Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Natuurlijke methoden

Terug naar overzicht
Betrouwbaarheid:

In het kort

 • Natuurlijke methoden zijn niet betrouwbaar.
 • Ze zijn eigenlijk bedoeld om te weten wanneer je vruchtbaar bent, dus om zwanger te raken. Niet als anticonceptie.
 • Je hebt geen seks op de dagen dat de vrouw vruchtbaar is. Of je gebruikt dan een betrouwbare anticonceptiemethode.
 • Je moet zelf bijhouden wanneer de vrouw vruchtbaar is.
 • Er zijn veel verschillende natuurlijke methoden.
 • De natuurlijke methoden vereisen een heel regelmatige cyclus (hebben de meeste vrouwen niet), een regelmatig leven en veel discipline.
 • Het is erg moeilijk om natuurlijke methoden goed te gebruiken. De kans dat je toch zwanger wordt, is groter dan bij andere methoden.
 • €0,00 (maar een hulpmiddel kan tussen de €5,00 en €555,00 kosten).
Liever een andere methode?

Wat is zijn natuurlijke methoden?

Met natuurlijke methoden houd je bij wanneer de vrouw vruchtbaar is. Je hebt op vruchtbare dagen geen seks. Dit wordt ook wel periodieke onthouding genoemd. Je kunt op deze dagen ook een andere betrouwbare anticonceptiemethode gebruiken. Er zijn 5 verschillende natuurlijke methoden, die hieronder worden toegelicht.

Hoe werkt deze methode?

Als je deze methode zo goed mogelijk wilt toepassen, dan kun je het best rekening houden met 9 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden. Dat is ongeveer 7 dagen vóór de eisprongen 2 dagen na de eisprong.

Factoren die je in de gaten kunt houden om het moment van de eisprong te herleiden, zijn:

 • de vaginale afscheiding
 • de temperatuur van het lichaam
 • de gemoedstoestand
 • de veranderingen in het lichaam van de vrouw
 • de kalender.

Als je natuurlijke methoden gebruikt, heb je geen seks op deze vruchtbare dagen. Je kunt wel seks hebben als je een andere betrouwbare anticonceptiemethode gebruikt, zoals een condoom.

Voor verschillende natuurlijk methoden moet je verschillende (combinaties van) factoren bijhouden. Het nauwkeurig bijhouden van al deze factoren samen geeft het beste inzicht, maar zorgt over het algemeen voor minder goede bescherming dan andere methoden.

De verschillende methoden

1. De Billingsmethode

Je kijkt naar de afscheiding uit de vagina om de vruchtbare dagen te bepalen. Rond de eisprong lijkt de afscheiding op eiwit en is het draderig.

2. Kalendermethode

Je houdt de menstruatiecyclus bij om de vruchtbare dagen te berekenen. Je eisprong is 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Je vruchtbare dagen zijn 7 dagen vóór en 2 dagen na de eisprong, omdat zaadcellen nog een aantal dagen in de baarmoeder kunnen blijven leven. Op die dagen heb je geen seks.

3. De temperatuurmethode

Je meet de temperatuur van je lichaam om je vruchtbare dagen te berekenen. Je temperatuur is iets lager als je een eisprong hebt. Na de eisprong wordt je temperatuur weer iets hoger. Zo kun je zien wanneer je vruchtbaar bent. Je vruchtbare periode is voorbij als je temperatuur 3 dagen achter elkaar hoger is. Het is belangrijk dat je je temperatuur elke dag meet, zonder een dag over te slaan. Dit moet je meteen doen als je wakker wordt. Het kan een paar maanden tot paar jaren duren voordat je weet hoe jouw menstruatiecyclus werkt. In de eerste periode moet je dus nog een condoom of andere anticonceptie gebruiken.

4. Natural Family Planning (combinatiemethode)

Je kijkt naar de afscheiding uit je vagina, je menstruatiecyclus én je temperatuur om de vruchtbare dagen te bepalen. Je doet dat zoals hierboven is uitgelegd. Er zijn verschillende methoden om dit bij te houden. Van sommige bestaan er cursussen om de methode zo goed mogelijk toe te passen. Doordat allerlei factoren in de gaten worden gehouden, is een combinatiemethode betrouwbaarder dan het bijhouden van een enkele factor. Maar ook in dit geval bepalen een regelmatige cyclus, een regelmatig leven en veel discipline het succes van deze methode.

5. Borstvoeding geven

Als je borstvoeding geeft, ben je minder vruchtbaar. Je kunt dit als anticonceptie gebruiken. Je hoeft dan niet je vruchtbare dagen te berekenen. Dit werkt alleen als:

 • je in de eerste 6 maanden na de bevalling bent
 • je alleen moedermelk aan de baby geeft (dus geen andere voeding)
 • je geen bloedverlies hebt
 • je de melk niet afkolft
 • er overdag niet meer dan 4 uur en ’s nachts niet meer dan 6 uur tussen de borstvoedingen zit
LET OP! Het is erg lastig om natuurlijke methoden goed te gebruiken. Kies alleen voor een natuurlijke methode als je het niet erg zou vinden om toch zwanger te worden. Als je geen hormonen wilt gebruiken en geen kinderwens hebt, zijn er hormoonvrije methoden die wél geschikt zijn.

Hoe betrouwbaar zijn natuurlijk methoden?

Natuurlijke methoden zijn alleen betrouwbaar als je ze heel goed toepast. Dat is moeilijk en dat maakt dat de natuurlijke methoden in de praktijk niet betrouwbaar zijn. De combinatiemethoden zijn betrouwbaarder dan de andere natuurlijke methoden.

Als natuurlijke methoden perfect kunnen worden toegepast, raakt 5% van de vrouwen zwanger. Maar omdat de kans op fouten bij deze methoden groot is, raakt in de praktijk 23% van de vrouwen die deze methoden toepassen zwanger. Van elke 1000 vrouwen die natuurlijke methoden gebruiken worden er tussen de 50 en 230 toch zwanger. Dat is ook niet zo gek, want juist rondom de eiersprong heb je van nature meer zin in seks.

Voor- en nadelen van natuurlijke methoden

Voordelen

 • Je hoeft niets in je lichaam te stoppen

Nadelen

 • Je moet er elke dag goed aan denken
 • Je moet er zeker van zijn dat je partner ook wil afzien van seks tijdens vruchtbare dagen of je moet tijdens die dagen anticonceptie gebruiken
 • Het is erg moeilijk om het goed toe te passen. Deze methoden zijn daardoor minder betrouwbaar dan andere anticonceptiemethoden
 • Je bent niet beschermd tegen soa’s

Mogelijke bijwerkingen

Van deze methode(n) heb je geen bijwerkingen.

Voor wie zijn natuurlijke methoden geschikt?

Natuurlijke methoden zijn geschikt voor vrouwen die:

 • Het niet erg zouden vinden om toch zwanger te raken
 • Elke maand op hetzelfde moment ongesteld worden (de meeste vrouwen hebben geen regelmatige cyclus)
 • Goed weten wanneer ze ongesteld worden
 • Elke dag kunnen denken aan hun cyclus
 • Een regelmatig ritme in hun leven hebben
 • De discipline hebben om de te meten waarden van hun methode goed bij te houden
 • Hun lijf goed kennen
 • Geen hormonen willen gebruiken
 • Goed kunnen aangeven wanneer ze wel of geen seks willen hebben, op vruchtbare dagen kunnen afzien van seks of op vruchtbare dagen anticonceptie willen gebruiken
 • Een (vaste) partner hebben die kan afzien van seks op de vruchtbare dagen of bereid is dan een condoom te gebruiken

Wat kosten natuurlijke methoden?

De natuurlijke methoden zelf kosten niets. Je kunt er wel voor kiezen om hulpmiddelen te gebruiken, zoals apps, computers of thermometers. Deze kosten tussen de €5,00 en €555,00.

Waar kun je (hulpmiddelen) voor deze methode(n) krijgen?

De natuurlijke methoden kun je zelf gebruiken. Je hoeft er niet voor naar de huisarts. Hulpmiddelen zoals computers of een thermometer kun je online bestellen of bij de drogist of elektronicawinkel kopen. Apps kun je online downloaden op bijvoorbeeld je telefoon of tablet.

Tips voor de partner

Natuurlijke methoden worden vooral door de vrouw gebruikt, maar de man heeft hierbij ook een belangrijke rol. Je moet samen afspraken kunnen maken over wanneer je geen seks hebt of wanneer je alleen seks hebt met andere bescherming (bijvoorbeeld een condoom). Het helpt als je hier goed over kunt praten. Samen kun je een ongewenste zwangerschap voorkomen. Dit doe je door:

 • Zelf ook te weten hoe natuurlijke methoden werken
 • Een gezamenlijke kalender te maken (houd hierop de menstruatie en de eisprong bij)
 • Een regelmatig leven en regelmatige metingen voor je partner mogelijk te maken
 • Op vruchtbare dagen af te zien van seks of een condoom te gebruiken
Weet je niet zeker of je partner de natuurlijke methode goed gebruikt? Gebruik dan een condoom om jezelf te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Bovendien beschermt alleen een condoom je tegen soa’s.
verschillende soorten anticonceptie
Welke anticonceptie past bij jou?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste anticonceptie? Gebruik onze handige anticonceptiekeuzehulp.

Naar de anticonceptiekeuzehulp
Hoe regel je anticonceptie?

Weet je nu welke anticonceptiemethode bij jou/jullie zou kunnen passen? Hier lees je wat je nu kunt doen!

Anticonceptie regelen

Veelgestelde vragen

 • Ik geef borstvoeding. Ben ik dan beschermd tegen een zwangerschap?

  Dit hangt van een aantal dingen af. Geef je volledige borstvoeding? Dan kan dit werken als anticonceptie. Het werkt alleen als: je baby jonger is dan 6 maanden EN je baby geen andere voeding krijgt EN je geen bloedverlies hebt EN je niet kolft EN er maximaal 6 uur tussen twee voedingen zit.

  LET OP! Je moet dus aan al deze dingen voldoen. Anders is borstvoeding geen betrouwbare anticonceptiemethode.

  Zelfs als je borstvoeding goed toepast, ben je niet altijd beschermd. Van elke 1000 vrouwen die een half jaar borstvoeding geven, worden er ongeveer 20 toch zwanger.

  Wil je zeker (nog) niet zwanger raken? Gebruik dan anticonceptie. In de eerste 6 maanden na de bevalling kan je beter geen anticonceptiemiddelen met oestrogeen gebruiken. Je kunt wel de anticonceptiepil zonder oestrogeen, de hormoonspiraal, de koperspiraal, het anticonceptiestaafje of de prikpil gebruiken. Je kunt ook mannencondooms of vrouwencondooms gebruiken.