Zoeken
Onderwerp

Anticonceptiemethoden

Er zijn veel verschillende anticonceptiemethoden. Wat de beste methode is om een zwangerschap te voorkomen, is niet te zeggen. Het gaat erom wat het beste bij jouw situatie, jouw wensen en jouw lichaam past.

Elke methode heeft voor- en nadelen. Wel is de ene methode betrouwbaarder of makkelijker in gebruik dan de andere. De meeste anticonceptiemiddelen zijn gemaakt voor diegenen die zwanger kunnen raken. Het condoom en sterilisatie zijn de enige methoden die ervoor zorgen dat er geen zaadcellen in de baarmoeder kunnen komen. Wat is de fijnste methode voor jou of jullie? We geven je hier een overzicht van alle anticonceptiemethoden. Per methode geven we informatie over het gebruik en de voor- en nadelen.

Welke soorten anticonceptie zijn er?

Er zijn verschillende soorten anticonceptiemethoden: middelen met hormonen en middelen zonder hormonen, middelen die kort werken en middelen die langer werken, middelen waarmee je de menstruatie kunt regelen en middelen waarmee dat niet kan, middelen die je zelf kunt gebruiken of inbrengen en middelen die een arts moet inbrengen, middelen die zichtbaar zijn en middelen die niet zichtbaar zijn.

Betrouwbaarheid

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Met name de langer werkende methoden waar je niet dagelijks, wekelijks of maandelijks aan hoeft te denken, zijn heel betrouwbaar. Goed gebruik betekent dat de methode helemaal volgens de regels in de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt (bijvoorbeeld: je slikt de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip). In de praktijk lukt dat niet altijd. Daarom spreken we van de praktische betrouwbaarheid en de theoretische betrouwbaarheid.

In de praktijk gaat er weleens wat mis

De praktische betrouwbaarheid van de meeste methoden is dus vaak wat lager. Bijvoorbeeld: je vergeet de pil te slikken of moest overgeven net nadat je ‘m ingenomen hebt. Of je vergeet de pleister te vervangen, het condoom scheurt, etc. Bij langer werkende methoden (zoals een hormoonspiraaltje of het hormoonstaafje) is de kans op verkeerd gebruik kleiner. Als ze eenmaal geplaatst zijn, hoef je hier namelijk heel lang niet meer aan te denken. Voor de betrouwbaarheid van sommige methoden is het erg belangrijk dat er voldoende vertrouwen is tussen de sekspartners (dit geldt bijvoorbeeld bij gebruik van de natuurlijke methoden als temperaturen of het meten van de slijmvliesdikte). De betrouwbaarheid is dus ook afhankelijk van de gebruiker(s).

Lees meer over wat er mis kan gaan met anticonceptie

Welke anticonceptiemethode kies je?

In dit overzicht zie je in één opslag alle beschikbare anticonceptiemethoden en hun kenmerken. Zo kun je de methoden makkelijk met elkaar vergelijken. Met de anticonceptiekeuzehulp kan je kijken welke anticonceptiemethode het best bij jou en je situatie past. Onderaan deze pagina vind je een link naar de tool.

Bekijk het overzicht

Met of zonder hormonen

Twijfel je of je een anticonceptiemethode met of zonder hormonen wilt?

Meer informatie over hormonen in anticonceptie

Onwaarheden over anticonceptie

Welke onwaarheden doen de ronde over anticonceptie?

Onze expert Ingvil de Haan vertelt je erover in deze podcast

Hoe regel je anticonceptie?

Voor de meeste anticonceptiemiddelen moet je naar de huisarts. De huisarts kan je ook adviseren over de anticonceptiemethode die het beste bij jou, jouw situatie en jouw gezondheid past.

Meer over het regelen of veranderen van anticonceptie
verschillende soorten anticonceptie op roze en gele ondergrond.
Welke anticonceptie past bij jou?

Doe de handige anticonceptiekeuzehulp. Het is een goede voorbereiding op het gesprek bij de huisarts.

Naar de anticonceptiekeuzehulp
Net als bij andere geneesmiddelen en medische hulpmiddelen kan het zijn dat je bijwerkingen ervaart van een anticonceptiemethode. Meestal zijn die bijwerkingen tijdelijk. Raadpleeg de bijsluiter hiervoor. Mocht je bepaalde klachten hebben, dan kun je hiervan melding maken. 
- Voor klachten bij anticonceptiemiddelen met hormonen: Lareb 
- Voor klachten bij het koperspiraaltje: MEBI

 

 

 

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.