Zoeken
Onderwerp

Anticonceptiepleister

Terug naar overzicht
Betrouwbaarheid:

In het kort

 • Het is een beige pleister
 • De vrouw of persoon met baarmoeder plakt de anticonceptiepleister op de huid. Dit mag overal, behalve op je borsten en bovenbenen
 • Je moet elke week een nieuwe pleister opplakken. Na 3 weken plak je 1 week geen pleister, je wordt dan ongesteld
 • Er zitten 2 soorten hormonen in
 • Je kan ook doorplakken en de stopweek overslaan
 • De hormonen zorgen dat je niet zwanger wordt
 • De anticonceptiepleister is erg betrouwbaar als je elke week op tijd een nieuwe pleister opplakt.
 • Je betaalt elke 3 maanden €32,00 tot €40,00. Omgerekend is dat tussen de €10,65 en €13,35 per maand.
Liever een andere methode?

Wat is een anticonceptiepleister?

De anticonceptiepleister is een pleister met hormonen. De vrouw of persoon met baarmoeder plakt deze pleister zelf op de huid. In de pleister zitten 2 soorten hormonen (oestrogeen en progestageen). Via je huid komen de hormonen in het bloed. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt, en dat de baarmoeder niet klaargemaakt wordt voor innesteling van een eicel. Het hormoon zorgt er verder voor dat zaadcellenminder makkelijk de baarmoeder in kunnen.

Hoe gebruik je de anticonceptiepleister?

Je plakt elke week zelf een nieuwe anticonceptiepleister op. Dit mag overal op je huid behalve op je borsten of bovenbenen. Je moet elke week de oude pleister eraf halen en een nieuwe pleister plakken op een andere plek. Gebruik op die plek geen make-up, crème, lotion of poeder. Na 3 weken plak je 1 week geen pleister op. Je wordt dan ongesteld. Aan het einde van deze week begin je weer met een nieuwe pleister.

Je kunt je menstruatie ook uitstellen. Dit doe je door na 3 weken meteen een nieuwe pleister op te plakken. Je wordt dan niet ongesteld. Je mag niet langer dan 6 weken achter elkaar pleisters plakken.

Hoe betrouwbaar is de pleister?

De anticonceptiepleister is erg betrouwbaar. Als je de pleister elke week vervangt, is de kans op zwangerschap ongeveer 0.3%. Omdat je met de pleister wel gebruiksfouten kunt maken en deze bijvoorbeeld kunt vergeten, raakt toch 7% zwanger. Van elke 1000 vrouwen die een jaar de anticonceptiepleister gebruiken, worden er tussen de 3 en 70 toch zwanger. Datzelfde geldt voor de pil. Deze middelen zijn dus even betrouwbaar.

LET OP! De anticonceptiepleister is niet meer betrouwbaar als je vergeet een nieuwe pleister op te plakken.

Ging er iets mis met de pleister? Bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina krijg je advies.

Onveilige seks gehad? Informatie over noodmiddelen

Voor- en nadelen van de anticonceptiepleister

Voordelen

 • Je hoeft er maar 1 keer per week aan te denken
 • Je weet wanneer je ongesteld wordt
 • Je kunt je menstruatie uitstellen door de stopweek over te slaan
 • De pleister blijft betrouwbaar als je overgeeft of diarree hebt

Nadelen

 • Je kunt vergeten om een nieuwe pleister op te plakken
 • Je kunt de pleister zien zitten
 • Je mag geen crème of lotion gebruiken op de plek waar je de pleister plakt
 • Je bent niet beschermd tegen soa’s
Heb je losse seksuele contacten? Of heb je een vaste partner, maar zijn jullie niet allebei negatief getest op soa's? Gebruik dan ook een condoom om soa's te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen anticonceptiepleister

Vooral in de eerste maanden kun je last hebben van bijwerkingen, omdat je lichaam moet wennen aan de (extra) hormonen. Meestal zijn ze na 3 maanden verdwenen. Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • hoofdpijn
 • onregelmatig bloedverlies
 • gevoelige borsten
 • misselijkheid
 • sombere gevoelens
 • gewichtstoename
 • minder zin in seks
 • lokale huidirritatie

Soms zijn bijwerkingen blijvend. Als je daar erg last van hebt, kunt je met de huisarts kijken welke andere anticonceptie je zou kunnen proberen.
Als je lange tijd minder zin hebt in seks, is niet bewezen dat dit alleen door de anticonceptiepleister komt. Ook als je dikker wordt, komt dit niet alleen door de pleister. Je kunt wel meer eetlust krijgen. Er is nog te weinig onderzoek naar de invloed van de anticonceptiepleister op het ontstaan van depressieve gevoelens.

Met de anticonceptiepleister heb je mogelijk een hogere kans op trombose. Je loopt meer risico als je rookt en ouder bent dan 35 jaar.

Voor wie is de pleister geschikt?

De pleister is geschikt voor vrouwen die:

 • 1 keer per week aan hun anticonceptie kunnen denken
 • het niet erg vinden om een pleister op hun lichaam te hebben
 • lichter zijn dan 90 kilo
 • jonger zijn dan 45 jaar (de anticonceptiepleister is nog niet goed getest voor vrouwen ouder dan 45 jaar)
Overleg met de huisarts, gynaecoloog of verloskundige of een koperspiraaltje voor jou geschikt is. Met bepaalde aandoeningen kun je meer gezondheidsrisico's lopen. Samen kom je tot een keuze voor anticonceptie die bij jou past.

Wat kost de anticonceptiepleister?

Meestal krijg je bij de apotheek een doosje met 9 pleisters. Dat is genoeg voor 3 maanden. Dit kost €32,00 tot €40,00. Omgerekend is dat tussen de €10,65 en €13,35 per maand.

Tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering jouw anticonceptie. Als je tussen de 18 en 21 bent, betaal je anticonceptie uit je eigen risico. Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt. Als je geen aanvullende verzekering hebt, moet je zelf de anticonceptie betalen.

Waar kun je de anticonceptiepleister krijgen?

Het eerste recept voor de anticonceptiepleister krijg je bij je huisarts. Bij de apotheek haal je de pleisters op. Herhaalrecepten kun je bij de apotheek krijgen.

 

Tips voor de partner

De anticonceptiepleister wordt door de vrouw gebruikt. Om samen goed beschermd te zijn tegen een ongewenste zwangerschap is het belangrijk dat de anticonceptiepleister goed wordt gebruikt. Als man kun je je partner helpen anticonceptie goed te gebruiken. Samen kun je een ongewenste zwangerschap voorkomen. Dit doe je door:

 • zelf ook te weten wat de anticonceptiepleister is en hoe het werkt
 • samen naar de huisarts te gaan voor een advies of om de anticonceptiepleister te vragen
 • je partner te helpen herinneren als het tijd is voor een volgende pleister (elke week)
 • een condoom te gebruiken als je partner te laat is met de volgende pleister
 • begrip te hebben voor je partner als zij bijwerkingen ervaart
 • mee te betalen aan de kosten
Weet je niet zeker of je sekspartner de anticonceptiepleister goed gebruikt? Gebruik dan een condoom om jezelf en je partner te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Gebruik ook een condoom als je niet allebei negatief getest bent op soa’s.

 

 

niet zeker of je partner een pleister heeft? Gebruik dan een condoom om jezelf te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Gebruik ook een condoom als je niet getest bent op soa’s.
verschillende soorten anticonceptie op roze en gele ondergrond.
Welke anticonceptie past bij jou?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste anticonceptiemiddel? Gebruik onze handige anticonceptiekeuzehulp.

Naar de anticonceptiekeuzehulp
Hoe regel je anticonceptie?

Weet je nu welke anticonceptiemethode bij jou/jullie zou kunnen passen? Hier lees je wat je nu kunt doen!

Anticonceptie regelen

Veelgestelde vragen

 • Er ging iets mis met de pleister. Wat moet ik doen?

  Heeft de pleister helemaal of gedeeltelijk los gelaten? Binnen 24 uur kun je een nieuwe pleister plakken. Dan blijf je goed beschermd tegen zwangerschap. Vervang de pleister op de dag dat je hem anders ook zou vervangen.

  Als je meer dan 24 uur geen pleister hebt gedragen of niet precies weet wanneer de pleister los raakte, dan ben je mogelijk niet beschermd tegen zwangerschap. Plak een nieuwe pleister en begin daarmee een nieuwe cyclus. Je hebt nu dus een nieuwe ‘vervangdag’. De eerste 7 dagen van de nieuwe cyclus ben je nog niet goed beschermd tegen zwangerschap. Wil je de eerste 7 dagen seks hebben, gebruik dan een condoom.

  Ben je vergeten na de stopweek op tijd een nieuwe pleister te plakken (meer dan 24 uur te laat)? Plak meteen een nieuwe pleister. De eerste 7 dagen ben je nog niet goed beschermd tegen zwangerschap. Heb je seks in de eerste 7 dagen, gebruik dan een condoom.

  Ben je maximaal 48 uur te laat met het vervangen van een pleister in het midden van je cyclus, dan plak je een nieuwe pleister en maar houd je wel je vervang- of verwijderdag aan.

  Ben je meer dan 48 uur te laat? Begin dan meteen met een nieuwe pleister-cyclus. De eerste 7 dagen ben je nog niet goed beschermd tegen zwangerschap en moet je een condoom gebruiken als je seks hebt.

  Ben je vergeten de pleister op tijd te verwijderen voor de stopweek? Verwijder de pleister en houd een kortere stopweek. Begin met een nieuwe pleistercyclus wanneer je anders ook zou doen.

 • Kan je zwemmen met de pleister?

  Ja, je kunt er gewoon mee douchen en zwemmen.

 • Mag je de pleister overal plakken?

  Nee. De beste plekken zijn op de bovenkant van je bovenarm, op je bil, je buik of je schouderblad.

 • Hoef ik de pleister alleen maar te gebruiken als ik seks heb gehad?

  Nee. De pleister werkt alleen als je hem volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt: drie weken plakken, één stopweek.

 • Kan iedere vrouw de anticonceptiepleister gebruiken?

  In principe kan iedere vrouw die de pil mag gebruiken, ook de anticonceptiepleister gebruiken. Alleen voor vrouwen die zwaarder zijn dan 90 kilogram is het beter om een andere anticonceptiemethode te gebruiken. De hoeveelheid hormonen in de pleister is dan niet genoeg om een zwangerschap te voorkomen.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.