Parkinson en seksualiteit

Parkinson kan op verschillende manieren invloed hebben op seksualiteit, zoals minder zin in seks, pijn bij het vrijen en orgasmeproblemen.

Minder zin in seks

Patiënten met Parkinson hebben meestal minder zin in seks dan voorheen door:

  • een tekort aan dopamine, ook wel het 'plezierhormoon' genoemd veroorzaakt mogelijk libidoverlies. Soms is dan behandeling mogelijk met stoffen waar dopamine in zit.
  • depressies en angst, wat meestal niet bevorderlijk is voor het seksleven en de zin in seks.
  • antidepressiva kunnen ook zorgen voor minder zin in seks.

Een klein deel van de Parkinsonpatiënten krijgt, door gebruik van medicatie, juist (veel) meer zin in seks dan vroeger.

Pijn bij het vrijen

Pijn en bewegingsbeperking, zoals onwillekeurige, ongecontroleerde bewegingen, pijnlijke spierstijfheid en bewegingstraagheid, maken het vrijen voor mensen met Parkinson vaak lastig en minder plezierig. Veel vrouwen met Parkinson worden minder snel vochtig, wat vaak pijn bij het vrijen tot gevolg heeft. Dit heeft meestal te maken met een dopaminetekort, dat voor minder opwinding zorgt.

Mensen met Parkinson hebben vaak goede en minder goede momenten. Het ene moment lukt iets wel en het andere moment niet. Het is dan de kunst om te vrijen op de goede momenten, bijvoorbeeld overdag in plaats van 's avonds. Neem pijnklachten altijd serieus en ga niet door met vrijen als het pijn doet.

Erectie- en orgasmeproblemen

Ongeveer de helft van de mannen met Parkinson heeft erectieproblemen en geen nacht- of ochtenderecties. Mannen en vrouwen met Parkinson kunnen vaak moeilijker of minder intens klaarkomen. Dit kan samenhangen met het eventueel gebruik van antidepressiva. Orgasmeproblemen kunnen ook een psychische oorzaak hebben. Faalangst, prestatiedruk of onzekerheid kunnen er toe leiden dat een orgasme moeilijk bereikt wordt.

De Parkinson Vereniging heeft een brochure over de ziekte en seksualiteit:

Bekijk de brochure Parkinson en seksualiteit

Meer informatie