Ouder worden

Seks alleen voor jonge mensen? Natuurlijk niet! Ook oudere mensen doen aan seks en veel ouderen zijn tevreden over hun seksleven. Maar er verandert wel het een en ander als je ouder wordt.

Veel ouderen genieten nog met volle teugen van seks, het geeft hun energie en versterkt de intieme band met de partner. Ze hebben over het algemeen wel wat minder vaak seks dan jongeren, maar dat wil niet zeggen dat het seksueel plezier minder is.

Geslachtsgemeenschap wordt voor een deel vervangen door andere seksuele activiteiten, zoals strelen, masseren en elkaar bevredigen of samen masturberen. Met het ouder worden ontstaat er vaak meer tijd en ruimte voor aandacht voor elkaar en dus ook om elkaar te verleiden, te prikkelen en om nieuwe manieren te ontdekken om seksueel plezier te beleven.

Met het ouder worden komen seksuele klachten wel vaker voor, bijvoorbeeld door een chronische ziekte of fysieke beperking. Bij mannen neemt de kans op erectieproblemen en verminderd seksueel verlangen geleidelijk toe. Bij vrouwen komen problemen met vochtig worden vaker voor.

Wat verandert er?

Meer tijd nodig hebben om opgewonden te raken, meer behoefte aan intimiteit, moeilijker een orgasme kunnen krijgen en meer last van lichamelijke ongemakken en chronische ziekte zijn veel voorkomende veranderingen bij het ouder worden. Dat betekent niet dat het seksueel plezier minder hoeft te worden. Seks kan zelfs een goede manier zijn om soepel te blijven en bijvoorbeeld pijn tegen te gaan. Het vraagt vaak wel om aanpassing. Je moet opnieuw ontdekken wat prettig is voor jou en je partner. Sommige ouderen vinden hun seksleven er alleen maar beter op worden. De wijsheid, ervaring en de intimiteit die zij hebben opgebouwd met hun partner helpen hierbij.

Tips om seksueel plezier te vergroten

 1. Seks ontstaat niet vanzelf, aandacht voor elkaar en het opzoeken van erotische prikkels hoort erbij.
 2. Neem wat langer de tijd om opgewonden te raken. Bekijk de de pagina Zin in seks voor inspiratie.
 3. Als seks niet meer lukt zoals je gewend bent, ga dan op zoek naar andere manieren om van  seksualiteit te genieten. Ontdek nieuwe erogene zones, standjes of manieren om intiem te zijn.
 4. Als pijn, stijfheid en vermoeidheid maken dat je geen (zin in) seks hebt, zoek praktische en realistische oplossingen. Ben je 's ochtends stram, probeer dan te vrijen op een moment dat je al wat op gang bent gekomen.
 5. Benoem actief wat je aantrekkelijk vindt aan je partner. Verlies van status of schoonheid kan tot onzekerheid leiden over seksuele aantrekkelijkheid. Doe bijvoorbeeld de oefening Complimentjes geven en ontvangen.
 6. Als je door seksuele klachten minder tevreden bent over je seksleven, kan je hulp zoeken. Bijvoorbeeld bij de huisarts of bij een seksuoloog.

Kijktips

Leestips

 • Te Lijf, de kunst van mooi ouder worden – Isa Hoes & Medina Schuurman (boek, 2018)
  Open en eerlijk worden de veranderingen door de overgang in lijf, hoofd en hart omschreven
 • Make more love – Ann-Marlene Henning & Anika von Keiser (boek, 2015)
  Voor iedere 45+’er die op zoek is naar eerlijke informatie over seksualiteit en meer seksueel plezier
 • Sex on the rocks, maak je relatie weer spannend – Madeleine van de Wouw (boek, 2006)
  Over (hetero)seks voor 49+’ers, omdat seks ook dan zeer de moeite waard is

Meer informatie