Zoeken
Onderwerp

Voorspel

Seks kan voor iedereen iets anders inhouden en omvat ook heel veel verschillende dingen. Wanneer je seks hebt met jezelf, iemand anders of meerdere mensen is er altijd een moment waarop de intimiteit of opwinding begint, hier begint ook het voorspel.

Voorspel kan kort of heel lang duren en het staat ook niet vast wanneer voorspel overgaat naar seks. Meestal is het voorspel datgene dat voor de seksuele handelingen komt. Betekent voorspel dat er áltijd iets na komt? Nee. Alleen als jij en je sekspartner(s) daar zin in hebben. Zie ook: consent.

Waar moet je allemaal aan denken bij voorspel?

Romantische setting creëren, met elkaar dansen, flirten, oogcontact maken, vertellen wat je graag met elkaar zou willen doen (dirty talk), zoenen, strelen, masseren, elkaar uitkleden etc.

Hieronder geven we een voorbeeld van oefeningen die je laten nadenken over wat jij en/of je partner(s) verstaan onder voorspel. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de Engelse variant van Esther Perel’s ‘The Art of Foreplay’

Oefening “De kunst van voorspel”

Oefening: schrijf elke dag een paar woorden op die voor jou over voorspel gaan en hang ze op een zichtbare plek in huis. Als je een partner/partners hebt, vraag hen hetzelfde te doen. Zo kom je van elkaar te weten waar voorspel voor jullie voor staat. Na één week pak je beiden papieren bijeen en bekijk en bespreek je de woorden die erop staan. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Welke woorden had je niet verwacht op het papier van de ander(en)?

Oefening: waar word jij opgewonden van?

Pak een papier en schrijf aan de bovenkant “ik zet mezelf aan door”, op het andere vel schrijf je aan de bovenkant “ik zet mezelf uit door”.

Schrijf alles op dat je kunt bedenken, het hoeft helemaal niet een directe link met seks te hebben. Stress kan zorgen voor minder opwinding, veel mensen om je heen, kou, vermoeidheid, een chagrijnige partner etc. Maar voor sommige mensen kunnen dit juist dingen zijn waar ze wel opgewonden van worden, of bijvoorbeeld door sporten, kaarsen aan in huis, op vakantie gaan, zoenen etc.

Door dit voor jezelf op te schrijven kom je erachter wat voor invloeden alledaagse dingen kunnen hebben op het wel of niet opgewonden worden/zin hebben in seks.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.