tussen hersenen en de geslachtsdelen. Als er sprake is van ontregeling van het urineren en de ontlasting, is het vaak ook niet goed mogelijk om een orgasme te krijgen. Daarnaast kunnen er psychische oorzaken zijn voor orgasmeproblemen. Niet (meer) tot een orgasme kunnen komen kan een zeer frustrerende ervaring zijn. Nieuwe opwindende plekken op het lichaam ontdekken kan genieten van seks weer mogelijk maken. .

Genieten van seks

Mensen met een dwarslaesie kunnen nog steeds genieten van seks, ook al is hun leven drastisch veranderd. Het vergt soms echter enige aanpassing en creativiteit, het overwinnen van angst en onzekerheid en praten met de partner.

Ik fantaseer al over het moment dat ik ze mag gebruiken! Onze ‘tempel’ is weer echt van ons. Het is een heerlijk gevoel dit samen te delen
Monica (43) heeft een dwarslaesie

“Met kerst heb ik mooie bellen en veren gekocht die ik speciaal voor ons samenzijn in de ‘gouden kist’ bewaar. In de vier hoeken komen windlichten met kaarsen. Over de lampen hangen we zijden sjaals. Er is een apart hoekje met een tafeltje (ik kan niet bukken naar de grond) waarop we muziekinstrumenten leggen als belletjes, tamboerijn en klankschalen. Ik fantaseer al over het moment dat ik ze mag gebruiken! Onze ‘tempel’ is weer echt van ons. Het is een heerlijk gevoel dit samen te delen. We gaan in een rondje en we neuriën met gezang de negatieve energieën weg. Ik heb me sensueel gekleed met lekker veel om uit te laten trekken. Voor mij een zeer opwindende gebeurtenis, vooral door de intentie, de liefde en toewijding van mijn partner.”

Invloed van medicijnen bij een dwarslaesie

Medicatie kan een negatief effect hebben op de seksualiteit bij dwarslaesie.

Bijwerkingen van medicijnen bij een dwarslaesie

Spierontspanners veroorzaken vaak sufheid en slaperigheid en schakelen de  spieren uit, die nodig zijn om een orgasme of erectie te krijgen. In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven met minder bijwerkingen, maar in andere gevallen is leren omgaan met de bijwerkingen de enige optie. Daar zijn gelukkig wel adviezen en tips voor.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij een dwarslaesie

Heb je seksuele problemen en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.