Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Anticonceptiemiddelen

Wat het beste anticonceptiemiddel is om een zwangerschap te voorkomen, is niet te zeggen. Het gaat erom wat het beste bij jouw situatie, jouw wensen en jouw lichaam past.

Elk middel heeft voor- en nadelen. Wel is de ene methode betrouwbaarder of makkelijker in gebruik dan de andere. De meeste anticonceptiemiddelen zijn gemaakt voor diegenen die zwanger kunnen raken. Het condoom en sterilisatie zijn de enige methoden die ervoor zorgen dat er geen zaadcellen in de baarmoeder kunnen komen. Wat is het fijnste middel voor jou of jullie? We geven je hier een overzicht van alle anticonceptiemiddelen. Per middel geven we informatie over het gebruik en de voor- en nadelen.

Welke soorten anticonceptie zijn er?

Er zijn verschillende soorten anticonceptiemiddelen, middelen met hormonen en middelen zonder hormonen, middelen die kort werken en middelen die langer werken, middelen waarmee je de menstruatie kunt regelen en middelen waarmee dat niet kan, middelen die je zelf kunt gebruiken of inbrengen en middelen die een arts moet inbrengen, middelen die zichtbaar zijn en middelen die niet zichtbaar zijn.

Betrouwbaarheid

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Met name de langer- werkende methoden waar je niet dagelijks, wekelijks of maandelijks aan hoeft te denken, zijn heel betrouwbaar. Goed gebruik betekent dat de methode helemaal volgens de regels in de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt (bijvoorbeeld: je slikt de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip). Dit noemen we ook wel de theoretische betrouwbaarheid. In de praktijk lukt het dagelijks slikken niet altijd bij iedereen. Dat is meer de praktische betrouwbaarheid.

Maar in de praktijk gaat er wel eens wat mis

Hierdoor is de betrouwbaarheid van de meeste methoden in de praktijk vaak lager. Bijvoorbeeld: je vergeet de pil te slikken, je vergeet de pleister te vervangen, het condoom scheurt etc. Bij langer werkende methoden (zoals een hormoonspiraaltje of het hormoonstaafje) is de kans op verkeerd gebruik kleiner. Als ze eenmaal geplaatst zijn hoef je hier namelijk heel lang niet meer aan te denken. Voor de betrouwbaarheid van sommige methoden is het erg belangrijk dat er voldoende vertrouwen is tussen twee mensen (dit geldt bijvoorbeeld bij gebruik van de natuurlijke methoden zoals temperaturen of het meten van de slijmvliesdikte). De betrouwbaarheid is dus ook afhankelijk van de gebruiker(s).

Lees meer over wat er mis kan gaan met anticonceptie

Welk anticonceptiemiddel kies je?

In onderstaand overzicht zie je in één opslag alle beschikbare anticonceptiemiddelen en hun kenmerken. Zo kun je de middelen makkelijk met elkaar vergelijken.

Bekijk het overzicht

Met of zonder hormonen

Twijfel je of je een anticonceptiemethode met of zonder hormonen wilt?

Meer informatie over hormonen in anticonceptie

Hoe regel je anticonceptie?

Voor de meeste anticonceptiemiddelen moet je naar de huisarts. De huisarts kan je ook adviseren over de anticonceptiemethode die het beste bij jou, jouw situatie en jouw gezondheid past.

Meer over het regelen of veranderen van anticonceptie
Welke anticonceptie past bij jou?

Doe de handige anticonceptiekeuzehulp. Het is een goede voorbereiding op het gesprek bij de huisarts.

Naar de anticonceptiekeuzehulp