Zoeken

De Anticonceptiekeuzehulp

Welke anticonceptie past bij jou?

Met deze keuzehulp kom je erachter welke anticonceptie het meest bij jou past. Beantwoord alleen de vragen die voor jou belangrijk zijn. Onderaan in de oranje balk zie je de anticonceptiemethoden die passen bij jouw wensen. Klik op een methode voor alle informatie.

Krijg je nul resultaten? Soms is er geen methode die aan alle wensen voldoet.* Klik op reset en begin opnieuw met de keuzehulp. Laat de vragen die je het minst belangrijk vindt open.

*Voorbeeld: met anticonceptie zonder hormonen kun je geen invloed hebben op je menstruatie

    Dokter Rosa over anticonceptie

    Aan sommige anticonceptiemiddelen moet je elke dag, elke week of elke maand denken. Dat kan een gewoonte worden. Maar er zijn ook middelen waar je een paar maanden of een paar jaar niet aan hoeft te denken. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld vergeetachtig bent.

    Dokter Rosa over hormonen

    Veel anticonceptiemiddelen bevatten hormonen. Ze zorgen ervoor dat er geen eitje vrij komt en je niet zwanger kunt raken. Ze kunnen ook invloed hebben op je menstruatie. De hormonen in anticonceptie zijn niet slecht, maar soms kun je er bijwerkingen van hebben. Meestal is dat tijdelijk.

    Dokter Rosa over menstruatie

    Door anticonceptie met hormonen wordt vaak je bloeding minder of korter, en minder pijnlijk. Bij middelen met alleen het hormoon progesteron kan de bloeding helemaal weg blijven, zo lang je het middel gebruikt. Met de pil, de ring en de pleister kun je menstruatie(s) overslaan. De hormonen in anticonceptie kunnen ook maken dat je minder last hebt van stemmingswisselingen dan in je natuurlijke cyclus.

    Dokter Rosa over regelen van menstruatie

    Met sommige middelen weet je precies op welke dag je ongesteld wordt, en kun je ook je menstruatie overslaan.

    Dokter Rosa over bloeden

    Het kan belangrijk voor je zijn om elke maand ongesteld te worden. Maar het is niet nodig om je baarmoeder 'schoon' te maken. Met sommige middelen krijg je af en toe een (lichte) bloeding, of blijft je bloeding helemaal weg. Als je met het middel stopt, komt je menstruatie weer terug.

    Dokter Rosa over privacy

    Sommige middelen zijn zichtbaar voor anderen tijdens het vrijen of als je het middel moet gebruiken. Andere middelen worden ingebracht en kan een ander niet zien.

    Dokter Rosa over inbrengen door een arts

    Sommige middelen moeten door een arts worden ingebracht in je lichaam. Dat kan zijn in je vagina, in je arm, bil of bovenbeen.

    Dokter Rosa over kinderwens

    Als je niet lang meer wilt wachten met kinderen, is een methode die jou een paar jaar beschermt niet de eerste keus. Wil je op korte termijn zeker geen kinderen, dan zijn de langer werkende middelen het betrouwbaarst omdat je daar minder fouten mee kunt maken.

13methodes beschikbaar

Er zijn helaas geen middelen die bij al jouw wensen passen. Doe de keuzehulp opnieuw en klik aan wat voor jou het aller belangrijkste is.

13 methodes beschikbaar

Methoden vergelijken?

Wil je de verschillende anticonceptiemethoden met elkaar vergelijken? De verschillende methoden uit de keuzehulp worden in het overzicht hieronder weergegeven. Dit overzicht is ook te downloaden als PDF-bestand.

Overzicht downloaden
Hoe regel je anticonceptie?

Weet je nu welke anticonceptiemethode het beste bij je past? Hier lees je wat je nu kunt doen!

Anticonceptie regelen

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.