Zoeken
Onderwerp

Nierziekten

Er bestaan veel verschillende nierziekten die ook blijvende nierschade kunnen veroorzaken. Deze nierziekten kunnen invloed hebben op je seksleven. Uiteraard is het heel goed mogelijk om te genieten van seks, maar heeft dit soms wat aanpassingen nodig. Op deze pagina lees je hierover meer informatie.

Minder zin in seks

Naast lichamelijke factoren kunnen ook de emotionele en fysieke belasting van een nierziekte invloed hebben op je seksuele leven. De dialyse kan heel stressvol, ingrijpend en vermoeiend zijn en daardoor invloed hebben op de seksualiteit. Je kunt ook minder zin in seks krijgen als je je angstig of somber voelt. Als je een nierziekte hebt, wordt er veel van je incasseringsvermogen gevraagd. Vooral vermoeidheid is een invloedrijke factor als het om seks gaat. Veel nierpatiënten zijn te moe en te ziek om prioriteit aan seks te geven. Toch kan het fijn zijn om intiem te kunnen zijn met je partner(s). Neem de tijd om te wennen aan een minder actieve rol tijdens seks en minder of andere gevoelens in het lichaam.

Pijn bij het vrijen

Vrouwen met een nierziekte kunnen pijn hebben bij het vrijen, omdat ze minder vochtig worden. Lichamelijk is er sprake van een verstoring van de hormoonbalans, waardoor de vaginale droogheid altijd aanwezig is. Door zenuwschade kan de vagina minder gevoelig voor seksuele prikkels worden en is meer directe stimulatie nodig om zin te krijgen in seks en vochtig te worden. Minder vochtig worden en pijn bij het vrijen kan ook een psychische oorzaak hebben. Er kunnen bijvoorbeeld relatieproblemen spelen, maar ook de angst dat het pijn gaat doen. Neem pijnklachten altijd serieus en ga niet door met vrijen als het pijn doet.

Erectie- en orgasmeproblemen

Door schade aan de bloedvaten kan de doorbloeding in de geslachtsdelen minder goed zijn, waardoor de penis minder goed stijf wordt. Als er schade aan de zenuwbanen is, is de penis minder gevoelig voor seksuele prikkels. Er is dan meer directe stimulatie nodig om zin te krijgen in seks en opgewonden te raken. Door een verstoring in de hormoonbalans (gebrek aan testosteron) kan het krijgen van een orgasme moeilijker zijn. Hormoontherapie kan hiervoor een oplossing zijn.

Invloed van medicijnen bij nierziekten

Vrouwen met een nierziekte kunnen geen koperspiraaltje gebruiken als anticonceptie. Door de medicijnen voor nierziekten werkt het koperspiraaltje niet goed. Alle andere anticonceptie is wel gewoon geschikt. Het gebruik van medicijnen bij nierziekte kan een testosterontekort veroorzaken en invloed hebben op seksualiteit.

Bijwerkingen van medicijnen bij nierziekten

Medicijnen, zoals antidepressiva, kunnen ervoor zorgen dat de zin in seks afneemt en seksuele opwinding en een orgasme minder makkelijk zijn. Bij nierziekten wordt veel gebruik gemaakt van corticosteroïden, die kunnen leiden tot een testosterontekort. Naast minder zin kan dit zorgen voor minder gevoeligheid voor seksuele prikkels in de penis en vagina. Om het tekort aan testosteron aan te vullen is hormoontherapie een optie. In sommige gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven, die minder bijwerkingen geven.

Medicijnen bij urine-incontinentie kunnen zorgen voor een droge mond, wat vervelend kan zijn bij het zoenen. Medicijnen om de blaas juist te laten legen (urineretentie) kunnen minder goede of juist langdurige erecties (priapisme) teweeg brengen. Anderen (alfareductaseremmers) hebben grotere effecten en zorgen voor minder zin in seks, stoornissen in de erectie en in de zaadlozing.

Lees meer over de invloed van medicijnen op seksualiteit
Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp

Heb je last van seksuele problemen en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.