Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

De Anticonceptiekeuzehulp

Welke anticonceptie past bij jou?

Er zijn verschillende soorten anticonceptie. Misschien gebruik je al anticonceptie, maar wil je weten of een andere methode misschien beter bij jou of jullie past. Met deze keuzehulp kun je zien welke methodes bij jouw wensen passen en er meer over lezen.

Geef hieronder aan wat voor jou belangrijk is. Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden. Hoe meer wensen je hebt, hoe minder opties er over zullen blijven. Het aantal resultaten zie je onderaan in de oranje balk. Daaronder kun je op de methodes klikken die over blijven, en er meer over lezen. Heb je nul resultaten? Kijk dan nog eens naar de vragen. Verander de antwoorden bij de vragen die minder belangrijk voor je zijn en kijk hoeveel resultaten je dan overhoudt. Alleen anticonceptiemiddelen met hormonen kunnen invloed hebben op je menstruatie.

  Dokter Rosa over anticonceptie

  Aan sommige anticonceptiemiddelen moet je elke dag, elke week of elke maand denken. Dat kan een gewoonte worden. Maar er zijn ook middelen waar je een paar maanden of een paar jaar niet aan hoeft te denken. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld vergeetachtig bent.

  Dokter Rosa over hormonen

  Veel anticonceptiemiddelen bevatten hormonen. Ze zorgen ervoor dat er geen eitje vrij komt en je niet zwanger kunt raken. Ze kunnen ook invloed hebben op je menstruatie. De hormonen in anticonceptie zijn niet slecht, maar soms kun je er bijwerkingen van hebben. Meestal is dat tijdelijk.

  Dokter Rosa over menstruatie

  Door anticonceptie met hormonen wordt vaak je bloeding minder of korter, en minder pijnlijk. De hormonen kunnen ook maken dat je minder last hebt van stemmingswisselingen.

  Dokter Rosa over regelen van menstruatie

  Met sommige middelen weet je precies op welke dag je ongesteld wordt, en kun je ook je menstruatie overslaan.

  Dokter Rosa over bloeden

  Met sommige middelen krijg je af en toe een (lichte) bloeding, of blijft je bloeding helemaal weg. Dit kan geen kwaad, een bloeding is niet nodig om je baarmoeder 'schoon' te maken. Als je met het middel stopt, komt je menstruatie weer terug.

  Dokter Rosa over privacy

  Sommige middelen zijn zichtbaar voor anderen tijdens het vrijen of als je het middel moet gebruiken. Andere middelen worden ingebracht en kan een ander niet zien.

  Dokter Rosa over inbrengen door een arts

  Sommige middelen moeten door een arts worden ingebracht in je lichaam. Dat kan zijn in je vagina, in je arm, bil of bovenbeen.

  Dokter Rosa over kinderwens

  Misschien wil je de komende jaren absoluut niet zwanger worden, of helemaal geen kinderen (meer). Dan is de betrouwbaarheid van een anticonceptiemiddel belangrijk. Of misschien wil je juist graag binnen een paar jaar zwanger worden. Dan vind je het misschien oké als een middel iets minder betrouwbaar is, en wil je geen middel dat je een paar jaar beschermt.

13methodes beschikbaar

Er zijn helaas geen middelen die bij al jouw wensen passen. Doe de keuzehulp opnieuw en klik aan wat voor jou het aller belangrijkste is.

13 methodes beschikbaar
Hoe regel je anticonceptie?

Weet je nu welke anticonceptiemethode bij jou/jullie zou kunnen passen? Hier lees je wat je nu kunt doen!

Anticonceptie regelen