Zoeken
Onderwerp

Anticonceptiering

Terug naar overzicht
Betrouwbaarheid:

In het kort

 • De anticonceptiering is een flexibele kunststof ring die je makkelijk kunt buigen
 • De vrouw of persoon met baarmoeder draagt de ring in de vagina
 • Je draagt de ring 3 weken
 • Na 3 weken kun je 4 tot maximaal 7 dagen stoppen met de ring. Je wordt dan ongesteld. Daarna gebruik je een nieuwe ring
 • Je kunt de stopweek een keertje overslaan en na 3 weken meteen een nieuwe ring inbrengen
 • Er zitten 2 soorten hormonen in
 • De hormonen zorgen dat je niet zwanger wordt
 • De anticonceptiering is erg betrouwbaar als je elke 4 weken op tijd een nieuwe ring gebruikt
 • Je betaalt elke 3 maanden tussen de €40,00 en €45,00. Omgerekend is dat €13,30 tot €15,00 per maand.
Liever een andere methode?

Wat is de anticonceptiering?

De anticonceptiering is een ring met hormonen. Hij is van flexibele kunststof, je kunt hem makkelijk buigen. De doorsnede van de ring is ongeveer 5,5 cm. De vrouw of persoon met een baarmoeder brengt de ring zelf diep in de vagina in. Er zitten 2 soorten hormonen in (oestrogeen en progestageen). De hormonen in de ring zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt, en dat de baarmoeder niet klaargemaakt wordt voor innesteling van een eicel. De hormonen zorgen er verder voor dat zaadcellen minder makkelijk de baarmoeder in kunnen.

Hoe gebruik je de anticonceptiering?

Je knijpt de ring met twee vingers samen en brengt de ring in de vagina in. Je duwt de ring met één vinger zo diep mogelijk in de vagina. Je kunt hiervoor ook een applicator gebruiken. De ring zit goed als hij diep in de vagina zit en je hem niet meer voelt. Het maakt niet uit hoe de ring precies zit. Na 3 weken haal je de ring er uit. Dit doe je door je vinger achter de ring te haken en deze naar buiten te trekken. Je wordt dan ongesteld. Na 1 week breng je weer een nieuwe ring in.

Je kunt je menstruatie ook uitstellen. Dit doe je door na 3 weken meteen een nieuwe anticonceptiering in te brengen. Je kunt je menstruatie meerdere maanden uitstellen. Dit is niet ongezond. Je wordt dan niet ongesteld, maar je kunt wel tussentijds bloeden. Bij zo’n doorbraakbloeding kun je een stopweek inlassen van 4 tot maximaal 7 dagen. Het is goed om in ieder geval een paar keer per jaar een ringpauze in te lassen.

Soms voel jij of je partner de ring tijdens de seks. Dit is niet gevaarlijk. Als dit vervelend voelt, kun je de ring maximaal 3 uur verwijderen. Binnen 3 uur breng je de ring weer in. Als je langer wacht dan 3 uur is de ring niet meer betrouwbaar.

Hoe betrouwbaar is de anticonceptiering?

De ring is erg betrouwbaar. Als je de ring elke keer op tijd vervangt, is de kans op zwangerschap ongeveer 0.7%. Omdat je met de ring gebruiksfouten kan maken, raakt toch 7% zwanger. Van elke 1000 vrouwen die een jaar de anticonceptiering gebruiken, worden er ongeveer 3 tot 70 toch zwanger. Dat is hetzelfde als bij de pil.

LET OP! De anticonceptiering is niet meer betrouwbaar als je vergeet een nieuwe ring in te brengen na de stopweek. Of als je de ring uithaalt en vergeet hem binnen 3 uur terug te plaatsen.

Ging er iets mis met de anticonceptiering? Bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina krijg je advies.

Onveilige seks gehad? Informatie over noodmiddelen

Voor- en nadelen van anticonceptiering

Voordelen

 • Je hoeft er maar 1 keer (als je geen stopweek inlast) of 2 keer (met stopweek) per maand aan te denken
 • Je weet wanneer je ongesteld wordt
 • Je kunt je menstruatie een keertje uitstellen door de stopweek over te slaan
 • Blijft betrouwbaar als je overgeeft of diarree hebt

Nadelen

 • Je kunt na de stopweek vergeten om een nieuwe ring in te doen
 • Soms kun je de ring voelen tijdens de seks
 • Je bent niet beschermd tegen soa’s
Heb je losse seksuele contacten? Of heb je een vaste partner, maar zijn jullie niet allebei negatief getest op soa's? Gebruik dan ook een condoom om soa's te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiering

In de eerste maanden kun je bijwerkingen van de anticonceptiering ervaren, maar dit is heel persoonlijk. Je lichaam moet even wennen aan de (extra) hormonen. Vaak zijn de bijwerkingen na 3 maanden verdwenen. Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • hoofdpijn
 • onregelmatig bloedverlies
 • gevoelige borsten
 • misselijkheid
 • sombere gevoelens
 • gewichtstoename
 • minder zin in seks
 • vaginale jeuk
 • meer afscheiding (door geïrriteerd slijmvlies in de vagina). Dit is niet ongezond

Soms zijn bijwerkingen blijvend. Heb je er erg last van, dan kun je met de huisarts kijken welke andere anticonceptie je zou kunnen proberen.
Als je lange tijd minder zin hebt in seks, is niet bewezen dat dit alleen door de anticonceptiering komt. Ook als je dikker wordt, komt dit niet alleen door ring. Je kunt wel meer eetlust krijgen. Er is nog te weinig onderzoek naar de invloed van de anticonceptiering op het ontstaan van depressieve gevoelens.

Je hebt met de anticonceptiering mogelijk een hogere kans op trombose. Het risico is groter als je rookt en ouder bent dan 35 jaar.

Voor wie is de anticonceptiering geschikt?

De anticonceptiering is geschikt voor vrouwen die:

 • 2 keer per 4 weken aan hun anticonceptie kunnen denken
 • Zelf de ring in de vagina willen inbrengen en eruit halen
Overleg met de huisarts, gynaecoloog of verloskundige of een koperspiraaltje voor jou geschikt is. Met bepaalde aandoeningen kun je meer gezondheidsrisico's lopen. Samen kom je tot een keuze voor anticonceptie die bij jou past.

Wat kost de anticonceptiering?

Meestal krijg je bij de apotheek een doosje met 3 ringen. Dat is genoeg voor 3 maanden. Dit kost tussen de €40,00 en €45,00. Omgerekend is dat €13,30 tot €15,00 euro per maand.

Tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering jouw anticonceptie. Als je tussen de 18 en 21 bent, betaal je anticonceptie uit je eigen risico. Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt. Als je geen aanvullende verzekering hebt, moet je zelf de anticonceptie betalen.

Waar kun je de ring krijgen?

Het eerste recept voor de anticonceptiering krijg je bij je huisarts. Bij de apotheek haal je de ringen op. Herhaalrecepten kun je via huisarts krijgen.

Tips voor de partner

De anticonceptiering wordt door de vrouw gebruikt. Om samen goed beschermd te zijn tegen een ongewenste zwangerschap is het belangrijk dat de anticonceptiering goed wordt gebruikt. Als man kun je je partner helpen anticonceptie goed te gebruiken. Samen kun je een ongewenste zwangerschap voorkomen. Dit doe je door:

 • zelf ook te weten wat de anticonceptiering is en hoe deze werkt
 • samen naar de huisarts te gaan voor een advies of om de anticonceptiering te vragen
 • je partner te helpen herinneren als het tijd is om de ring te verwijderen of een nieuwe in te brengen
 • een condoom te gebruiken als je partner te laat is met de volgende ring
 • begrip te hebben voor je partner als zij bijwerkingen ervaart
 • mee te betalen aan de kosten

Misschien voel je de ring zitten tijdens de seks. Dit is niet erg. Je kunt je partner vragen de ring te verwijderen tijdens de seks. Help haar herinneren de ring binnen 3 uur weer in te brengen.

Weet je niet zeker of je sekspartner de anticonceptiering goed gebruikt? Gebruik dan een condoom om jezelf en je partner te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Gebruik ook een condoom als je niet allebei negatief getest bent op soa’s.
verschillende soorten anticonceptie op roze en gele ondergrond.
Welke anticonceptie past bij jou?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste anticonceptiemiddel? Gebruik onze handige anticonceptiekeuzehulp.

Naar de anticonceptiekeuzehulp
Hoe regel je anticonceptie?

Weet je nu welke anticonceptiemethode bij jou/jullie zou kunnen passen? Hier lees je wat je nu kunt doen!

Anticonceptie regelen

Veelgestelde vragen

 • Ik ben te laat met het inbrengen van de ring, wat moet ik doen?

  Was je te laat met het inbrengen van de anticonceptiering na de stopweek? De stopweek mag nooit langer duren dan 7 dagen plus 3 uur. Breng de ring alsnog meteen in, maar de eerste 7 dagen ben je dan niet goed beschermd tegen zwangerschap. Gebruik als je seks hebt in de eerste 7 dagen een condoom.

  Heb je de ring tussentijds langer dan 3 uur uit je vagina gehaald? Is het je eerste of tweede ringweek? Breng de ring opnieuw in. De eerste 7 dagen ben je niet goed beschermd tegen zwangerschap. Gebruik de eerste 7 dagen een condoom als je seks hebt. Is het je derde ringweek? Dan kun je kiezen om nu meteen een stopweek te houden of met een nieuwe ring te beginnen.

  Let op: als je te laat was met de ring in de eerste week (te laat begonnen of langer dan 3 uur uit je vagina) en je hebt de afgelopen 5 dagen seks gehad, dan loop je risico op zwangerschap. Binnen 5 dagen na de onbeschermde seks kun je nog een morning-afterpil (EllaOne) slikken of een koperspiraal laten plaatsen om een zwangerschap te voorkomen.

 • Kan een man de ring voelen bij het vrijen?

  Dat kan, maar meestal niet. Als dat hinderlijk is bij het vrijen dan kan de ring tijdelijk worden verwijderd, maar vergeet niet dat de ring na maximaal 6 uur weer ingebracht moet zijn. Zet zo nodig een wekker.

 • Hoe weet je dat de ring goed zit?

  Als je hem niet voelt zitten. Het maakt voor de betrouwbaarheid trouwens niet uit hoe de ring in je vagina zit. Je kan hem dus niet verkeerd in doen, zolang je hem maar niet voelt zitten.

 • Is de anticonceptiering net zo betrouwbaar als de pil?

  Ja, die is net zo betrouwbaar als de pil. Dat is uitgebreid getest.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.