Wil je anticonceptie gaan gebruiken? Hier vind je informatie over het kiezen en regelen van een anticonceptiemiddel.
Regel het samen!
De meeste anticonceptiemiddelen moeten door de vrouw worden gebruikt. Voor mannen zijn er nog steeds alleen het mannencondoom en sterilisatie. Dat betekent niet dat anticonceptie alleen een vrouwenzaak is. Als partner kun je je verdiepen in anticonceptie en samen kijken welke methode het beste bij jullie past. Ook kun je je partner helpen bij het gebruiken van de anticonceptie.
Meer over hoe je de verantwoordelijkheid voor anticonceptie kunt delenHoe kom je aan anticonceptie?
Als je als vrouw een anticonceptiemiddel wilt gebruiken, moet je voor de meeste anticonceptiemethoden een afspraak maken met de huisarts.
Sommige anticonceptiemethoden (zoals het spiraaltje of het anticonceptiestaafje) moet de huisarts plaatsen. Je moet dan wel eerst langs de apotheek om de anticonceptie op te halen. Soms stuurt de huisarts je naar een gynaecoloog of uroloog. Van de huisarts krijg je een recept voor de apotheek, of een verwijsbrief voor de gynaecoloog of uroloog.
Voor mannencondooms, vrouwencondooms of een pessarium hoef je niet naar de huisarts, die kan je bij de apotheek, supermarkt, drogist of online krijgen.
Nog geen keuze gemaakt?
Er zijn best veel verschillende anticonceptiemethoden. Het is het belangrijk om een idee te krijgen wat jij belangrijk vindt aan een anticonceptiemiddel. Bijvoorbeeld dat je er zo min mogelijk aan hoeft te denken, dat er geen hormonen in zitten, dat je het niet in je vagina hoeft in te brengen, of juist dat je het niet door een arts hoeft te laten inbrengen.
Gebruik de keuzehulp!Voorbereiding op het gesprek met de huisarts
Dit kun je doen om het gesprek met de huisarts voor te bereiden:
- Doe de anticonceptiekeuzehulp om er achter te komen welke anticonceptiemethode bij jou past. Als je een partner hebt kun je samen overleggen.
- Twijfel je nog? Schrijf de vragen op die je aan de huisarts wilt stellen.
- Neem je partner mee (als je die hebt). Dan kunnen jullie samen beslissen welk anticonceptiemiddel het beste bij jullie past.
- Vertel de huisarts wat voor jou belangrijk is bij anticonceptie en waarom bepaalde anticonceptiemiddelen niet jouw voorkeur hebben.
- Maak aantekeningen of vraag of de huisarts opschrijft welke methoden bij jou passen. Dan kun je er thuis verder over nadenken. Je kunt er ook over praten met je partner (als je een partner hebt).
- De huisarts stelt ook vragen over jouw medicijngebruik, ziektes in je familie en je levensstijl. De huisarts vraagt bijvoorbeeld hoe oud je bent en of je rookt. Deze dingen bepalen welke anticonceptie het beste bij jou past. De huisarts kan je daardoor een ander advies geven dan uit de keuzehulp naar voren komt.
- Anticonceptiemiddelen met hormonen kunnen bijwerkingen hebben, maar dat hoeft niet. Eventuele bijwerkingen duren vaak niet zo lang, je lichaam moet even wennen aan extra hormonen.
- Spreek af met je huisarts om over 3 maanden terug te komen als je dan nog steeds last hebt van bijwerkingen, of als de anticonceptie je niet goed bevalt.
Sense
Wil je niet naar je huisarts? Jongeren tot 25 jaar kunnen ook gratis en anoniem terecht op een Sense spreekuur voor een adviesgesprek over anticonceptie. Sense-artsen kunnen ook anticonceptie voorschrijven of plaatsen. Dat kan niet op alle Sense-locaties, dus informeer daarnaar.
Sense spreekuur