Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Onveilige seks (gehad)?

Heb je seks gehad zonder anticonceptie te gebruiken of is er iets misgegaan met de anticonceptie? Je kunt een zwangerschap misschien nog voorkomen. Als je geen condoom hebt gebruikt, kun je ook risico lopen op een soa.

Morning-after pil

Als je penis-in-vagina seks hebt gehad zonder betrouwbare anticonceptiemethode of er ging iets mis met de anticonceptie, dan is er een risico op zwangerschap. Als de onveilige seks minder dan 5 dagen geleden is, kun je misschien een zwangerschap nog voorkomen als je als vrouw een morning-afterpil slikt.

Een morning-afterpil stelt de eisprong (ovulatie) uit, zodat de zaadcellen in je baarmoeder geen eitje kunnen bevruchten. Daarom moet je een morning-afterpil zo snel mogelijk slikken na onveilige seks. Er zijn twee soorten van de morning-after pil: er is de morning-afterpil met één pil (bekendste is Norlevo), die je zo snel mogelijk (liefst binnen 24 uur), maar binnen drie dagen na de onveilige seks moet slikken. En er is een morning-afterpil die je nog tot vijf dagen na de seks kunt slikken (EllaOne). Maar voor allebei geldt: hoe sneller hoe effectiever. Als je te laat bent of al zwanger bent, kun je de eisprong niet meer uitstellen. Een andere manier om een zwangerschap nog te voorkomen is om binnen vijf dagen een koperspiraal te laten plaatsen in de baarmoeder. Dat kan bij de huisarts.

Wat je moet weten over de morning-afterpil

 • De morning-afterpil is te koop bij iedere drogist en apotheek voor ongeveer vijftien (Norlevo) tot twintig euro (EllaOne). Je hebt dus geen recept nodig.
 • Een morning-afterpil is niet 100% betrouwbaar. Na het slikken van de morning-afterpil is er nog altijd een (kleine) kans op zwangerschap. Het is dus beter om dit soort noodsituaties te voorkomen door standaard betrouwbare anticonceptie te gebruiken.
 • De morning-afterpil werkt alleen als je nog niet zwanger bent, het is dus geen abortuspil.
 • De morning-afterpil is niet gevaarlijk of ongezond. Door de hormonen kun je wel wat bijwerkingen krijgen, maar lang niet iedere vrouw heeft daar last van.
 • De morning-after pil werkt minder goed als je medicijnen slikt tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of als je sint-janskruid gebruikt of hebt gebruikt in de afgelopen vier weken. Dan kun je beter binnen vijf dagen een koperspiraal door de huisarts laten plaatsen.
 • Als je overgevoelig bent voor de stoffen in de morning-afterpil, moet je deze niet gebruiken. Lees hiervoor de bijsluiter. Er staat ook informatie in over de invloed van bepaalde medicijnen op de werking van de morning-afterpil. Heb je een leverziekte of darmziekte? Gebruik je maagzuurremmers? Neem dan contact op met je huisarts en vraag welke morning-aftermethode je het beste kunt gebruiken.

Koperspiraal

Je kunt ook tot vijf dagen nadat je onveilige seks hebt gehad een koperspiraaltje laten plaatsen. Dat voorkomt dat zaadcellen een eitje bevruchten en dat een eventueel bevrucht eitje niet kan innestelen. Het voordeel van het koperspiraal is dat je ook in de toekomst beschermd bent tegen ongewenste zwangerschap, wel vijf tot tien jaar. Je moet het koperspiraal laten inbrengen door een arts, verloskundige of gynaecoloog. Om te bespreken of het koperspiraal voor jou geschikt is, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken bij je huisarts of gynaecoloog.

Wel of niet zwanger?

Na het gebruik van de morning-afterpil of het koperspiraal moet de eerstvolgende menstruatie ongeveer op het normale tijdstip plaatsvinden, soms een paar dagen later. Er zijn ook vrouwen die juist eerder gaan menstrueren, nadat ze de morning-aftermiddelen hebben gebruikt. Dat kan geen kwaad. Laat de menstruatie op zich wachten? Dan is het verstandig een zwangerschapstest te doen, omdat de kans bestaat dat je toch zwanger bent. Is de test negatief? Dan ben je niet zwanger. Bij een positieve test ben je wel zwanger. Bij twijfel, vragen of voor hulp kun je altijd contact opnemen met je huisarts.

Als je onbedoeld zwanger bent

Risico op soa’s

Als je geen condoom hebt gebruikt of er ging iets mis met het condoom, dan kun je ook risico lopen op een soa. Tenzij je een vaste partner hebt en zeker weet dat je beiden geen soa hebt. Doe een soatest om zeker te weten of je geen soa hebt!

Meer over soa's

 

Lees hoe je wél veilige seks hebt zonder zorgen!
Twijfel je of een morning-aftermiddel verstandig is?

Doe de morning-aftertest om te bepalen of jullie risico lopen op zwangerschap en of de anticonceptie nog betrouwbaar is.

Doe de morning-aftertest!

Veelgestelde vragen

 • Ik heb na onbeschermde seks de morning-afterpil gehaald. De week erna had ik last van bloedverlies. Is dat normaal?

  Bloedverlies na gebruik van de morning-afterpil is in principe normaal. Na gebruik van de morning-afterpil komt de menstruatie vaak wat later, en kan deze wat zwaarder zijn. Ook kan er in de weken volgend op de menstruatie nog wat bloedverlies voorkomen. Als er sprake is van abnormaal veel of weinig bloedverlies na het gebruik van de morning-afterpil is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan.

 • Kan je zwanger raken zonder klaarkomen in de vagina? 

  Een zwangerschap kan alleen ontstaan door penis-in-vagina seks. Ook zonder zaadlozing in de vagina bestaat er een risico op zwangerschap, omdat er zaadcellen in het voorvocht kunnen zitten. Je hebt dan dus onveilige seks gehad. Doe de morning-aftertest om te checken of het verstandig is om de morning-afterpil te halen.

 • Ik heb onveilige seks gehad maar ik wil niet zwanger worden. Wat kan ik doen?

  Als je onveilige seks hebt gehad kun je zwanger worden. Als je dat niet wilt, kun je binnen maximaal 5 dagen na de onveilige seks verschillende dingen doen om de kans dat je zwanger wordt kleiner te maken.

  Er zijn twee soorten morning-afterpillen. Ze zorgen allebei voor het uitstellen van de eisprong. Hiermee kun je niet altijd een zwangerschap voorkomen, want het kan zijn dat de eisprong net is geweest. Het is daarom belangrijk om de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken, De ene morning-afterpil (Norlevo) kun je tot 72 uur (3 dagen) na de seks nemen, de andere (EllaOne) tot 120 uur 95 dagen) na de seks. Je kunt er bijwerkingen van ervaren, zoals misselijkheid.

  Je kunt ook binnen 5 dagen een koperspiraal laten plaatsen. Die beschermt meteen voor 5 tot 10 jaar tegen zwangerschap. Je kunt hem laten verwijderen als je zwanger wilt worden. En koperspiraal zorgt ervoor dat de eicel niet bevrucht kan worden en niet kan innestelen in de baarmoeder.

  Een morning-afterpil is geen anticonceptiemethode. Gebruik daarom altijd een betrouwbaar anticonceptiemiddel voordat je seks hebt. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken over zwangerschap en kun je meer genieten van seks.

 • Hoe vaak kan ik een morning-afterpil slikken?

  Het is niet gevaarlijk om meerdere keren in een maand de morning-afterpil te slikken, maar het is niet verstandig. Je hormoonsysteem raakt verstoord en hoe meer hormonen, hoe meer kans op bijwerkingen. Gebruik een betrouwbaar anticonceptiemiddel!

  Hoe vaak je de morning-afterpil ook slikt, hij blijft z’n werk doen. Maar als je al een eisprong hebt gehad, kan de morning-afterpil die niet meer stoppen. Dus als je geen betrouwbare anticonceptiemethode gebruikt en na de seks steeds een morning-afterpil slikt, is de kans groot dat je een keer zwanger raakt.

 • Is de morning-afterpil een abortuspil?

  Nee. De morning-afterpil kan ervoor zorgen dat je niet zwanger raakt, door de eisprong uit te stellen. De ‘abortuspil’ is medicatie om een zwangerschap (tot 9 weken) af te breken.