Abortus betekent het afbreken van een zwangerschap. Een onbedoelde zwangerschap kan iedereen overkomen. Ook kunnen er medische redenen zijn om een zwangerschap af te breken. Op zo’n moment heeft iedereen in Nederland de vrijheid om te kiezen voor een abortus. Je kunt hiervoor naar een abortuskliniek gaan. Je kunt ook eerst naar je huisarts gaan om over het afbreken van de zwangerschap te praten.
Betrouwbare informatie
Abortus is vaak onderwerp van discussie en er wordt gemanipuleerde, eenzijdige of onjuiste informatie over verspreid. Die onjuiste informatie leidt tot stigma en schaamte over abortus. Hierdoor voelt niet iedereen zich vrij om diens eigen afweging te maken. Betrouwbare informatie is belangrijk voor het kunnen maken van een weloverwogen eigen keuze, en die informatie vind je hier.
Hier lees je de feiten over abortus, door Rutgers op een rij gezet.
Mogelijkheden om een zwangerschap af te breken
Wat de mogelijkheden zijn om een zwangerschap af te breken, hangt af van hoe lang je zwanger bent. Daarnaast is het belangrijk dat je je goed informeert en een keuze maakt die bij jou past.
De duur van de zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Op het moment dat je je menstruatie had verwacht ben je dus al 3, 4 of 5 weken zwanger (afhankelijk van hoe lang je cyclus is). Er wordt gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie omdat de dag van de bevruchting vaak niet duidelijk is.
Tot 9 weken zwangerschap
Je hebt tot 9 weken zwangerschap de keuze tussen twee methodes om de zwangerschap af te breken: met medicatie (de abortuspil) of met een vacuümaspiratie (zuigcurettage).
- Medicijnen
Dit wordt de ‘abortuspil’ genoemd. Eigenlijk zijn het twee verschillende medicijnen. Op de eerste dag van de behandeling krijg je een medicijn dat ervoor zorgt dat het zwangerschapshormoon niet meer werkt en de vrucht loslaat van de baarmoeder. Twee dagen later neem je thuis een ander medicijn dat buikkramp veroorzaakt en een ‘miskraam’ opwekt. Dit kan een aantal uren duren. Bijwerkingen van de abortuspil kunnen zijn: misselijkheid, diarree en soms hevig bloedverlies.
Vanaf 1 januari 2025 mogen naast de abortusklinieken ook huisartsen de abortuspil voorschrijven.
- Vacuümaspiratie
De zwangerschap wordt afgebroken in een abortuskliniek. Ben je net ‘overtijd’, dan kan het zijn dat je nog een week of 2 weken moet wachten tot een vacuümaspiratie uitgevoerd kan worden, omdat er op de echo nog niets te zien is. Met een heel dun plastic buisje wordt de inhoud van de baarmoederholte leeggezogen. Dit heette vroeger een ‘zuigcurettage’. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving of je krijgt een roesje. Naderhand kun je nog enige tijd last houden van krampen en bloedverlies.
Voor een vacuümaspiratie kun je alleen terecht in een abortuskliniek.
Meestal adviseert de arts een echo te laten maken waarop de duur van de zwangerschap wordt vastgesteld. Ook als je zelf weet hoe lang je zwanger bent. Je moet toestemming geven voor het laten maken van een echo, maar die hoef je zelf niet te zien. Je mag een echo ook weigeren.
Wil je weten hoe het vruchtje eruit ziet in de eerste 9 weken? Fiom biedt hierover realistische en betrouwbare beelden en informatie.
Vanaf 9 weken zwangerschap
Ben je 9 weken of langer zwanger, dan ben je voor een abortus aangewezen op een abortuskliniek. In ziekenhuizen worden veelal alleen abortussen op medische indicatie gedaan. Na 13 weken zwangerschap kun je nog maar bij enkele klinieken terecht voor een abortus. In Nederland kun je volgens de wet een zwangerschap tot 24 weken op het moment van afbreken. In de praktijk houden abortusartsen maximaal 22 weken aan.
Lees hier meer over de behandelmethodenAbortuskliniek
Bijna alle abortussen worden uitgevoerd in één van de abortusklinieken in Nederland. Als je in Nederland woont, hoef je een abortus niet zelf te betalen. Er gaat ook geen rekening van de abortuskliniek naar je zorgverzekering.
Het gesprek met de abortusarts
Als je kiest voor een abortus en je gaat naar een kliniek, dan kun je een aantal vragen verwachten:
- Wanneer was je laatste menstruatie / Hoe lang denk je dat je zwanger bent?
- Kun je jouw keuze voor een zwangerschapsafbreking toelichten?
- Ben je zelf voldoende overtuigd van je besluit om een zwangerschap af te breken?
- In hoeverre twijfel je nog over je besluit?
- Heb je behoefte aan meer steun bij je keuze?
- Heb je het besluit zelf voldoende overwogen en vrijwillig genomen?
- Wil je meekijken met de echo?
- Heb je ook risico gelopen op soa’s?
- Heb je nagedacht over anticonceptie na de abortus?
De artsen en verpleegkundigen in de kliniek oordelen niet over jouw situatie. Ze respecteren jouw keuze, welke dat ook is. Ze willen wel zeker weten of je zelf achter je beslissing staat. Je krijgt van een arts of verpleegkundige informatie over de verschillende behandelmethodes, de eventuele complicaties en mogelijkheden voor pijnbestrijding.
Zoek een abortuskliniekHeb je nog twijfels?
Het kan zijn dat je nog twijfels hebt, zelfs als je al besloten hebt om de zwangerschap af te breken. Bespreek je twijfels met de huisarts of in de abortuskliniek. Je mag ook van gedachten veranderen of meer tijd nemen om tot een besluit te komen waar je zelf achter staat. Niemand in je omgeving mag jou dwingen of overhalen om een abortus te doen. Er zijn ook andere mogelijkheden en keuzes bij een onbedoelde zwangerschap. Ook kun je hulp krijgen om een keuze te maken waar jij zelf achter staat.
Lees meer over de opties bij een onbedoelde zwangerschapBlijf je twijfelen of wil je hulp bij het maken van een keuze?
Je kunt dag en nacht chatten met hulpverleners via www.infopuntonbedoeldzwanger.nl. of bellen: 0800 – 6160. Zij kunnen je ook zeggen waar je in jouw buurt terecht kunt voor hulp.
Fiom en Siriz bieden professionele hulp bij het maken van een keuze: de zwangerschap afbreken of uitdragen. Siriz biedt ook hulp aan jonge ouders.
Siriz komt voort uit de VBOK (Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind). De hulpverlening is gestoeld op christelijke waarden.
De organisaties Er is Hulp en Schreeuw om Leven bieden ook hulp aan zwangeren, maar zijn tegen abortus.
Steun
Kiezen voor het afbreken van een zwangerschap kan een moeilijke beslissing zijn, ook al sta je erachter. Het helpt als je er met je partner of iemand die dichtbij je staat over kunt praten. Dan zit je er niet alleen mee en voel je je misschien gesteund.
Je kunt alleen naar een abortuskliniek gaan of iemand meenemen. Diegene mag niet mee de behandelkamer in. Ook het intakegesprek is alleen met jou, zodat je vrij kunt praten. Als je twijfels of vragen hebt, of problemen in je relatie, dan kun je die bespreken. De hulpverlener heeft een beroepsgeheim en mag deze informatie met niemand delen zonder jouw toestemming.
Abortusbuddy
Er zijn soms demonstraties bij abortusklinieken van mensen die tegen abortus zijn. Demonstranten kunnen je aanspreken en je proberen over te halen om geen abortus te doen. Dat kan heel naar zijn. Zie je er tegenop om alleen naar een abortuskliniek te gaan, maar heb je niemand om mee te nemen? Maak dan gebruik van een ‘abortusbuddy’. Dat is iemand die je kan ondersteunen bij het bezoek aan de kliniek.
Vraag een abortusbuddy aanWil je iemand in jouw omgeving steunen?
Ken je iemand die ongewenst zwanger is of wil je iemand steunen die een abortus heeft gehad? Lees hier hoe je in gesprek kunt gaan over dit persoonlijk onderwerp.
Hulp bij verwerking
Je kunt verschillende gevoelens hebben na een abortus: opluchting, verdriet, dankbaarheid, schuldgevoel of schaamte. Of meerdere gevoelens tegelijk. Soms kun je na de abortus gaan twijfelen of je de goede beslissing hebt genomen. Dit is heel normaal, en vaak gaan die gevoelens ook weer weg. Het helpt daarbij om erover te praten met iemand.
Er wordt soms beweerd dat abortus kan leiden tot psychische problemen. Die informatie klopt niet. Vrouwen die psychische problemen hebben na een abortus, hadden die vaak ook al voor de abortus. De mensen of organisaties die dit beweren, zijn vaak tegen abortus.
Als je last blijft houden van je abortuservaring dan kan het helpen om erover te praten met een hulpverlener of ervaringen te delen met andere vrouwen. Ook voor mannen kan een abortus lastig zijn.
Het is mogelijk om (kosteloos) hulp te krijgen bij de verwerking van een abortuservaring. Via www.infopuntonbedoeldzwanger.nl en 0800-6160 kunnen vrouwen en ook mannen worden doorverwezen naar een hulpverlener in de buurt. Je krijgt dan een hulpverlener die is opgeleid door Fiom. Fiom heeft jarenlange ervaring in keuzehulp bij ongewenste zwangerschap en psychosociale zorg na een abortus. Siriz biedt ook hulpverlening bij de verwerking van een abortus, vanuit christelijke waarden.
Veelgestelde vragen
-
Hoe gaat een abortus?
Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap af te breken. Tot 9 weken zwangerschap kan dit met medicatie, de zogenaamde abortuspil. Maar je kunt ook kiezen voor het laten wegzuigen van het vruchtje. Dat heet een zuigcurettage of vacuümaspiratie, en gebeurt onder plaatselijke verdoving of je krijgt een roesje waardoor je in slaap bent. Vanaf 13 weken zwangerschap gebeurt een abortus met andere instrumenten.
-
Tot hoeveel weken kun je een abortus doen?
In de wet staat dat een abortus in Nederland mogelijk is tot 24 weken, maar abortusartsen houden 22 weken aan. Het verschilt per abortuskliniek tot hoeveel weken zwangerschap ze een abortusbehandeling uitvoeren.
-
Kan ik de werking van de abortuspil nog stoppen?
Er gaan verhalen rond over een abortuspilstopper of een ‘spijtpil’. Hiermee zou je de zwangerschap toch in stand kunnen houden. Er is geen bewijs dat dit veilig is en ook niet dat je hiermee de zwangerschap kunt behouden.
-
Kun je onvruchtbaar worden door een abortus?
Een abortus (abortuspil of zuigcurettage) heeft geen risico’s voor je vruchtbaarheid en vergroot ook niet de kans op een miskraam. Wat je daar soms over hoort of leest klopt dus niet.
-
Kun je psychische klachten krijgen na een abortus?
Nee. Soms hoor je over onderzoeken die dat zouden aantonen, maar die onderzoeken zijn niet betrouwbaar. De vrouwen die psychische klachten hadden na een abortus, hadden die voor de abortus ook al. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om een abortus te laten doen. Je kunt verschillende gevoelens hebben na een abortus: opluchting, verdriet, leegte, schaamte, misschien schuldgevoel over de abortus of juist schuldgevoel omdat je geen verdriet voelt. De meeste vrouwen die kiezen voor een abortus hebben goed nagedacht over hun besluit, doen dit uit eigen vrije wil en hebben er geen spijt van.